A rhodiola kaland

 2014.01.26. 22:45

Még az 5 HTP idején vettem Rhodiola Roseát is, ami egy egészen más elven működő hangulatjavító.

Anno kísérletezgettem az 5-htp-vel, amit azóta nem szedek, de akkoriban a rhodiolát csak elraktam.

Az 5-htp-t 4 okból nem szedem már:

 

1. Nem bírja a gyomrom, megfájdul tőle akkor is, ha nem üres.

2. Az a fajta nyugalom, amit ad valahogy nem hiányzik, mert nem vagyok tőle tevékeny. Elvileg a tirozin azt ellensúlyozná, de az már nem hat rám. Ergo nekem a túl sok szerotonin lenyomja a dopamint, és jól vagyok bár, de unalmasan.

3. Utálom a túl élénk álmokat, amiket okoz.

4. Nincs rá szükségem. Meg kell valljam, hogy amióta pár napig beszedtem, nem voltam igazán szar kedvemben soha (tudom, mert bevettem volna, ha lent vagyok, de nem adódott alkalom). Ez attól is lehet, hogy az évek alatt kiürített szerotonin tartalékok újratöltődhettek, de tényleg nem tudom. 

Nem arról van tehát szó, hogy annyira negatív vagy drasztikus volt, hogy nem merem folytatni, hanem egyszerúen nem kell.

De most folytatom a rhodiolával

Nagyon fontos, hogy semmiféle antidepresszánssal nem szedhető semmilyen agyas gyógynövény: se orbáncfű, se rhodiola, se 5htp, se tirozin. Ezek is gyógyszerek, nem vitaminok, és állati nagy galibát okozhat a kettő együtt!

 

Ez egy aranygyökér nevű szibériai gyógynövény, az oroszok eszik a jobb egészségért, a hosszú életért, meg hangulatjavítónak.

Hangsúlyozom, nem ajánlom, csak leírom az amúgy érdekes tapasztalataimat, hátha érdekel valakit.

Ez egy úgynevezett adaptogén, ami azt jelenti, hogy a stressztűrő képességet növeli.

Szedik teljesítménynövelésre, stressztűrésre és deppresszió ellen.

Nekem úgy jött szembe, hogy egy borderline blogban valaki írta, hogy nagyon jó hatással volt az érzelmi hullámzásaira, így érdekelni kezdett.

 

Egy éve állt itt, kábé 3 hete napi egyet reggel beveszek.

Bejön.

Nem álmodsz tőle veszettül, de fel vagy általában dobva, viszont nem tesz annyira tevékennyé, mint a tirozin, amikor még nem szokott hozzá a szervezet.

Ami a legjobb, hogy leblokkolja a negatív gondolatokat. Egész viccesen. Minden borderre hajlamos ismeri azt, hogy mi nem vagyunk általában negatívak, inkább az történik, hogy pici problémák valahogy kontrollálhatatlanul el tudnak uralni egy-egy dolgot, én hajlamos vagyok hatalmas negatív sztorikat kialakítani minimális igazság alapból, és hiába tudom, hogy hülye vagyok (már), a gondolatok önálló utat járnak be. Na ezt blokkolja a rhodiola. Ott a csíra, elindul, és mintha elküldené messzire ezeket. Nyilván ez így hülyén hangzik, de ez van. A szociális visszahúzódást is blokkolja. Nem táncolok azóta sem az asztalon társaságban, de sokkal nyitottabb vagyok.

Sokat olvastam a mechanizmusáról, egyesek szerint MAO inhibitor (google segít, ha nem tudja valaki, mi az), plusz gátolja a cortisol termelődését.

Ez azért nagyszerű, mert három hét alatt sokkal kisebb lett a hasam meg a derekam, a cortisol ugyanis odagyűjti a hájat. Más is, például a klimaxos ösztrogén leesés (a hasi háj is ösztrogént termel, a szervezet így próbálja kétségbeesetten pótolni, amit a petefészkek már nem produkálnak), de rá kellett jöjjek, hogy ez a cortisol vonal az erősebb. Meg fogytam is, pedig most eszem lisztet. Kábé két kilót, nem drasztikus, de kellemes fogyással, mert főleg középről.

A rhodiolát nem kell és nem is lehet folyamatosan szedni. Ha nem tartok szünetet, elveszti a hatását. Meg amúgy sem. Két havi adag van, utána nem szedem, megnézem, mi lesz. Lehet, hogy ettől is úgy maradok.

A libidót ez nem befolyásolja amúgy, mint az 5-htp.

File:Rhodiola rosea a2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://chezdubarry.blog.hu/api/trackback/id/tr735784228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thor vagyok 2014.01.27. 05:16:09

Nahátnahát! Milyen kár hogy csak most. Hónapokig szemezgettem a rhodiolával a Holland& Barrettben és talán kérdeztem is itt, hogy tud-e valaki valamit róla.
Bár te totál másképp reagálsz jópár dologra. Nekem pl semmi nem volt az 5 HTP-től. Se álom, se esős idő, se a fene boldogság.

arisztotela 2014.01.27. 12:47:24

@Thor vagyok: hát akkor még nem tudtam:). Csak azért vettem be, hogy ne romoljon meg, de nem bántam meg:).

Solid214 2014.01.27. 19:44:29

Hurrá, de jó, hogy ismét írsz! Légyszíves ne hagyd abba, olyan jó volt olvasgatni a tapasztalataidat akár szépségápolás, akár egyebek terén!
Én most szedek egy étrendkiegészítőt (ösztrogéndominanciára), amiben van 5-HTP, és rengeteget álmodok. Nekem eddig bejön. Megkérdezhetem, hogy a progeszteronkrémmel mire jutottál?

arisztotela 2014.01.27. 20:49:46

@Solid214: nagyon keveset használok, havi pár nap, de a hormonokról én már nem merek írni, mert szétszednek, azt tapasztalja ki mindenki maga:))).

arisztotela 2014.01.27. 20:52:07

@DuBarry: ja, és az egész ösztrogéndominanciáról már kicsit egyéni a véleményem, semmit nem hiszek már el, amit hormonpkról összeírnak, mert senkinek sincs fogalma az egészről.

Solid214 2014.01.27. 21:52:41

@DuBarry: a progeszteronkrémmel kapcsolatban is csak a saját tapasztalataid érdekeltek volna, ugyanúgy, mint pl. a rhodiolával, most.
A hormonokkal kapcsolatban pedig abszolút igaz, amit írsz: legtöbbször csak a találgatás folyik. Éppen ezért néha az ember kénytelen saját kezébe venni a sorsát és megoldásokat keresni a bajára, mert úgy tűnik, más nem teszi ezt meg :)

arisztotela 2014.01.28. 11:47:31

@Solid214: mindenesetre a progeszteronkrém sem az az ártalmatlan tündér, mint ahogy a net írja, nem hiszem, hogy veszélyes, de leviszi az ösztrogént, ami negyven fölött nem mindenkinél ajánlatos. Ami nagyon fontos, hogy lerakódik a zsírszövetben, és nehezen ürül, ezért a bőrre kenést nagyon nem ajánlom, csak vaginálisan, ott nem tárolódik, ráadásul normál esetben a karunkban, combunkban nincs nagy mennyiségű progeszteron soha, oda le való, ahol a szervezet is termeli. Ha nagyon felhalmozódik depressziót, vízvisszatartást, hízást, fáradékonyságot is okoz, leviszi a libidót. Röviden ennyi.

Thor vagyok 2014.01.28. 18:20:58

Nekem a progeszteronkrem nagyon bejott, sajna annyira, hogy nelkule tok szar. Nulla PMS, nulla mellfeszules (ha megis, csak felkenem es orak alatt megszunik), rendes alvas, semmi ejszakai pisiles, kijavitotta a ciklusomat (ok azt nem mindig) en sajna nem szeretnem abbahagyni. A nogyogyom egyetertett. Nem vagyok osztrogenhianyos igy sem, gyanus hogy mindig is osztrogendominans voltam.

arisztotela 2014.01.28. 22:46:11

@Thor vagyok: ja, ez egyénenként változó, a ciklus hosszú vagy rövid neked?

veriocs 2014.01.28. 23:03:11

De jó, hogy írsz! Ez most off, amit írok, de láttam ma Bojtor Máriát az m1-en a családbarátban, mutatták egész közelről, csodás az arca, szinte ránctalan nem lóg az arca, nincs nazolabiális ránc, (60 éves!)a nyaka is jó volt, ha ez tényleg csak az arctorna akkor érdemes csinálni. De a kezén nagyon látszott a kor, amikor az arcára szorította döbbenet volt a különbség, a haja is szar volt és a tartása pont olyan, mint amiről az előző posztodban írsz. Rhodiolát ki fogom próbálni, mert valami ilyesmit keresek már rég. :-))

Thor vagyok 2014.01.29. 07:50:16

@DuBarry: úgy 6-7 éve összecsúszott 25-26 napra, ezt most néha visszakorrigálja 28-ra. Ha kicsit jobban figyeltem volna, mostanra már kitesztelhettem volna, hogy pontosan melyik napon kell elkezdeni hogy precíz legyen. Napi 1x kenek, reggel, szóval azt hiszem, nem nagy a dózis, de érezhető hogy hat.

@veriocs: de jó hogy látlak, néha írj már valami update-et a szépészeten kívül a rendespasi-projekt beválásáról. is DB posztjai közül én továbbra is annak adnám az Oscart, mutogatom is érintett ismerősöknek.

arisztotela 2014.01.29. 11:58:24

@Thor vagyok: de remélem csak a második két hétben:).

Thor vagyok 2014.01.29. 15:22:25

@DuBarry: Igen, viszont ilyen ide-oda csúszkáló 2-3 napokkal elég nehéz előre precízen megbecsülni, hogy hol kezdődik a második két hét és milyen hosszú. Erre gondoltam, hogy ha ezt kidolgozom, minden hónapban másképp csinálva, akkor lehet hogy mostanra tudnám, hogy milyen ütemezéssel lehet 28-on tartani.

freesleep 2014.01.31. 12:02:44

@Thor vagyok: nekem azt mondta erre egy nőgyógyász, hogy ha nem lehet ezt pontosan megállapítani, akkor kenjem a ciklusnak mindig ugyanabban a 10 napjában - (ő nem 2 hetet, hanem 10 napot javasolt).

veriocs 2014.02.02. 09:45:04

@Thor vagyok: Szia! :-) Hát most sehogy sem állok a projekt terén. Újra egyedül vagyok. De most nem is nagyon foglalkozom vele, pont műtét előtt állok (holnap lesz). De, ha felépülök űjra előveszem a témát! :-)

gorcsevi 2014.02.24. 07:51:49

Hol lehet a Rhodiolát beszerezni?

veriocs 2014.02.24. 10:51:43

@DuBarry: Utána olvastam a Rhodiolának. Engem is nagyon érdekel, de igazából anyukámnak kellene. Két kérdésem lenne, ha tudsz kérlek válaszolj! Az egyik, hogy SSRI-vel szedhető-e, a másik, hogy te melyik fajtád próbáltad. mert amint látom van választék. Köszönöm, ha válaszolsz!

arisztotela 2014.02.24. 11:25:17

@veriocs: én a gaiát, SSri-vel semmiképpen se szedje senki!

veriocs 2014.03.11. 11:11:14

@DuBarry: Ne haragudj, de lenne még egy kérdésem, már kérdeztem az SSRI-ket pedig benne van a posztban, hogy nem szabad antidepresszánsokkal a Rhodiolát, de Xanax-al, Frontinnal sem szabad? Igazából én kezdtem el szedni a Rhodiolát és nem anyukám, de sajnos este xanax-ot is be kell hogy vegyek, hogy aludni tudjak.

arisztotela 2014.03.11. 11:32:24

@veriocs: nem szedném semmilyen agyi gyogyóval, sőt más supplementtel sem, ami az agyra hat: orbáncfű, kava-kava, gaba, citromfű, 5-HTP. de te tudod.
Eleve a xanaxot gyűlölöm, utána már nem tudsz nélküle aludni, ráadásul nem altat végig éjjel, csak elaludni segít. A helyedben átváltanék magnéziumra. Nem az olcsó magneB6, van egy 4 rugós a patikában, annak már van ereje. Tényleg nagyon xanax ellenes vagyok. Nem tuddod tőle átgondolni a dolgokat, olyan, mint ha betépnél minden este vagy berúgnál, attól aludnál el.

Thor vagyok 2014.03.11. 13:15:37

@veriocs: legyszi ne aludj Xanaxszal, nem arra valo. Az olyan alvasi fazisokat csinal, mintha bepialva fekudnel le es hosszu tavon faradtabb leszel vele mint nelkule. Ha mar valamit muszaj, akkor Stilnox, az utanozza le a legjobban a termeszetes alvasfazisokat. Most olvasom, hogy DB is ezt irta a Xanaxrol, nekem orvos kollegam mondta ezeket gyogyszercegnel mint hatterinfot Es egyik se volt a mi termekunk, hogy arrafele huzzon), szoval tuti nem a befolyasolt, rendeloi allaspont.

veriocs 2014.03.11. 14:51:16

@DuBarry: @Thor vagyok: Köszönöm Lányok! Sajnos tudom, hogy a xanax nagyon nem kéne most, de nagyon megzuhantam a műtét miatt sajnos nem úgy gyógyulok, mint kéne, estére erősödnek a fájdalmaim és az aggódás, jönnek a rémképek és ezért nem bírok aludni. A Rhodiolában reménykedtem, de az még 3 nap után nem fejtett ki hatást, gondolom több idő kell, én viszot most nagyon kibuktam ezért folyamodtam a xanaxhoz.

arisztotela 2014.03.11. 15:31:49

@veriocs: hát az altatni nem fog:(

Thor vagyok 2014.03.11. 15:51:48

@veriocs: OK, amikor muszaj, akkor muszaj. Csak azt mondom, az nem altato.
Egyebkent meg csak azt tudom mondani, ne aggodj, fogsz te meg futni, mint a nyul :) es nem olyan sokara.

arisztotela 2014.03.11. 16:09:08

@veriocs: egyébként mi ez a csípő protkó? Szertornász voltál:(?

veriocs 2014.03.11. 20:27:48

@DuBarry: Hát sajnos nem, hanem csipőficamos kétoldali, mivel teljesen elkopott kaptam szép titán protézist bal oldalra, aztán májusban a jobb oldalra is. Ha felépülök minden csodás lesz nem lesznek fájdalmaim többé, meg tudok túrázni, meg szexelni, 90 fokban kifordítani meg minden. De felépülés hosszadalmas és keserves, lelkileg is megterhel. A rhodiolát nappalra gondoltam a hülye gondolatok ellen, de egyenlöre még az alvás sem megy ezért is kérdeztem meg, hogy mi a véleményed a kettőről együtt. :-)

veriocs 2014.03.11. 20:31:01

@Thor vagyok: Most még valamit muszáj sajnos, kicsit le kell magam szedálni a túlzott félelmeim és a fájdalom miatt. De hamarosan túl leszek ezen!! :-)

Thor vagyok 2014.03.11. 21:04:09

@veriocs: az én tapasztalatom az, hogy szinte semmi szájon át szedhető nem használ hülye gondolatok ellen, max más gondolatok. Jó lenne, ha tudnál valamit addig is csinálni, vagy lenne elég ember, akivel beszélgetned.

Lilienfeld 2014.03.11. 22:21:38

@veriocs: "Rendet tett, átöltözött, majd fogta a könyvét, és olvasni kezdett. Nincs olyan bánat, amelyet egy könyv ne tudna orvosolni, mondta Montaigne, és Montaigne-nek mindig igaza van." Anna Gavalda: Együtt lehetnénk, 234. o.
Ez pl. elég jó könyv, de ha engem most ágyba kötnének, ezeket olvasnám:
Erica Jong: Rettegés a repüléstől (női Woody Allen, szexuális öntudatra ébredés
Graham Swift: Lápvilág (súlyos nagyon, az én bajom kicsinynek tűnt mellette)
Barbara Pym: Barátnők és ballépések (angol (kis)asszonyok, sok szarkazmussal)
Erich Kästner: Három ember a hóban (habkönnyű, a régimagyarfilmek modorában, de sztem karakteresebb, mint Woodehouse)
Anne-Sophie Tiberghien: Vadmacska (gazdag lány megszökik és világot lát)
Isabel Allende: Kísértetház (nőközpontú családregény, Száz év magány-ízzel)
Allendétől még az Aphrodité: erotika, afrodiziákumok
Vagy ha van olvasatlan nagy klasszikus, amire sose volt időd: Victor Hugo, Dumas, Tolsztoj, Mikszáth, Jókai - akkor rajta :)
Az én bajom az, h most már soha nincs úgy időm olvasni, mint anno a nyári szünetekben, amikor ezekbe fejest ugrottam, és ki se jöttem egy hétig, kettőig, míg ki nem végeztem.
Ha nem szeretsz olvasni, hangoskönyvet is lehet hallgatni, most már van sok. Az is be tudja szippantani az embert. Ha nagyon rossznak tűnik, akkor a Vakok Intézete-gyűjtemény vmelyik lelkes önkéntesébe botlottál, azt ott kell hagyni. A színész felolvasók viszont mind kiválóak. Pl. a Svejk meg az Eltűnt miniatűr Benedek Miklóssal zseniális, a Bridget Jones 1-2. Udvaros Dorottyával nekem 100x jobb, mint a film, konkrétan ordítva röhögök rajta, akárhányszor hallom :)
Ja, és ha mellélőttem az összes ajánlatommal, itten: moly.hu , a sok olvasói vélemény segítségével bizton találsz olyat, amire majd kíváncsi leszel.

arisztotela 2014.03.11. 22:35:45

@Thor vagyok: nekem se a más gondolatok, se a beszélgetés nem segít (a borderhajlamú a visszaböfögéssel visszamérgezi magát), csak az, ha csinálok valamit, és nem figyelek a gondolatokra. Elmegyek lovagolni, étterembe, mittomén. Meg az olvasás tényleg.

Thor vagyok 2014.03.12. 06:07:15

@Lilienfeld: Na ne már, Wodehousenál nincs karakteresebb :) max Pratchett.
Valakinél olvastam (tán Stephen Fry?), hogy szerinte az első helyen Shakespeare van, a másodikon Wodehouse, aztán vagy 100 helynyi szünet és ott következik mindenki más. Van amikor egyetértek.

Thor vagyok 2014.03.12. 07:18:17

@DuBarry: jo de lovaglas kozben mast gondolsz, etterem kozben meg beszelgetsz, nem? :) a lenyeg hogy sztem itt is az mukodik, hogy nehez NEM GONDOLNI a rozsaszin elefantra, akar gyogyszerrel is, inkabb a kek egerre gondolas segit. Vagy a rhodiola igen?
Visszabofoges - nalam is van, meg fejben balhezas azzal aki bantott, akkor mindjart borderline vagyok? Amugy sem ertem, miert diagnosztizalod ilyen kegyetlenul magad. Ismerek 1-2 valodit, azok nem tudnanak pl ilyen blogot irni. Nem mert nem eleg ertelmesek, vagy nem tudnak irni, sot, de messze nem lenne ilyen kiegyensulyozott es kifele erdeklodo.

arisztotela 2014.03.12. 08:42:56

@Thor vagyok: nekem a rhodiola nagyon ott van, de már nem ajánlok semmit, mert másra minden másképp hat.
Másokat nem diagnosztizálok, nem tudom, van e ilyen benned, de magammal kapcsolatban tisztában vagyok eggyel mással.
Az általam ismert két diagnosztizált border nagyon értelmes:))). Bár tény, hogy az egyik folyton öngyilkos volt, tehát idánként kileng.
Én nagyon kontrollált vagyok, de belül azért gyötörtem magam évekig, most vagy egy éve minden megváltozott, nagyjából elhatározás alapon, mert most jöttem rá, hogy elmúlt az élet, ami hátra van, azt élvezni fogom:))). Most 48 vagyok, és akár 45 évesen sem tudtam még ide eljutni.

arisztotela 2014.03.12. 08:50:50

@Thor vagyok: én amúgy van, hogy Vanity Fair-t olvasok inspirációnak, mindben van egy-egy sztori valakiről, aki sok nehézség árán valamire jutott (mit tudom én, sajtócézárnő lett, mint Ariana Huffington, pedig nem is anyanyelvű, meg elhagyta a férje egy fasziért, st.), és az előrelök, hogy másnak is szar, mégis megoldotta. Régen életrajzokat olvastam terápiásan, de abból már nincs olyan, ami érdekel, és kimaradt. Regény is jó, de csak pozitív, mint pl. Gavalda, de ilyenkor nem szabad valami deprimálóba beleszaladni (Bernhardt, ilyenek), sajnos már olvasott klasszikusokhoz nincs türelmem, majd 75 évesen talán.

Thor vagyok 2014.03.12. 09:09:26

@DuBarry: milyen bosszanto mar, amig Angliaban voltam, tele volt a Holland & barrett rhodiolaval, en meg piszkalgattam, hogy mi ez, mert homoktovist vadasztam, ami valamiert letjogosulatlan Angliaszerte. Az altalam ismert ket border is ertelmes, de az egyik (nem tudom, ongyilkos szokott-e lenni, mindenesetre masokat szeret megfenyegetni, akar konkretan is zaklatni. Volt blogja is egy idoben, ami kb arrol szolt, hogy mindenki hulye vagy szemet, es az egesz eleg szuk csovon al talalva. Amugy szerintem keves az aki sohasem gyotri magat belul es szerintem kicsit riasztoak ezek a cimkek - nem tudom Popper Petertol a lelek es a pszichologia teremteset olvastad? Isteni! :) de szo szerint: www.hotdog.hu/letoltes/doksi/jatek/popper-peter-apokrifok

Thor vagyok 2014.03.12. 09:35:55

@DuBarry: Szoval akkor meg van remeny :) tenyleg egyszer elkezdtem egy Gavaldat, lehet hogy elo kene keresni. Lilienfeld listaja tok jo es szerintem sincs a Bridget Jones film formaban koszonoviszonyban sem a konyvvel. (allitolag van most belole uj resz az 51 eves, ozvegy Bridgettel)

veriocs 2014.03.12. 19:24:18

@Lilienfeld: Nagyon köszönöm neked a listát! És lehet, hogy hülyének gondoltok, de az olvasásra nem is gondoltam vagy csak egy villanásnyira. Filmeket kezdtem el nézni, de azt vettem észre nem kötnek le és közben is "gondolkodom", és persze keresgélek a neten az éppen aktuális fantazmagóriáimat alátámasztani vagy cáfolni. Egy jó könyvben viszont benne élek, köszönöm mégegyszer a remek listát.

Lilienfeld 2014.03.13. 18:28:48

@Thor vagyok: hát jó, akkor még próbálkozok az angol urasággal. De Kästnert nem fogja nálam letaszítani a trónról, a Május 35 meg az Emil és a folytatása meghatározták a gyerekkoromat :)

Lilienfeld 2014.03.13. 18:34:56

@DuBarry: nem akarnál egy posztot erről? Valami "DB építő olvasmányai" jellegűt. Engem nagyon érdekelne, kiknek az életútja fogott meg és miért; meg hogy miket változtatott benned egy-egy könyv. Szerintem a többieket is, és passzolna jól a mentálhigiénés vonulatba.

Holle anyó 2014.03.13. 22:48:51

Mondtad, hogy vegyek MACÁT, a DM-ben lehet kapni.
vettem is, mert MACA is van benne, meg rhodiola is és mindkettőt ajánlottad. Kicsit csodálkoztam, hogy ezt tkp. férfiaknak ajánlják potencianövelés céljából, de azért beszedtem már egy dobozzal. Tegnap mentem a DM-be újabb adagért és akkor láttam, hogy van egy másik készítmény is, ami csak MACA.

Most akkor mi van? (Nem ám kiröhögni a szegény Holle anyót...)
Szedhetem tovább a fiúknak való MACÁT? Vagy esetleg fütyim nő tőle????

Holle anyó 2014.03.13. 22:53:24

Úgy gondoltam, szedek kurkumát az ösztrogén csökkentésére, meg macát a tesztoszteron növelésére és talán csökkent a belesség. Jó lenne csökkenteni az úszógumimat.

Progeszteron krémet csak az használhat, aki még menstruál?

arisztotela 2014.03.13. 23:54:58

@Holle anyó: Én nem tudom, mit vettél be:))). Rhodiola nincs a DM-ben szerintem. Mindenesetre, jobban voltál tőle, azt mondtad:).

arisztotela 2014.03.13. 23:58:50

@Holle anyó: Kurkumáról ezügyben semmit nem tudok, DIM-et ajánlanak, ami nem más, mint iszonyat tömény brokkoli kivonat (vagy más káposztaféle is van benne), sőt,a nyers káposzta is megteszi. De ezek nem jók folyamatosan a pajzsmirigynek. A Maca nem fogyaszt! A tesztoszteron növelés általában nem fogyaszt.
A progeszteronkrémet 60-ig ajálnják, de azok, aki árulják, szóval nem hiszek nekik.
Ha nem menstruálsz már, miért gondolod, hogy sok az ösztrogéned? Az hizlal, ha kevés.

arisztotela 2014.03.14. 00:00:08

@Lilienfeld: nem, az egy másik blog:))).
Utoljára Pallavicini Zita őrgrófnőt olvastam, de horror volt, pedig életrajz:). De legyűrtem, mert ismerem kicsit.

Holle anyó 2014.03.14. 12:46:22

@DuBarry: Azért gondolom, hogy ösztrogénem sok lehet, mert rettenetesen elkezdtem hízni hasra. A munkahelyem pedig nem kicsit stresszes.

Holle anyó 2014.03.14. 12:58:08

De mennyire hülye vagyok, nem ösztrogénre gondoltam, hanem kortizolra. Éjjel minek blogolok??!!??

Thor vagyok 2014.03.14. 15:50:16

@Lilienfeld: kar hogy nem mutatja melyik kommentre reagalok vagy nincs lajk gomb :) szoval csatlakozom a kereshez hogy en szivesen olvasnek arrol, kinek az eletutja fogott meg es miert. Ezerszer jobban erdekelne mint a filmcelebek aktualisan elbaszott haja, korme, noje, pasija, seggehez nem passzolo ruhaja.

arisztotela 2014.03.15. 10:31:20

bocs lányok, de könyvekről nem szeretek írni, ráadásul abból balhé is lenne, a fenti listákból például nekem több szerzőtől égnek áll a hajam. De nem akarok mindenbe beleugatni, ami más ízlése.
Ha észrevettétek, ez a blog inkább arról szól, hogy valamit csinálok, elmondom, aztán másoknak nem kell kipróbálni, mert én megtettem helyette:). Így szolgáltatok, de alapvetően mivel személyes blog, ezért az én közlendőmre épül, nem a nagy objektív igazságokra.
A filmcelebek meg sajnos a világon mindenkit jobban érdekelnek a könyveknél, legalábbis az interneten. Sajnálom, de sok fórumon ez a tapasztalatom.
Még a magukat nagyon intellektuálisnak tartó emberek is elolvassák, míg az értelmiségi megnyilvánulásokat lementik, majd később alapon.
És ne, szerintem nem halad rossz irányba a világ. Sőt. Bár nem feltétlenül a celebek miatt.

Lilienfeld 2014.03.15. 19:00:58

@DuBarry: a saját blogodon arról írsz, amiről akarsz :) Nem követelőzés volt, csak javaslat. Azért járunk ide, mert szeretjük, ahogy van: azt is, hogy kipróbálsz és tapasztalsz; azt is, ahogy lepárolod nekünk a lényegi tudnivalókat ezer külföldi topicból (nekem ehhez kevés az angolom), azt is, h vannak pletykamazsolák, meg azt is, h olykor mélyebb témák is előjönnek. Engem ez így egyben szórakoztat :) Az elmúlt három év 10 legjobb tartalmában benne vagy nálam (mármint újonnan felfedezett és folyamatosan termelődő; nem egyszál cikk) Ja, napi 5-10 óra szövegcentrikus netezés az adagom.

arisztotela 2014.03.15. 19:08:33

@Lilienfeld: ja, nem kell fényezni:). Csak elmagyaráztam, és inkább Thornak, de szeretettel.
Celebekről már nem tolom, mert azt a facebookra kiposztolom, ha van valami, kár ide bemásolni.

Thor vagyok 2014.03.15. 21:50:26

@DuBarry: okeoke, kibirom azt a nehany celebet :) tenyleg a te blogod, a te varad :) nem konyvekre gondoltam, hanem az emberekre, hogy mi az bennuk vagy az eletukben ami megfogott. Vagy a te szempontod, amit te erzel egy eletuttal kapcsolatban. Ettol a nemnative sajtocezarsagtol pl nekem is kihegyezodtek a fuleim, nem tudtam rola.

Lilienfeld 2014.04.27. 22:39:58

Kérdés:
ha szedek
- multivitamint
- luteint a szememre
- C-vitamint
és mellé mostantól tolnék
- rhodiolát
- glutationt
akkor mindezt hogy célszerű elosztani a nap során?
Eddig reggel, reggelihez ettem
a multit, vmikor délelőtt a C-vitamint, ebédhez a luteint.
A glutationt lehetőleg kajához javallják a dobozon, a rhodiolán nem találtam ukázt.

arisztotela 2014.04.28. 11:33:21

@Lilienfeld: glutation mindegy, rhodiolát reggel, mert ébreszthet

Thor vagyok 2014.04.29. 06:38:23

Valaki mintha vett volna Magyarországon rhodiolát. Légyszi, írja meg, hogy HOL?

arisztotela 2014.04.29. 11:38:27

@Thor vagyok: nem tudom, de aranygyökér a magyar neve

Thor vagyok 2014.04.29. 11:48:19

Köszi :) ha hazaérek megmézem jó alaposan a Herbaházat

Thor vagyok 2014.04.29. 21:37:51

@Holle anyó: @Lilienfeld: imádlak titeket, köszönöm szépen! :)

mici˙ 2014.04.30. 14:41:30

@DuBarry: három hétig szedtem, de szó szerint éhen tudtam volna halni tőle (vagy a stressztől:)) ). egyszerűen elfelejtettem enni. amikor ettem akkor meg alig bírtam pár falatot leerőltetni. tényleg nem tudom megmondani, hogy a rhodiolától volt vagy pedig a stressztől :D

arisztotela 2014.04.30. 21:44:36

@mici˙: nekem az étvágyam nem vette el. Most nem szedem, mert az agyamra már nem hat, szünetet tartok.

Holle anyó 2014.05.01. 15:11:30

@DuBarry: Igen, levitte a hasam, de inkább azt mondanám, hogy puhább lett, lazább lett, megszűnt az a rettenetes puffadás/feszülés, ami akkor indult minden nap, amikor munkaidő végén felálltam az íróasztal mellől és elindultam haza. Kb.5-10 perc múlva formálisan rosszul lettem a feszüléstől. Meg kellett állnom az utcán és fogtam a hasamat, hogy szét ne durranjon.(Ha nem dolgoztam, semmi ilysmi nem volt.)
Igaz, hogy közben gluténmentes is lettem, tehát nem mindig tudom különválasztani, hogy mi a rhodiola hatása és mi a gluténmentességé.
Én is észrevettem, hogy az étvágyam csökkent, de mivel a stressz miatt ég a gyomrom, amit éhségnek vélek, a rhodiola/vagy inkább a gluténmentesség miatt még a gyomorégésem is elmúlt, ezért tényleg nincs olyan étvágyam, mint korábban.

Azt viszont észrevettem, hogy az agyamra már nem hat annyira, mint az elején. Mennyi szünetet tartsak? Ha betartottam a szünetet, megint hatni fog.

Őszintén szólva nem is tudtam igazán, hogy mennyire szorongok. Csak akkor tudatosult bennem, amikor valami miatt kimaradt a rhodiola és "jöttek a dolgok".

Nem szeretném, ha a szünet alatt megint beindulna a szorongás, mert kurvajó anélkül élni. :)))))
De ha kell, akkor meghozom ezt az áldozatot.

Tehát milyen időközönként és mennyi szünetet tartsak?

arisztotela 2014.05.02. 00:22:55

@Holle anyó: nem tudom, szeritem 1 hónap mnimum, nem j9tt vissza aszorongás amúgy, tehát lehet, azért nem hat, mert meggyógyított:).

Holle anyó 2014.05.02. 20:16:52

@DuBarry: Hát akkot magad uram.... Majd kipróbálom.
Te jól vagy?
süti beállítások módosítása