Hormonok: túl sok, túl kevés

 2014.02.19. 18:22

Igazából roppant nehéz mérni a nők hormonszintjét, mivel cikluson belül változik. Ezen kívül a szabadon mozgó hormonok közül nem minden kerül "felhasználásra". Sok orvos is manapság a tünetekkel foglalkozik, nem annyira az adatokkal. Voltaképpen vérben és nyálban is kellene mérni, egy ciklus alatt többször, majd másik cilusban megismételve ahhoz, hogy korrektül lehessen megmondani, miből van kevés vagy sok. De még ez sem mérvadó, mert minden nő más. Pl. ugyanattól az ösztrogén-progeszteron aránytól az egyik mondjuk miómás lesz, a másik nem.

Tehát a tünetek a legárulkodóbbak. Ezek a következők:

Sok ösztrogén, kevés progeszteron: Vízvisszatartás, fáradékonyság, feszülő mellek, PMS tünetek, alacsony libidó, mióma, édesség utáni vágy, hízás.

Kevés ösztrogén, sok progeszteron (tehát ha arra billen a mérleg)

depresszió, álmosság, rossz immunrendszer (azért a sok progeszteron ritka, kivéve tablettától)

Kevés ösztrogén, kevés progeszteron:

Hőhullámok, éjszakai izzadás, laposodó, lógó mell, hasi hízás, rossz alvás, szemszárazság, bőr szárazság, viszketés, fulladásérzés a mellkasban, memóriazavarok, tompaság, idegesség, önbizalom elvesztése, feleslegesség érzés, hüvelyszárazság, szívdobogás, depresszió, pánikrohamok, anorgazmia, fejgörcsök, inkontinencia, húgyúti fertőzések.

Sok tesztoszteron: mélyebb hang, szőrösödés férfias helyeken, zsíros bőr, pattanás, agresszívitás, erősebb nemi vágyak, csikló megnövekedése, férfias típusú kopaszodás. hasi hízás ez is.

Kevés tesztoszteron: Izomtónus vesztése, száraz haj, száraz bőr, hüvelyszárazság, libidóhiány, energiahiány, depresszió.

A képen ösztrogéndomináns nő: fenék, comb erősebb.

A menstruáció erőssége is árulkodó. Az erős vérzés a több ösztrogéntől van, a kimaradás a kevéstől. A rövid ciklus progeszteronhiányra utal. 

Ami miatt ez az egész kérdés nagyon zavaros, az az, hogy szinte sohasem beszélnek arról, hogy nem egyféle ösztrogén van bennünk. Így lehet, hogy egy ösztrogéndomináns nő is szenvedhet hasi hízástól, depressziótól. Mert az egészséges jó ösztrogénje viszont kevés. Ezt én nem fogom megoldani, de nagyon sok kérdőjel van ebben még, és az információkat torzítja, hogy melyik lobbi teszi közzé az adatokat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://chezdubarry.blog.hu/api/trackback/id/tr985822778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scala 2014.12.07. 03:46:26

Ezt kajálással valamennyire helyre lehet kalapálni: növényi fitoösztrogének. Plusz: erős vérzés hízáshoz kapcsolódik, zsírban tárolódik az ösztrogén: megintcsak kajálás. Menopauzánál gyógyteák, tápkiegek, homoepátia, akinek működik. Így képzelem el.
Nekem mindig a heti 6/több óra sport (+ tesztoszteron) tette helyre az ösztrogén dominanciát. Onnantól már Oksa kajákat is kívántam.

arisztotela 2014.12.07. 11:48:22

@Scala: dehogy lehet:))). De ebbe most nem megyek bele, mert Niurkából megint kijön a dúvad:).
süti beállítások módosítása