A niacin megközelítés

 2013.01.08. 16:18

A vitamin megadózis terápiák réges-rég megosztják a tudósokat, a közvéleményt. A hivatalos álláspont: elég a tápanyagból felvett vitaminmennyiség, és ha mégsem, talán egy kis multivitamin még belefér. A megadózis ellen nagyon küzdenek az orvosok, mondván, veszélyes. Itt is több elmélet van, egyesek szerint csak a zsírban oldódóakat lehet túladagolni (pl. D, A). Mások szerint a vízben oldódóakkal is vigyázni kell. Való igaz, hogy bizonyos esetekben, akik nagy mennyiségű vitamint szednek valamilyen okból, kellemetlen helyzetben találhatják magukat. A vitaminok kimoshatnak valami fontos anyagot a testből, stb. Azt a tudósok elég jól meg tudják állapítani, hogy egy anyag toxikus-e, tehát a vitaminok nem toxikusok, de nem tökéletesen ismertek a hosszan tartó nagy mennyiségű adagolás hatásai.

De miért kell megadózis? Azért, mert ha valamilyen vitamin hiányunk van, azt kis adaggal nem lehet visszapótolni, vagy lehet, hogy azért van, mert valamilyen anyagcserezavar miatt a test nem tudja megfelelően hasznosítani. Tehát ha már betegség van, és elfogadjuk, hogy az hiánybetegség, akkor egy kis maszatolásra ez nem fog megmozdulni. Az a helyzet, hogy egyes vitaminok hiánya tényleg betegséget okoz, és ezek tényleg csak akkor múlnak el, ha megkapja a szervezet a megfelelő löketet. A Dvitamint 8 hétig ajálnják szedni, a Niacint 1-2 hónapig. 

 

Több vitaminnal kísérleteznek megadózisban. A D-vitamint és a B12-t orvosok is alkalmazzák, felírják nagy mennyiségben (mostanában napi 10,000 egységet javasolnak naphiányos időszakban), ezt fáradtságra, csontritkulásra adják, és nagy divat. Életmeghosszabbító hatást, hangulatjavulást, rák és szívproblémák elleni védelmet tulajdonítanak neki. Sosem próbáltam, nem tudom, hat-e, de elég sokat olvastam róla, és többen írták, hogy viszonylag nagy adagokkal 3-4000 egységgel nem értek el sikert, tízzel igen. 8 hétig javasolják a kúrát. A napot jobb D-vitamin forrásnak tartják. Érdekes módon, aki sokat van napon, annak teste először sok D-vitamint termel nagyon rövid idő alatt, majd ha eléri a tízezer iu-t, akkor az afeletti részt lebontja. Ebből állapították meg a plafont a megadózis terápiához. A naphiány miatti blues-ban szenvedők határozott javulást mutatnak megadózis D vitamin beszedése után. Mások nem feltétlenül.

A C vitamin sokkal bonyolultabb ügy. nagyon szeretik megadózisban szedni, nem vagyok orvos, de meggyőződésem, hogy használ, bár akkora ereje nincs, mint a Pauling hívők szerint: nem gyógyít meg mindenféle rákot, betegséget, de biztos, hogy élethosszabbító hatású, és védi a szerveket a degenerálódástól. Napi 10-12 ezer mg számít megadózisnak. Sokan szednek ennyit éveken keresztül mellékhatások nélkül. Ezt viszont nem javasolják az orvosok, fogalmam sincs, miért (ha már a B12-t, D-t szeretik).

A harmadik legdivatosabb megadose vitamin a niacin. Hívei azt állítják, hogy minden hangulati és mentális gondot megold, visszafordít, megvéd a szívrohamtól, és meghosszabbítja az életet. Nagyon érdekes, hogy súlyos skizofréniásokat valóban tünetmentessé lehet tenni niacin kezeléssel, csak sokszor a kezelés elmúltával visszatér a gond. Vannak, akik évtizedekig szedik nagy dózisban. A bácsi a képen Abram Hoffer, a Niacinpápa, olyan ő, mint Pauling a C-vitaminnak. Ő évtizedekig szedte, és 94 évesen halt meg (ahogy Szent-Györgyi és Pauling is), tehát a vitamin túladagolás ezek szerint 94 évet jelent:).  

De miből is indult ki Hoffer? Van egy betegség, a pellagra, ami a niacin hiánybetegsége. Akkor alakul ki, ha a gabonaalapú diéta helyett gazdasági okokból kukoricára tér át egy embercsoport. Több ilyen is volt, Spanyolországban, Olaszországban, USÁban. A mexikóiak keverik a kukoricalisztet valamilyen lúgosító anyaggal a tortilla készítés során, így kinyerik belőle a niacint, a nem mexikóiak viszont a sima kukoricakenyér készítésnél  a niacin tartalmat bent hagyják. Emberekkel (rabokkal) kísérletezve megfigyelték, hogy 2 hét kukoricazabálás után már érkezik a pellagra. Tünetei: fekélyek, hányás, elhülyülés, halál. Amikor rájöttek, hogy inkább búzát kell enni, ezek elmúltak. Nem ragozom, de a Niacin túladagolók szerint a mai nem túl egészséges diétával van egy enyhe pellagránk, amit kezelni kell, és akkor néhány betegség elmúlik, hosszabban élünk. Magas koleszterin szintre, reumára és depresszióra szedik általában nagyon jó eredménnyel.

Az a baj, hogy a Niacin roppant kellemetlen. Már 50mg bevétele esetén (a megadózis napi 1-2500) rövid időn belül hányinger, vörösödés, vérkeringés zubogás, szívdobogás jön, ami eltarthat egy óráig is, tehát egy nem túl kellemes sokk. Arctól indul lefelé. Nem jó, senki nem élvezi. Az is baj, hogy a Scientológusok nagyon nyomják valamiért. Sajnos a rohammentes típusai a B3 vitaminnak (niacinamide) nem hatékonyak bizonyos dolgokra (bár a pellagrát megelőzik).

A Niacin és az agy kapcsolata nagyon szép. Ha nem eszünk elég niacint, nem tudunk elég szerotonint termelni. És ha nem termelünk elég szerotonint, akkor melatonint sem, így rosszul alszunk. Az összefüggés az: a niacin és a szerotonin ugyanabból a fehérjéből, a triptofánból alakul át a szervezetben. A Niacin a fontosabb, ha nincs elég, pótoljuk a tryptofánból, leesik a szerotonin szint. tryptofán nagyon sok mindenben van, ha nem vega valaki, és grenadírmarson él, valószínűleg eszik eleget, de persze csak kevés része alakul niacinná és szerotoninná is. Tehát niacin megadózis esetén akár egy nap alatt fel lehet lökni a hangulatot.

Az 5-htp egy olyan anyag, ami akkor keletkezik, amikor a Tryptofán már elkezdett szerotoninná alakulni, tehát egy közbülső lépés. Azért zavarhat be, mert ezzel nem adjuk meg a testnek a lehetőséget, hogy maga regulázza a mennyiséget: mennyi szerotonint akar gyártani, mikor. Viszont megakadályozzuk, hogy a tryptofánból niacin legyen.  

Triptofán lelőhelyek: pulyka, kesúdió, sonka, stb. 

niacin lelőhelyek: máj, tengeri hal, gomba, húsok. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://chezdubarry.blog.hu/api/trackback/id/tr185006220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

veriocs 2013.01.08. 20:02:17

És Melatonin nem jó? Én azt eszem.

arisztotela 2013.01.08. 20:22:20

@veriocs: az csak altat, de arra jó.

Scala 2013.01.09. 10:53:58

Niacint Lenkeiből szedtem, és télen nagy hidegben esett jól, mert tényleg állatira vörösít. Amikor emelni próbáltam az adagot le kellett feküdnöm, mert hányingerem lett. Onnantól kétnaponta vettem be. Elég macerás volt mindig szólni a férjemnek, hogy most vagy hagyjon fél órát teljesen magamra vagy készüljön fel, hogy meg fog ijedni. Ennek ellenére megijedt!
Egyszer bevettem, és elmentem sétálni nagy hidegen,mínusz fokok, imádtam. Maga voltam az élő hősugárzó! :-)
És ez csak 100 mg volt!
Előző csomagolással, de ezt szedtem:
www.drlenkei.hu/component/page,shop.product_details/flypage,flypage_lenkei/product_id,46/category_id,31/option,com_virtuemart/Itemid,107/

Mondjuk önmagában a depresszió ellen sztem nem elég...

Scala 2013.01.09. 10:59:37

Ja, eszembe jutott, akkor lettem rosszul, amikor éhgyomorra vettem be (vagy kb.), nem amikor emelni akartam az adagot.

arisztotela 2013.01.09. 11:35:34

@Scala: napi 1000 mg 2 hónapig lehet, hogy elég, de az már egy túlélő túra, az El Camino után se depressziós senki:).
rendeltem 100mg.most, de nem hinném, hogy megadózisig eljutnék.
Amúgy egy fél aszpirin előtte egy órával enyhíti a flusht.

Lakmusz 2013.01.09. 12:16:10

Én melatonint szedek, hát az alvászavarokra kitűnő.

A niacinnal kapcsolatban nekem ijesztő, hogy egy táplálékkiegészítő ilyen tüneteket okozhat..

macskaszemu 2013.01.09. 12:29:13

de akkor ha most elkezdem az 5htpt este, mellé a tyrosinet reggel, mikor vegyek be niacint?

arisztotela 2013.01.09. 12:53:42

@macskaszemu: azt sosem szedtem, csak írtam róla. Mindegy mikor, de olyankor, amikor otthon tudsz rosszul lenni:).

mici˙ 2013.01.12. 15:07:28

A barátnőm mondja mindig, hogy el kell végezni az orvosit, hogy normális kezelést kapj, ha valami bajod van. (bár gyanítom, hogy ezekről az átlagorvos nem is tud...) Nos, most még olvasok a témában utána én is elkezek kisérletezni magamon. Simán lehet, hogy az én kiegyensúlyozatlan táplálkozásom miatt vannak bizonyos tüneteim. Kicsit aggaszt ez az agyonsupplenmentezés is, már a homeóval is az a bajom, hogy köré kell építeni a napot.

mici˙ 2013.01.12. 15:08:39

ja, valószínűleg első körben adok egy esélyt az 5htp-thyrosine kombónak és gondolkodom a niacinon is

Scala 2013.01.12. 21:09:58

@mici˙: A niacinra rá kell szánni naponta egy órát, olyan vörös leszel már 100 mg-tól is. És önmagában nem elég lehangoltság ellen, mondjuk ártani nem árt neki.

Thor vagyok 2013.01.12. 22:10:36

@Scala: Érdekes, ezt a vörösödést nem tapasztaltam. De a hányingert igen, olyan jó kis gyomronrúgott verziót. És ezt az egész háttérizét meg hogy tartani kéne tőle, nem tudtam. Annyi volt, hogy űltalános és kitartó fáradtságra B3 vitamint ajánlottak, sima kis tabletta 100 mg vagy 200 db egy flakonban. Fogalmam sem volt, hogy sötét ördögűzőszert szereztem be :)
süti beállítások módosítása