Richard Brander és John Grinder dolgozta ki a hetvenes években a módszert, amely az agyat egy komputernek tekinti. A lelki betegségek szerintük programhibák. Javítsuk ki, a beteg meggyógyul. Fóbiákra és sportteljesítmények fokozására tényleg nagyon jó, egyéb problémákra már korántsem ennyire. A negyven év alatt az nlp a helyére került. Ez sem univerzális megoldás mindenre, de egy pókfóbiát öt perc alatt töröl, amihez több éves terápia kéne. És segítségével a sportpszichlógusok komoly eredményekre sarkallnak.

Mik a módszerek? Mindenféle elképzelés, vizualizáció. Különböző érzetek összekötésével váltanak át képzeteket.

Mondok egy példát: elhagyott a pasid. Eltelt egy év, és még mindig ezen sírsz. Ez már nem normális. Egy nlp terapeuta ekkor azt javasolja, hogy keress öt olyan élményt, amikor a pasi nagyon szemét volt, vagy röhejes vagy nem vonzó. Pörgesd le egymás után ezt az ötöt. Egyre gyorsabban. Az x-edik pörgetésnél állítólag teljesen elmúlik a szakítással járó lelki fájdalom.

Hasonló technikák vannak depresszió ellen, cigi ellen, stb. Ezer féle, nem egy posztba beleférős. Olvastam NLP könyvet, de terapeutával hatékonyabb lehet.

Meg tudják például szüntetni a teherbeesés lelki akadályait egy ülésben.

Laikusként ott látom a határait, hogy ha valamilyen tünetet megszüntetünk, de a baj gyökerét nem, előjöhet egy másik. Ugyanakkor, ha valaki évekig jár lógushoz, mert fél a repüléstől, akkor érdemes inkább ilyen technikákkal nekimenni ennek, mert hatékonyabb, és a az élet rövid ahhoz, hogy terápiában töltsük.

A bejegyzés trackback címe:

https://chezdubarry.blog.hu/api/trackback/id/tr914577337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cicómicó 2012.06.10. 20:40:35

Jajj DB, az csak "programozás". Javítás után töröld ezt a kommentet, nem akarok kekecnek tűnni.
Az ötletek viszont jók, én is alkalmazom.

arisztotela 2012.06.10. 20:45:25

@cicómicó: :).
Ne viccelj.
Mit alkalmazol?

arisztotela 2012.06.10. 20:58:10

@Niurka: ez csak egy példa, ezer gyakorlatuk van, de könyveket nem másolok ide:).
ez a Mckenna nagyon jó dolgokat csinál a videóban, de sztem azt egyedül otthon nem lehet, és itthon egy nlp-s pszichót ismerek, az rémes.

cicómicó 2012.06.11. 09:10:22

@Niurka: Tehát a pasas lebeszélt magáról, és ő javasolta, hogy milyen gondolatokra kondícionáld magad? :) (Ez kb. olyan, mint mikor azért szakítanak, mert: "Te olyan fantasztikus nő vagy, hidd el, jobbat érdemelsz nálam."

Scala 2012.06.11. 12:05:12

Sportteljesítményt kudarc után növel vissza (leelőzött, gondolj 5 olyan alkalomra, amikor ugyanez a személy nevetséges volt), vagy a saját rögeszmék (nem vagyok elég jó; mindenki jobb nálam; ha nem sikerül első háromnak lennem nem vagyok szerethető) is van módszer? Szerintem az önszeretet növeléséről ha van valami, azt szívesen olvasnánk. :-)

Nannii 2012.06.11. 20:48:35

@cicómicó: "Te olyan fantasztikus nő vagy, hidd el, jobbat érdemelsz nálam." Ez általában igaz is szokott lenni. Vagy őszintén mondja, mert nincs önbizalma a kapcsolathoz, akkor azért, vagy szimplán hazudik, akkor meg azért.

Nash vs. Keynes 2012.06.11. 23:41:27

@Niurka: nekem szimpi, hogy segíteni akart, több ez mint praktikum: empátia.

Nash vs. Keynes 2012.06.12. 00:45:57

:) köszönöm, valszeg nem az esetem. Talán csak magamból indultam ki mint mindenki.

Nash vs. Keynes 2012.06.12. 00:48:48

Amúgy ez a programozósdi sokkal veszélyesebb visszafelé, amikor állandóan szép és kedves pillanatokat idézünk magunk elé. Mindenesetre hálás vagyok, hogy rávilágítódott.

veriocs 2012.06.12. 13:12:09

@Nash vs. Keynes: Az biztos, hogy veszélyesebb, mert nem tudsz túllépni.
süti beállítások módosítása