Több posztban írtam már a nárcizmusról, és arról, hogy az ilyen emberek remekül álcázzák igazi lényüket, ezért könnyen lépre csalnak bárkit. De azért ez nem teljesen igaz. Vannak nárcizmusbiztos személyiségek, akik soha nem maradnának egy olyan kapcsolatban, amelyben leszívják az energiájukat. Mégis sokkal érdekesebb, hogy miért van az, hogy egyesek vonzódnak a nárcisztikusokhoz, és képesek többször egymás után ilyen kapcsolatba belemenni. Milyen típusú lélek kell ehhez, hogy valakit vonzzanak az energiavámpírok, és ő is vonzza őket?

Itt vannak a korábbi nárcisztikus posztok, hogy ne ismételjem magam:

http://chezdubarry.blog.hu/2013/01/15/a_narcisztikus_ferfi

http://chezdubarry.blog.hu/2012/03/21/a_narcisztikus_no

tehát milyenek azok a jegyek, amelyek veszélyeztetetté tesznek a nárcizmussal kapcsolatban. 

Talán a legfontosabb, ha hiányoznak a személyiség jól kijelölt határai. Hogy lehetséges ez? Ez, mint annyi minden, a szülő-gyerek kapcsolatból ered. ha a szülő vagy abúzussal, vagy túlóvással nem engedi leválni a gyereket kicsi korban, felnőtt korra sem alakul ki a megfelelő védelmi rendszer. Bárki áthatolhat ezen a gyenge határrendszeren, és van, aki rossz szándékkal teszi. 

Második legfontosabb a szeretetéhség. természetesen mindenki vágyik szeretetre, de bizonyos személyiségeknek kielégíthetetlen a szeretetvágya, és ők úgy érzik, hogy csak az a nagyfokú, a nárcisztikus által a kapcsolat elején felmutatott szeretetmennyiség elégítheti ki őket. A normális társ normális szeretet és figyelemadagja kevés nekik. Ennek később megvan a böjtje, mert ekkora rajongást, figyelmet nem lehet fenntartani, a nárcisztikus nem is akarja, de ha akarná sem tudná. 

Harmadik: ez a személyiség állandóan kívülről várja a megerősítést. önértékelése nagyon alacsony, vagy nagyon hullámzó. A világ tetején, majd a világ alján érzi magát, de mindig külső hatásoktól vezérelve, és szeretné ezt a szabályozó gombot a párkapcsolatában megtalálni. Erre nagyon rá tud ülni az abúzív nárcisztikus: néha nyom egy kis jutifalatot, de általában az önértékelés további lerombolásásn dolgozik, hogy mindent elérjen a másik személynél, amit akar. Elvehessen bármit, amije van a másiknak.

Negyedik: érzelmileg elfojtott. Ez is gyerekkorból ered. Ha valakinek azt tanítják, hogy a vele ellenséges embereket nem szabad gyűlölni, megkérdőjelezni, akkor internalizálja a negatív hatásokat. Így elfogadja, hogy mindenért ő a hibás, és felnőttkorban is megmarad a bűnbak szerepben. Ez azért is érdekes, mert egy családban mindig megvan a bűnbak, és aki annak lett nevelve, később is az marad, ha nem dolgozik rajta.

Ötödik: szeret adni. Vannak adakozó és elvevő típusok. Illetve egyes kapcsolatokban valaki felveszi valamelyik szerepet (előfordulhat, hogy egy elvevő egy másik kapcsolatban adakozó lesz).

Hatodik: függő típus, retteg egyedül maradni saját magával. A függő típus kialakulásában mindig egy manipulatív szülő áll a háttérben. Nárcisztikus, borderline, személyiségzavaros szülő, aki túlzott terhet rak a gyerekre az első öt évében. 

Túlzott bizalom, naivitás, kontrolligény, magányosság, önfeláldozás, idealizmus, unalom. Mindezek belelökhetnek egy nárcisztikus karjaiba.

Közben a nárcisztikus párja is tud bőven bosszúálló, önsajnáló, rosszakaró lenni, csak magáért képtelen kiállni.

Mindez persze csak az agresszív nárcisztikusokkal való kapcsolatot keresőkre igaz. A sima, nem rosszidulatú nárcisztikusok remekül tudnak például egymással kapcsolatba lépni. Lásd Sarko és Bruni, Liz Hurley és Shane Warne, stb. Ezek nem túl stabil kapcsolatok, mert azon alapulnak, hogy ki mit tud elvenni a másiktól, és amint borul az egyensúly, szétesik az egész, de akár évekig is mehet ez az egymást figyelgetés.

dating after 50, how to break up with a narcissist

A bejegyzés trackback címe:

https://chezdubarry.blog.hu/api/trackback/id/tr415836744

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mai civilizációnk életminőségének veszélyei és lehetőségeink hogy megelőzzük a betegségeket. 2015.07.30. 00:33:10

Mostani világunkban ahol nagy a népességrobbanás és nagyok a gazdasági különbségek a fejlett és elmaradott országok, sőt földrészek között sokan nem is tudják miért van ez a sok kóros elhízás, ami persze a betegségek kialakulásána...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a kövér ellenőr 2014.02.28. 12:45:13

remek cikk, fontos, köszi a nép nevében!

arisztotela 2014.02.28. 12:57:31

@a kövér ellenőr: több évembe telt, hogy rájöjjek, nem azzal kell foglalkozni, mit csinál rosszul a nárcisztikus, hanem azzal, hogy ezt miért veszi be valaki:).

Solid214 2014.02.28. 18:07:30

Milyen igaz. A baráti körünkben nem olyan rég történt egy válás, a pasi durván nárcisztikus, nagyon rondán bánt a feleségével, szinte a házasságuk elejétől. A lányt nagyon sokáig terrorizálta és alázta a saját anyja is, képtelen voltam megérteni, miért tűrte, mert egyébként nagyon okos, határozott, isteni humora van, meg minden... Aztán anyuka meghalt és a lány elkezdte kidolgozni magából az egészet, pszichológushoz meg mindenféle tréningekre járt, és szép lassan öntudatra ébredt a férjével szemben. Lett ebből a frissen kivirágzott öntudatból egy olyan válás, amiről sohasem hittem volna, hogy két intelligens ember hogyan csinálhatja ezt egymással és főleg, a gyerekeikkel, 15 év után. Mostmár eltelt egy év, de még mindig engesztelhetetlenül gyűlölik egymást. A pasi szerintem képtelen elhinni, hogy lapátra tették, ott tesz keresztbe, ahol tud a volt feleségének. A gyerekeivel mostmár ő a legszuperebb apa, sokkal többet van velük, mint mikor még házasok voltak. Persze biztosan nagyon szereti őket, de van ennek egy jókora prezentáció része is szerintem, az "én annyira jó pasi vagyok és a feleségem mégis hogy bánt velem" címmel. Az a gáz, hogy ha nem hallottam volna már sokszor, hogy hogyan bír viselkedni, első blikkre én is egy rohadt vonzó, jó humorú, negyvenes pasinak tartanám. És hát ebből a típusból nagy hiány van a piacon...
gyakorlatilag a társkereső csúcsragadozójának számít a sok zsákmányállat között :D Persze arra kíváncsi lennék, mi lenne, ha egy hasonlóan nárci nővel kerülne össze.

arisztotela 2014.02.28. 22:51:40

@Solid214: nem fog, ugyanolyat fog keresni, mint a felesége volt, és csinál még két gyereket.

fleur_de_lys 2014.03.01. 08:45:18

Hm, érdekes cikk nagyon.

A nagymamám az általad leírtak alapján, meg amit még máshol összeolvastam, nárcisztikus személyiség. És anyukám tökéletes alany volt számára, akiből energiát (életenergiát és pénzt) szipolyozhatott hosszú évtizedeken keresztül.

A nagyapám elég fiatalon meghalt, előtte ő volt a tökéletes táptalaj (szegény, nem csoda, hogy 40 évesen feldobta a pacskert). Anyukám 14 évesen lépett a helyére.

A kettestől a hatos pontig azonban mind-mind igaz anyukámra. A hármas és az ötös főleg.

Anyu 6 évtized után, két évvel ezelőtt beintett. Azóta el lehet képzelni, milyen ordenáré cirkuszok vannak.

arisztotela 2014.03.01. 18:51:45

@fleur_de_lys: igazából nem ritka dolog ez, de ha a szülők kötül az egyik nem nárcisztikus (itt a nagypapa), nem is súlyosan borderes, akkor van esélye az utódoknak normális életre.

Thor vagyok 2014.03.02. 17:05:27

És ennél a posztnál is magambanézek. Talán 1-2-7. De az is lehet, hogy 4 és ezért gondolom magamról a többit.

Thor vagyok 2014.03.02. 17:24:27

@DuBarry: De van csak nem tetted ki a hetest :) az ami "Túlzott bizalom"-mal kezdődik. Tény és való, állandóan szeretnék mindenkiről jót hinni. Vagy legalább jobbat.

Holle anyó 2014.03.03. 16:56:35

Jó post.
Nálam az 5. ponttal van a legnagyobb probléma.Egyszerűen annyira szeretek adni és segíteni, mert annyira jó nekem (az elején), hogy rám telepednek az energiavámpírok.

Volt egy barátnőm, aki horoszkóppal foglalkozott (én nem vagyok odáig a témáért :), de a barátság kedvéért persze odafigyeltem rá).

Egyszer felállította a horoszkópomat és azt mondta: - - Milyen érdekes! Nem látok semmi rosszat, de az egész életed a szolgálatról szól.

abzuggyurcsany2 2015.01.03. 20:50:23

nekem az energiavámpír nem a nárcisztikus (azzal is van épp elég probléma, de nem ez a jellemzője) energiavámpir a depressziós magán segiteni nem tudó nem akaró felnőni képtelen ember, és ebből egyre több van, legalábbis egyre több akad rám, :(
süti beállítások módosítása