Szerintem a sör sokkal jobb, főleg jó időben, szabadban, ám a hosszú élet az első, ezentúl csak vörösbort iszom. Mértékkel! hát.
Lejárt lemez, hogy a mediterrán országokban nem az olívaolaj, nem is a hal, de nem is sok egészséges zöldség miatt élnek olyan sokáig a bagós görögök, szénhidrátfüggő digók és vaj és tejszín (zsír!) zabáló franciák, hanem a bor miatt. Mert szürcsölgetik egész nap, illetve csak kajához, de napi öt-hat órát biztos esznek ezek, mert csak a szieszta idejére függesztik fel a táplálkozást. És benne van a borban a resveratrol, ami olyan egészséges, mint semmi más, és szépít, fiatalít, valamint mint mondtam, életet hosszabbít, akár 20 százalékkal.
Nem is ez az érdekes, hanem, hogy most látom csak valami cikkben, hogy a resveratrol, tehát a vörösborban található antioxidáns nem elég, hogy élethosszabbító (legalábbis egerek és digók esetében), de pont olyan hatással van a sejtekre, mint a kalória megvonás.
Ergo, aki borozik ehet, amennyit akar, a sejtjei mégis úgy fogják tudni, hogy csökkentett kalóriabevitellel él az illető, vagyis éhezik.
Egyelőre vannak olyan hangok, akik szerint esetleg gránátalmalében vagy tablettában kéne ezt a dolgot magunkhoz venni, ám úgyis rá fognak jönni pár év múlva, hogy a vörösborral nem ér fel semmi.
Hát nem gyönyörű?