PCOS

 2013.05.02. 15:00

A PCOS itt valakinek a gondja. Viszont amióta szóba került, kétszer jött velem szembe. Egyik kolléganőm, aki 30 éve védekezés nélkül nem esik teherbe nevetve mesélte, hogy a maradék egy petefészke is ciszták miatt veszélyben van, ezért el sem megy orvoshoz, nehogy kivegyék azt is. Kérdeztem, cukros-e, mondta, hogy nem tudja, majd otthon megnézte (anyukájának van mérője), és valóban, magas neki is. Kérdeztem PCOS-e a baj, mondta, ő nem tudja azt sem, és az orvosa nem mondta neki, hogy milyen ciszták azok. 95 kiló, nemrég műtötték a méhét mióma miatt, plusz egy petefészek ki, és egyszer sem mérte meg az orvos a vércukrát, és nem mondta neki, hogy le kéne fogyni...

Szóval az orvosok tényleg megdöbbentőek. ha nincs életveszély (a PCOS nem az), plusz még gyereket sem akar, akkor nem foglalkoznak többet a dologgal. Ő nem bajszos, lehet, hogy nem is PCOS, de mondtam neki, azért nézze már meg a zárójelentést.

Viszont egy távolabbi kollegina (ő 100 kiló) hatalmas szakállal büszkélkedhet. Vele nem beszélek, nem szóltam neki (huszonéves), de döbbenet, hogy nem jut eszébe valamit csinálni a súlyával és a szakállával.

Úgyhogy kicsit megnéztem a PCOS-t. és semmi megnyugtatót nem találtam.

Ehhez lehet, ti jobban értetek, de nekem úgy tűnt, nem az inzulinrezisztencia okozza, hanem fordítva, az ovuláció nélküli ciklusok okozzák az inzulin rezisztenciát. Ezért lehet, hogy egy jelentős fogyás sem mulasztja el a hormonális tüneteket.

Mitől van? Nem tudják. A veleszületett variáció a legvalószínűbb. lehet, hogy magzati korban nagyobb tesztoszteronadag éri a lánymagzatot, ettől a reprodukciós képesség később sérül. Ez sem egyforma, van aki néha azért ovulál, van aki nem. 

Nem táplálkozás probléma, Ázsiában is nagyon gyakori, tehát nem lehet a nyugati liszt és zsírzabálásra fogni. Ez mind rossz, mert a legegyszerűbb lenne, ha diétával megoldható lenne. 

Leegyszerüsítve úgy néz ki a dolog, hogy ritkán vagy nincs ovuláció, ezért a normális ovulációval járó progeszteron felszabadulás, ami a ciklus második felében az egészséges nőknél történik, elmarad. A szervezet tesztoszteronnal ellensúlyozza az egyre csak gyűlő, progeszteronnal nem ellensúlyozott ösztrogént. A PCOS nőkben nem is ösztradiol, hanem ösztron van sok, ami normális nőknél csak klimax után a vezető ösztrogén. Ezek nem annyira különbözőek, na de akkor is. tehát a tünetek a progeszteronhiányból (ösztrogénes nehezen kontrollálható hízás) és a tesztoszterontúltengésből adódnak (peteérés elmaradása, plusz haj, plusz kopaszság). és minél több a zsírsejt, annál magasabb az ösztrogén (a zsírsejtek is termelik), akkor meg annál több a tesztoszteron.

Mik a tünetek? Hízás, szőrösödés férfias típusú helyeken (pl. szakáll, mellkas, has), hajhullás, menzesz vagy kimarad vagy csak peteérés nélküli, terméketlenség, depresszió, magas vércukor, és enyhe gyulladásos folyamatok az egész testben, plusz zsíros bőr és pattanás is lehet (tesztoszteron). 

Ha egy PCOS-ban szenvedő nem próbál teherbe esni, akkor lehet, hogy évekig nem jön rá, hogy valami gond van. 

Minden, amit az orvosok adnak, csak tüneti kezelés. Hormongyógyszerek és az egyes tünetekre külön gyógyszerek. A fogamzásgátlóval megnövelik a progeszteronszintet, ami leviszi az androgén hormonokat (jó esetben). Gyógyszerrel lehet peteérést (Clomid) varázsolni (azért nincs PCOSban peteérés, mert a pete csak félig érik meg a magas LH hormon és tesztoszteronszint miatt, és aztán elhal. Ennek a maradványa  a sok ciszta a petefészekben), viszont csak egyszer-egyszer történik ez meg, ez még nem gyógyítja meg a hormonzavart. A vércukrot is le lehet vinni gyógyszerrel (metformin), de attól még, ha abbahagyja, magas marad. Szoktak progeszteronkrémet is javasolni, a tünetekre jó, de peteérést az sem csinál, és amint nem keni valaki, azonnal támadnak a férfihormonok. A hajasodásra is van férfihormongátló gyógyszer, állítólag az sem túl kellemes.

Ugyanígy supplementekkel lehet tünetet kezelni:

Fűrészpálma a szőrre, hajhullásra,

Vitex a progeszteron emelésére (plusz progeszteronkrém a második két hétben)

króm és cink a vércukor leszorítására

halolaj és ligetszépe a gyulladásos folyamatokra

DIM az ösztrogénszint csökkentésére

Édesgyökér a mellékvese segítésére.

De ezek sem gyógyítják meg alapbajt, hogy nincs ovuláció.

Sajnos a világon semmi biztatót nem találtam. A sikersztorik csak arról szólnak, hogy mégis teherbeesik valaki PCOS mellett. 

Két megközelítés azért érdekes: májtisztítás plusz májtámogató gyógynövények. Eszerint a hormonok működését mindig a májtisztítással lehet kiegyensúlyozni. Itt ugye nemcsak ösztrogén, tesztoszteron, de dhea és luteinizáló hormon túltengés is van. Tehát jó esetben egy jól működő máj elrendezheti a dolgokat. 

A másik a belekben keresi a hibát, És a bélflóra helyreállítását javasolja nagyon sok probiotikus étellel. Szerencsére a kettő nem mond ellent.

Meglepő módon az Earth Clinic-en pár nő azt jelentette, hogy almaecettől megjött az ovulációja, és elmúltak a PCOS tünetei. Hát kicsit ez vadul hangzik, de biztos nem árt napi két teáskanál almaecet. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://chezdubarry.blog.hu/api/trackback/id/tr165262196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hammam (törölt) 2013.05.02. 15:20:14

Jaj. Nem esett jól olvasni, de érintettként elmondhatom: az orvosok áltálaban valóban nem foglalkoznak velünk. 4 évig jártam a háziorvosom nyakára, aki feszt multivtamint és vasat javasolt. Aztán elmentem egy magánklinikára és szemrehányóan megkérdezték:miért nem figyelek jobban a testem jelzéseire. Egy autó ára ottmaradt náluk, a hasi zsír lement a diétától, a jóindulatú hipofízis-daganatom elmúlt, de a hajam ugyanúgy hullik, a ciklusom teljesen random. Az almaecetet fél évig használtam, semmi változás. Kamaszkoromban volt valami probléma a mellékvesémmel, de sajnos senki sem tudja megmonani, ponosan mi. Anyukám már nem él, a nagymamám meg nem emlékszik. Pedig jó lenne tudni, mert az endokrinológusom szerint akkor kezdett összedőlni a kiválasztási- és hormonális rendszerem. Undorító egy betegség, bár még nem szeretnék babát, ha egyszer mégis, kezdődik a kanosszajárás.

Thor vagyok 2013.05.02. 15:20:32

Nemnem, az alapbaj az inzulinrezisztencia de elsősorban az hoyg emiatt és a nemdiétázás miatt magasan hordja az inzulinszintjét. Az inzulin képes minden más hormonszintet szétverni, és miután nem három csúcsról beszélünk hetente, hanem napi szinten az egekben lévő inzulinszintről, módszeresen szétverni. Majd kapcsolódom bővebb infóval, csak most rohanok.

arisztotela 2013.05.02. 15:23:35

@Thor vagyok: hol ezt írják, hol azt, de hiszek neked:).

arisztotela 2013.05.02. 15:26:28

@Hammam: Igen, csak a nők harmadánál mulasztja el a fogyás a hormonális tüneteket. Tök cuki, vékony csajok is lehetnek policisztások. Már tényleg kezd idegesíteni, hogy nincs erre semmi, főleg a kolléganőm miatt.

Hammam (törölt) 2013.05.02. 17:51:17

@DuBarry: amikor kiderült, 56 kg voltam a 172-es magasságomhoz. Lefogytam 51-ig, akkor mondta a dokim, hogy jók az eredményeim. Most 47,2 vagyok és súlyosbodnak a tüneteim. Nincs hízás, de a hajamról lassan csak múlt időben beszélhetek. Hogy egy nőnek az éke elveszítése milyen trauma, az egy külön téma. A kedvencem a nyár, amikor leég a fejbőröm, mint a full kopasz fériaknak.
A magzati tesztoszteronlöketről jutott eszembe, hogy Szendi Gábor A nő felemelkedése és tündöklése c. könyvében a leszbikusság egyik lehetséges okaként a magzati korban elszenvedett stresszhatásokat nevezi meg, amelyek során tesztoszteron szabadul fel. Vagy valami ilyesmi, újra kellene olvasni. De az én viszonylatomban érdekes...

arisztotela 2013.05.02. 21:55:09

@Hammam: talán azért rosszabb, mert ilyen soványan már az ösztrogén is nagyon lecsökkent, és az sem enyhít a tesztohatáson. Hízni kéne. Tudom, nehezen megy, de próbálj kicsit többet enni.

Thor vagyok 2013.05.02. 22:04:34

@DuBarry: Nekem az endokrinológus mondta, és nekem speciel van és volt is mindig peteérésem, és nincs cisztám, viszont inzulinrezisztenciám meg valószínűleg tizenéves korom óta - legalábbis a tüneteim, amikről megmondták, hogy azok, már akkor is megvoltak. Mondjuk nekem még magas vércukorértékem sose volt, alacsony viszont igen, volt olyan, hogy vérvétel eredményei alapján csodálkoztak, hogy még lábon mentem oda és nem ájultam el - bár ájultam is már el és még vérvétel se kellett hozzá, csak egy hirtelen vércukoresés és hogy negyedórán belül ne tudjak enni semmit, szóval elég szar ezt viselni. Kihívás még egy nyüves félnapos míting is, mindig szorongással néztem elébe.
Doki azt mondta, hogy hosszabb távon szinte automatikusan előidézi a PCO-t (méghosszabb távon meg akár némely emésztőrendszeri rákért is felelős), csak én tényleg hajlamos vagyok ösztönösen nagyon egészségesen étkezni (lásd, még a panír se vonz), pár kis korrekción kívül nem is tudott javasolni nagy változtatást. Valószínű, hogy emiatt nem lett PCO-m, max időnkénti hízásos epizódjaim.

Thor vagyok 2013.05.02. 22:08:28

@Hammam: Én továbbra is fenntartom hogy érdemes lenne a Dianét (vagy hasonlót) megbeszélni dokival, az pont a tesztoszteront csökkenti és az ösztrogént rázza helyre. Amikor már ennyire nem érzi jól magát valaki a bőrében, akkor nem kéne fennakadni valaminek a 6 hónapnyi szedésén csak azért, mert fogamzásgátló hatása IS van, és fúj az nem kell. Nem lehet olyan fúj, mint a haj elveszítésének a traumája.

arisztotela 2013.05.02. 22:17:26

@Thor vagyok: ahhoz nem kell endo, ha megjön szabályosan, és nagyjából normális, akkor van peteérés, nem?:).

Thor vagyok 2013.05.02. 22:33:21

@DuBarry: Nem. Simán menstruálhatsz évekig úgy hogy végig nincs peteérésed. Valamiért ez a hiedelem tartja magát a csajok körében, ezt megfigyeltem :) van egy rakat negyvenes barátnőm, aki meg van róla győződve, hogy van peteérése ha szabályosan menstruál. De nem: maga a menstruáció csak a hormonok összjátéka, már nem tudom fejből, de ha az megvan, hogy a ciklus x-edik napján leesik a progeszteron és lesz egy ösztro-csúcs, már önmagában kiváltja, hogy a méh ledobja a nyálkahártyát, nem kell ahhoz egy fia petesejt sem a rendszerbe. Azt hogy petesejt van-e csak vérvétellel és/vagy UH-hal tudják kimutatni és egyikét sem vizsgálják a két fenti hormonnak, csak a LH-t és nem mindegy, hogy a ciklus melyik napján.

Az endo totál más téma, nincs köze sem a PCO-hoz sem az inzulincuccoshoz. Ott a méh nyálkahártyájából szabadulnak ki sejtek és telepednek meg a petefészkeken vagy bárhol a hasüregben, és önálló életet kezdenek élni, saját ciklussal, amivel belezavarnak a fő ciklusba.

arisztotela 2013.05.02. 22:47:52

@Thor vagyok: endo alatt az endokrinológust értettem, nem az endometriozist:).
Ha nincs peteérés, nem rendszeres a menzesz, össze-vissza és változó mennyiségű-
Kivétel a fogamzásgátlós álmenstruáció.

Thor vagyok 2013.05.02. 23:01:57

@DuBarry: Ja értem :) De nincs olyan doki aki elhinné hogy biztos van peteérésed csak mert szabályos a ciklusod. Ja és ez az endo :) nagyon szerette volna rámbeszélni, hogy nekem valszeg nincs és ugye már néha filmszerűen izzadok éjjel :) gondoltam, anyád. Aztán meglepődött a labor után, de nem szívesen ismerte el, hogy van.

arisztotela 2013.05.02. 23:07:36

@Thor vagyok: na várj én nem negyven pluszos nőkről beszéltem:). Akkor már tényleg minden előfordul, hanem 22-38-ig mondjuk. Nekem is van még peteérésem, bár a geci doki mondta, hogy gyerek valszeg már nem lenne belőle a korom miatt.

Scala 2013.05.02. 23:11:14

Én a májrendbetételben hiszek, és az almaecet is jól hangzik, azért hathat, mert hűti a májat, a túlterhelt májnak az kell.
Na de erre írja, Hammam, hogy neki nem segített az almaecet. :-(
Még hűti a májat a kétféle dinnye, az uborka, a cseresznye, meggy, és nagy kedvencem az ananász.

Egyébként volt egy évfolyamtársnőm, meg egy másik ismerősöm, akiknek hasonló volt a fejbőre, most már vágom, hogy ez volt a gondjuk.

Én eddig azt hallottam, hogy a túlsúly tipikus PCOS tünet, egyes dokik is ezt nyomják, csak ránéz a páciensre, és már az ajtóból megmondja miért jött. Ezek szerint ez sem kőbevésett... Kicsit kiábrándító, nekem is van ezzel küzdő ismerősöm, nyomtam neki az egészséges életmódot. És azért az egy 100 kilósnak nem sétagalopp. Brühű. :-(

Messages from the Body c. műben utánanézzek? Érdekel valakit?

Thor vagyok 2013.05.03. 00:22:39

@DuBarry: Ja, imádnivalóan kedvesek bírnak lenni :)

mici˙ 2013.05.03. 07:32:47

@Hammam: Talán érdemes lehet elmenned kínai dokihoz, ha nem idegenkedsz a nem konvencionális orvoslástól. Reggel jutott eszembe, hogy egyszer jártam ilyen helyen és egy nő PCO-val volt ott. Szegény nő láttam, nagyon zokogott, mert gyereket szeretett volna és kiderült, hogy tele van cisztákkal és az orvos ott fogta a kezét, törődött vele. Ők eleve sokkal holisztikusabban fogják fel az orvoslást, csak elég drága mulatság, viszont, ha jól értem előbb-utóbb ebből még nagyobb baj is lehet nálad, szóval érdemes mindenáron a végére járni

Hammam (törölt) 2013.05.03. 09:27:25

@mici˙: minden érdekel. Most egy kicsit össze kell kapnom magam, mert a nőgyógyász-diabetológus-endokrinológus triumvirátusra ráment a megtakarításaim nagy része. Kismillió terheléses vérvétel hormontükörrel stb. Természetesen semmi sem tb-re, mert még mindig az első vérvétel eredményére várhatnék. Egyetértek, az egészség az első, senkibek sem kívánom azt az érzést, hogy tudja h baj van és nem tud elmenni szakemberhez :-(
Az almaecetnek egyetlen hatását éreztem, nagyon sokszor kellett meglátogatnom a mosdót. És igen, a 3. hónap körül már nagyon fájt a gyomrom, pedig 2 kiskanállal tettem 3 dl vízhez. Valamit biztosan tud, mert sok fórumon ódákat zengenek róla fogyásügyben.

mici˙ 2013.05.03. 10:54:02

@Hammam: www.akupunktura-prof.hu/akupunktura2_alternate.html én itt voltam. Szerintem érdemes egyáltalán megkérdezni, hogy tudnak-e kezdeni veled valamit, és ha igen mit. Utána neten utánanézni annak amit mond, és az alapján talán már okosabb leszel. Nehogy még egyszer lenyúljanak egy halom pénzre!! Sajnos sose lehet teljesen megbízni ezekben a magánrendelőkben.

Thor vagyok 2013.05.03. 11:44:34

@Hammam: @mici˙: Igen, tényleg, ezt én is tudom javasolni! Nekem is van egy nagyon jó akupunktúrás doktornőm a Nyugatinál, ő segített annó azt a 22-23 kilót lenyomatni, és miután én összesen 7 hónapig (kihagyásokkal) jártam oda, és később is néha vissza, emlékszem, hogy voltak ezalatt ott többen ilyen problémával, aztán maradoztak el széles mosollyal az arcukon, mert terhesek lettek. Most rákerestem, van honlapja: www.drillichmelinda.hu/
nagyon jó szívvel tudom ajánlani, nekem k jól megjavította mindenemet ami menetközben felmerült, ha épp krónikus hörghurutom volt amíg fogyni jártam, vagy durva fejfájásom, vagy akármi, azt is elintézte 3 szúrásból, ha már ott vagyok :)
Sajna már ő sem olcsó, de miután jártam már más akupunktőrhöz is és volt alkalmam összehasonlítani, tudom, hogy nagyon profi. Ja és a szakmája reklámja a nő, hogy hogy néz ki, milyen állaga van (és így hogy hosszabb idő alatt megismertem, milyen tartása van az élet nehéz dolgaiban is).

Hammam (törölt) 2013.05.03. 16:24:46

@Thor vagyok: nagyon köszönöm, tényleg állati jól néz ki a doktornő. Mici, Neked is köszönöm szépen!

Thor vagyok 2013.05.03. 16:31:02

@Hammam: A bőre nem szép, de nagyon csinos. És rám legalábbis elég megnyugtató hatással is bír lenni, hogy jó kezekben vagyok.
Sajna az ár a szűk keresztmetszet: amikor elkezdtem hozzá járni, még 1500 Ft volt egy alkalom, amikor legutóbb voltam, több mint másfél éve, 3500, azóta nem tudom mi lehet.

katarocks 2013.05.03. 19:54:34

@Thor vagyok: és az inzulinrezisztancia átválthat cukorbetegségbe (főleg, ha nem figyel rá oda valaki), vagy más az alapja, és emiatt nem?

Nekem is van most pár kolléganőm, barátnőm, aki ezzel szenved, és mindenkit a Menzmentisz (?) központba irányítanak? Úgy tűnik, az az egyetlen megbízható hely.

Thor vagyok 2013.05.03. 21:44:51

Én nem tudok ott lenni, de valaki? Szerintem ez valami komolyan meghallgatandó lenne:

www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=595339627144655&id=100000058704867

arisztotela 2013.05.03. 22:13:42

@Thor vagyok: hát. Biztos vagyok benne, hogy a progeszteron krémről lesz szó. Ezek a Dr. Lee hívők jelszavai. Főleg a csontritkulás gyanús. Btw nem előzi azt meg.

Thor vagyok 2013.05.03. 22:34:11

@katarocks: Ugyanaz az alapja, sőt egy halom 40 év körül-fölött beütő 2-es típusú cukorbetegségnek az előzménye és kiváltó oka.

A Mensmentisben voltam én is, megbízható csak szerintem kissé pénzéhes. De az elméletet tudtam korábban is, 7 évig dolgoztam inzulinos gyógyszercégnél, elég sok doki előadását hallottam ezalatt.
Az inzulinrezisztencia a 2-es típusú (szerzett) cukorbetegség előszobája. Nem szokás komolyan venni, asszem ez az egy rendelő attól olyan menő, mert erre állt rá.
A szerzett (2 típusú) cukorbetegséget az ember úgy szerzi, hogy gyorsan felszívódó szénhidráttal (cukor, fehér liszt, tej és sok egyéb finomság) tömi a fejét. Ezek hirtelen emelik meg a vércukorszintet (A sima fehér cukor pl már részben a szájnyálkahártyán át felszívódik, szóval mire nyelsz egyet már a véredben van) Erre a hasnyálmirigy gyorsan reagál és elkezdi termelni az inzulint. Ha hirtelen és meredeken emeled meg a vércukorszintedet, akkor hirtelen és meredeken emeli az inzulint és miután a visszacsatolás mindig késleltetett, az inzulintermelés túlfut a szükséges mértéken. Ezáltal étkezés után rövid idővel túl mélyre nyomja vissza a vércukorszintet és éhséget okoz. Biztos mindenki megfigyelte már, hoyg kizárólagos édességevés után milyen hamar lesz éhes és mennyire. Ilyenkor ha a hirtelen éhséget újabb hirtelen cukorral kúrálja, akkor újabb nagy kilengés lesz a vére cukor, majd inzulinszintjében, újabb túlfuttatással, és a félájult farkaséhségig nincs megállás. Ha valaki ezt nyomatja kitartóan élete első 20-30-40 évében, szinte biztosan kimeríti a hasnyálmirigyét addigra és utána jön a kész cukorbetegség, amikor már nem tud elég inzulint termelni. Közte viszont van az az átmeneti állapot, amikor még az inzulint megtermeli, de a sejtjei már nem elég érzékenyek (rezisztensek) rá, és hiába van ott elég belőle a vérben, nem tudja bekapcsolni a cukrot a sejtekbe (az inzulin olyan mint egy kulcs, ami a sejtfalra tapadva "beengedi" a glükózmolekulát, a hiányában viszont kétpofára zabálás és egetverő vércukorszint mellett a test sejtjei éheznek, és olyan visszacsatolást küldenek, hogy egyél még) Az inzulinrezisztens/cukorbeteg éhezés nem szimpla kellemetlen éhség, hanem farkaséhség, izzadás, remegés, elmegy az ájulásig, kész cukorbetegeknél kómáig. (Tanúsítom, hogy ilyen állapotban rettenetes érzés 5 percet sorbanállni az első adandó közértben egy cerbona szeletért, miközben már a látásod is szűkül be, és koncentrálni, hogy ne ájulj el, mielőtt megveszed és megeszed.) Az ha nem figyelsz, hogy rég ettél (kb 3óránként kéne keveset és lassút), vagy nem jót ettél (túl gyors szénhidrátosat) pont úgy kiválthatja, mint egy kis alkohol, erős kávé, hirtelen érzelmi megrázkódtatás. Általában, ha valakinek épp túlsúlya van, nagyobb esélye van ilyen rohamokra.

Az ellenszer csak az, hogy nagyon egyenletesen és ne túl magasan tartsd a vércukorszintedet. Mindig rém lassan felszívódót, gyakran, keveset, igazából csak azért macera mert macera :) állandóan foglalkozni kell vele és vészhelyzetben (túlhúzott céges míting v egyéb munka, hosszúra nyúló bevásárlás, mittomén) esetén nem tudsz hirtelen összeütni egy kis paleo rántottát magadnak, hanem ha gyorsan kell venni valami elérhetőt, az általában valami gyors szénhidrát lesz. Amúgy ha elég jól be van lőve az ember étkezése, épp nem túlsúlyos és ráérzett az életmódra, olyankor évekig se bukkannak elő ilyen rohamok. Ám az átlagos európai étkezésnek köszönhetően, ahol szinte átlagosnak számít a reggelire édesség (hogy azonnal egy inzulincsúccsal indítsuk a napot) és a cukrozott üdítőn élő kisgyerekek, felnőtt korára már egész jól belecsúszott egy csomó ember az inzulinrezisztenciába (és ismerőseim meg félismeretlenek tömegei kúrálják a vércukor-eséseiket zsebben tartott bármikor begyűrhető glükózzal) viszont kimutatni nemigen hajlandók orvosi rendelőkben, mert csak terheléses vércukorvizsgálatnál derül ki (3 vérvétel 2 óra alatt: éhgyomri, cukorevés után 1 órával, 2 órával) és drága meg a franc se akar vele foglalkozni, viszont a szimpla éhgyomri vizsgálat csak a kész cukorbetegséget mutatja ki.
A metformin egyébként nem önmagában csökkenti a vércukorszintet, hanem az inzulinrezisztenciát viszi le, vagyis képes lesz a sejtfal érzékelni, hogy odajött egy inzulinmolekula és nem küldi tovább az "éhezem és nincs körülöttem kaja" visszacsatolást. Az inzulinrezisztecia amúgy változó dolog, még egy napon belül is, reggel a legerősebb, ezért különösen ótvar dolog reggelire édességet enni. Csökken olyankor is, ha lefogy a delikvens és a vérében kevesebb zsírt keringet - a magas vérzsírszint is az inzulinrezisztencia felé tol. Persze ezek mind csak faktorok, amik erősítik egymást, és évek kitartó munkájával bárki inzulinreziztenssé, még kitartóbb munkával pedig cukorbeteggé tehető (ezért terjed olyan gyorsan civilizációs betegségként), de lehet az simán csontsoványan és genetikusan is.

Thor vagyok 2013.05.03. 22:41:33

Bocs, amikor ebben a kis ablakban írok, nem látszik, ha ennyire elharapódzom :)

Hammam (törölt) 2013.05.04. 07:03:31

@katarocks: én a Mens Mentis-be jártam másfél évig. A pénzéhességet meg tudom erősíteni. De legalább kedvesen csinálják.

Hammam (törölt) 2013.05.04. 07:09:13

@Thor vagyok: szívből köszönöm, legalább mar el tudom tisztességesen mondani mi van, mikor megkérdezik. Egy apróság: gyerekkoromban alig ehettem édességet, nagyon szigorúan neveltek. Üdítőt 13-14 évesen ittam először. A liszt megvolt, de csak a szokásos otthoni mértékben. Mégis szenvedek most, mint a kutya :-( nem volt egyetlen cukorbeteg sem a családban sem apai, sem anyai oldalon, már ameddig vissza tudtuk követni.

mici˙ 2013.05.04. 10:05:40

@Thor vagyok: Szerintem mindig nagyon érdekesek és hasznosak, amikor így elharapódzol :)

arisztotela 2013.05.04. 10:56:28

@Hammam: hát igen, én kakasos nyalókán, cukros vajas kiflin és vattacukron nevelkedtem, és rendben a vércukrom, szóval a gyerekkor még nem dönti el.

Thor vagyok 2013.05.04. 11:00:00

@mici˙: Köszi ) de azért kicsit hanyattlökött amikor a rendszer közölte, hogy túlléptem az 5e karaktert és határozottan felszólított, hogy "Legyél tömörebb!" :) az utolsó 3 mondatot töröltem. De nem volt releváns, mert @Hammam: csak nem fejtettem meg és nem is látom át a cukormetabolizmus és a PCO összefüggéseit, szóval ez alapján még nem biztos hogy el tudod mondani, mi a helyzet veled. Bár a Mensmentises Hogyhívják Jusit szerint akinél voltam (rém felejtek, ez is megérne egy kutatást, hogy a hideg időjárású országok hogyan lassítják az agyműködést:) szóval szerinte az inzulin a nyitja az egésznek: ha nincs elég, simán belehalsz, de ha túl sok van, az az összes többi hormonszintet képes szétverni, igen változatos tüneteket okozva az egész szervezetben, ebből a PCO úgyszólván szinte biztos, ha nem is 100% (ahogy pl nekem nincs).

Van még egy igen lényeges tényező a cukormetabolizmus helyreállításában, az a mozgás, ami ha nem is mindig elég, de a puszta gyógyszerezés+diéta mozgás nélkül biztos nem elég, de az újabb 5e karakter lenne és piacra kell mennem most lassú felszívódású szénhidrátért.

arisztotela 2013.05.04. 22:39:39

@Thor vagyok: de nem lehet, hogy tényleg fordítva van?:) Én onnan tudtam, hogy terhes vagyok, hogy ájulásos vércukor leeséseim voltak már kábé 3 napos terhesen, tehát a hormonok felbaszódtak, ettől felborult a cukorfelvétel a sejtekben, és nem is volt terhességi magas cukrom, csak úgy voltam, mint te, hogy gyakran kellett zsömlét enni.

dreia 2013.05.04. 22:40:01

Sok rostot kell enni, a zöldségeket, gyümölcsöket nem turmixolva vagy léként enni-inni, a cukorbetegek étrendjét követni, és sokat kell mozogni. Victoria Beckham és Angelina Jolie is pcos-ak volnának eredetileg, mégis mennyi gyerekük van.

Thor vagyok 2013.05.04. 23:52:22

@DuBarry: Elvileg ellene mond az, ha van inzulinrezisztencia PCO nélkül, mint pl nálam (és ismerek még ilyet) ha a PCO váltaná ki, azt gondolnám, annak kéne előbb lennie, az IR meg utána vagy kifejlődik vagy nem. De ugye több dolgok vannak a földön és az égen, mint ahogy azt bölcselmünk bombabiztosan meg tudná mondani.

Scala 2013.05.06. 14:26:54

@dreia: Victoria és Jolie-t honnan veszed, hogy pcosak voltak?

Scala 2013.05.06. 14:39:19

@Thor vagyok: Személeltes összefoglaló, ki is nyomtatom anyunak. Leírtad ami vele történt és hogy csak fogyással tartható kordában. Mivel dec. megmondtam, hogy szar lesz a lelete áprilisban, ahogy most kinéz, ez be is jött, hallgat rám...

Scala 2013.05.06. 14:41:28

@DuBarry: Pontosan így voltam én is terhesen! Nagyon korai szakaszban lement állatian a vércukorszintem!
Terheléses vagy sima cukorszint-mérés pedig maximálisan negatív volt.

katarocks 2013.05.06. 19:55:41

@Thor vagyok: Köszi, hogy ilyen részletesen leírtad. Nekem különösen oda kell erre figyelnem, mert a nagymamám cukros. És ha jól tudom, nagyszülőtől mindig könnyebb örökölni. Legközelebb, ha megyek hozzá, meg is méretem a cukrom.
süti beállítások módosítása