Progeszteronkrém problémák

 2014.02.01. 14:44

Van egy csomó dolog, amit nem írnak le a progeszteronkrémről se a gyártók, se a hívői, mert egyszerűen valószínűleg nem is tudják.

 

Nézzük meg az alapvetést: 35 fölött sokan ösztrogéndominánsak, mások ösztrogénhiányosak, mindkét csapatnak jobbat tesz a progeszteronpótlás. Az elsőnél azért, mert ellensúlyozza, a másodiknál pótolja az ösztrogén szerepét. Azt ezek elfelejtik, hogy vannak, akiknek túl sok a progeszteronja, mert ezt ugye senki sem méri, mielőtt használni kezdi, de nem is ez a fő baj, mert ez tényleg ritka .

 

Az első fő baj maga a progeszteron. Ezzel foglalkozó szakemberek ilyeneket mondanak: adjál egy nőnek progeszteront, és depressziós lesz és elmegy a libidója. Ezen kívül köztudottan fáradékonnyá tesz. Idősebbekben húhullámokat, vízvisszatartás, mellnövekedést okozhat, és leviszi az immunrendszert. Nem tudom, akik kenik, észrevették-e, hogy könnyebben náthásak lesznek abban a két hétben, amíg használják. A fenti téziseket az alapján írom, hogy vannak csak szintetikus progeszteront tartalmazó fogamzásgátlók, amelyektől a legtöbb nő menekül,mert nem bírja. 

De vajon progeszteron-e a progeszteronkrém? Az természetesen, sőt természetes progeszteron, ami elvileg jó, mivel meg van kutatva, hogy a szintetikus progesztin rákkeltő. Akkor miért használják mégis azt az orvosok? Nem csak azért, mert ez a gyógyszergyári forma, hanem azért is, mert a progesztin amíg le nem bomlik, progeszteronként viselkedik, stabilabb, mint a természetes progeszteron, nem alakítja át a szervezet saját kénye-kedve szerint. Tehát mondjuk fogamzásgátlókban sokkal megbízhatóbb annál a progeszteronnál, ami pont olyan szerkezetű, mint a sajátunk, éppen ezért ide-oda alakulhat.

Tehát a progeszteronkrém nem stabil szerkezetű progeszteront tartalmaz.

De tegyük fel, hogy felkenjük, és progeszteron szerepet tölt be. Akkor meg az történik, hogy felgyülemlik, és jön a progeszteron túltengés, aminek két következménye lehet: 1. leviszi az ösztrogént, ami csoffadttságot, depressziót, inkontinenciát, hüvelyszárazságot okoz.

2. Azt a jelzést adja a szervezetnek, hogy egyensúlyozza ezt ki, így elszabadul az ösztrogén és a tesztoszteron termelés, és mindhárom hormonból nagyon sok lesz. Ez nem fantáziálás, ilyet sok nőnél kimutattak pár havi kenés után.

Mi van, ha nem stabil? Elkezd ösztrogénné vagy tesztoszteronná alakulni, és súlyosbítja az ösztrogéndominanciát, vagy pattanást, agresszivitást, szőrösödést és férfias típusú hajhullást okoz. Igen, ilyen is van.

És az sem biztos, hogy azért van tőle jobban valaki, mert progeszteront visz be. Egyes szakemberek azt állítják, hogy klimaxos tünetekre csak azért jó, mert segíti a szervezetet, hogy jobban fel tudja használni a saját ösztrogénjét azzal, hogy a receptorokat feléleszti. Ez így már túl bonyolult, de annyi tény, hogy ha klimaxos nőnek ösztrogént adnak, az azonnal jobban lesz, akkor is, ha kövér, nagymellű és amúgy ösztrogéndominánsak tűnik. A progeszteronkrémtől meg csak bizonyos hányaduk lesz jól. 

A legújabb naturopata ajánlások szerint hormonpótlásnál csak 2-3 havonta kell progeszteront adni az ösztrogén mellé, mert ez elég ahhoz, hogy nem vastagodjon meg a méhnyálkahártya, de a feel good hormon az ösztrogén.

Nem akarok senkit megijeszteni, de nem győzöm hangsúlyozni, hogy a legkevésbé veszélyes a vaginális alkalmazás, mert a kötőszövetekben tárolt progeszteron hónapokig ürül.

Ezzel együtt nem vagyok progeszteron ellenes, például az gyönyörű, ahogy be tudja állítani a ciklust. 

És sorry, mert tudom, hogy 35 fölött szinte mindenkinek van már valamilyen hormonal imbalance feelingje, de sajnos egyelőre még nem született mindezekre megnyugtató megoldás, annak ellenére, hogy a ne csináljunk semmit állapot sem tartható kőkemény PMS, hízás, rossz alvás, depresszív hangulatok esetén.

Itt egy chart a szteroid hormonok ide-oda konvertálásáról, elég jó. Ez van a testben, de a stressz és a szervi hibák (pl. a máj nem bontja le rendesen a hormonokat, ezért visszaalakulnak, vagy valamelyik nemiszerv rosszul működik vagy a stresz miatt a kortizoltermelés lopja az elsődleges nemi hormonokat), és akkor még nem vittünk be kívülről semmit.

 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://chezdubarry.blog.hu/api/trackback/id/tr865792835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Katanya 2014.02.05. 04:28:10

Pár hónapja kipróbáltam. Első hónapban semmi, második havi kenésnél, kb. a 3 napon olyan szédülés jött rám, hogy menni alig bírtam. Eszembe nem jutott, hogy ettől a szartól. Ez napokig tartott. Következő hónapban ugyanígy a 3. naptól kóvályogtam. Akkor gyorsan abbahagytam a kenegetést, 2. napra elmúlt. Ráadásul valami K. drágát vettem (nem emlékszem a nevére, mérgemben kihajítottam) :(

arisztotela 2014.02.05. 12:44:06

@Katanya: spec. szédülésről nem hallottam:(. A vérnyomást nem hiszem, hogy lenyomná.

Thor vagyok 2014.02.07. 01:29:05

@Katanya: Ugye? :) Én olcsót vettem, miután a drágákra többen panaszkodtak, és én tök jól vagyok tőle

bandité 2015.02.23. 07:52:19

Én több éve használom, egyszer nem voltam sem náthás, sem beteg! Már nem menstruálok, és a klimaxos tünetekre kezdtem el kenni, és azóta teljesen elmúltak! Fent leírt negatív hatásokból semmi nem jött be, sőt, erősebb az inmunom, nincs hüvelyszárazságom, nincs pzffadás, vízvisszatartás...!! Nem is értem kedves Dubarry, honnan vette fenti véleményeket, ugyanis azok inkább jellemzőek ösztrogén dominanciára, mint a progeszteron rossz hatására! Az Ön véleménye gyökeres ellentéte mindazokéval, akiknek leírásait különböző oldalakon hónapokon keresztül történt kutakodásaim során olvastam! Megkérdezhetem honnan szerezte ezeket az információkat? A progeszteronnak eddig csak jó tulajdonságáról olvashattunk, kivétel Önnél, ezért kérném támassza alá a leírtakat!
Köszönettel! Bandite

arisztotela 2015.02.23. 12:15:23

@bandité: én is használom, de csak 4-5 napig minden hónapban, és egyáltalán nem vagyok túl jól abban a 4-5 napban.

bandité 2015.02.23. 12:19:43

Lehet, h az a baj, hogy 3 het helyett, csak 4-5 napig hasznalod! Igy nem is szabad, nincs meg az az ido, ami alatt kifejtene hatasat! Kerdezd a hormonharmonia.com-on Eperjesi Katit!

arisztotela 2015.02.23. 12:46:24

@bandité: nagyon sok mindent elolvastam erről, mindenkire másképp hat. A legújabb kutatások szerint a mellrákot nem az ösztrogén, hanem a progeszteron hormonpótlás okozza klímax után.

bandité 2015.02.23. 12:55:40

@DuBarry: te jooo eg! Ezt eddig sehol nem olvastam es nagyon megleponek tartom, hisz a progeszteron ellensulyozo hatasu, pont az a szerepe, hogy megakadalyozza a csomok es egyeb nem odavalo dolgok kialakulasat! A termeszetes prog egyebkent nem hormon en ugy tudom!

arisztotela 2015.02.23. 13:20:37

@bandité: hát mi?????

Nem kell elhinni a Dr. lee maszlagot, és menopausa után, ha nem szedsz ösztrogént, nem értem, mire jó progeszteront használni?

A mellrák azért alakul ki, mert vizonyos kor után a hormon receptorok elfáradnak a nőkben, és ha továbbre is fenn van tartva a fiatalkori hormonszint, ezek már nem tudják lekezelni a stimulációt, megbolondulnak, elrákosodnak. Ez a hormonstimuláció lehet ösztrogén, progeszteron, mindkettő rákkeltő lehet. Az ember természetes állapota a menopauza (a miskárolt állatok is tovább élnek), de dönthetünk úgy, hogy nem vállaljuk ennek negatív hatásait (nem a hőhullám, az elmúlik, hanem a kiszáradás, aszexuális lét, depresszió, magas vérnyomás, csontritkulás, álmatlanság, stb., ami szinte minden idős nőt érint, ha nem használ hormont), tehát ez döntés kérdése, de csak progeszteronnal ez nem orvosolható, csak ösztrogénnel igen, de a méh akkor megbolondul, mert a progeszteron nélkül miómák és endometriózis alakul ki, esetleg méhtest rák.

bandité 2015.02.23. 13:31:48

@DuBarry: a termeszetes prog hormon ugyan, de nem szintetikus es itt ez a kulcsszo! Csak a szintetikus hormonpotlas okoz rakot, ez igy van, a termeszetes az nem! Osztrogenje a noknek meg halaluk pillanataban is van es ha nincs hozza megfelelo prog., akkor kerul dominanciaba es az okoz sulyos bajokat! A termeszetes pro nem okoz rakot, nem lehet tole prog. tulsuly! Tehat ne keverd ossze a szintetikus hormont a termeszetessel, mert a kettonek semmi koze egymashoz es erre jo pelda, hogy mig a szintetikus prog a magzat vezeleset okozza, a termeszetes megtartja a magzatot!! A termeszetes prog.-ont mellrakosoknak adjak, miutan felgyogyultak belole, azert, h NE legyenek ujra rakosak! Csak annyibol van igazad, ami a szintetikus hormonok adasara vonatkozik mindenfele sulyos mellekhatast ideertve! Remelem Te is igy ertelmezted! Egyebkent ha felhivsz egy termeszetes progeszteronnal foglalkozo hozzaertot, ugyanezt fogja mondani! En mint irtam, sokat olvastam utana es beszeltem szinte mindenkivel, aki ezzel tudomanyosan is foglalkozik, es egybehangzoan ugyanaz a velemenyuk: a termeszetes csak jot tud okozni, nincs mellekhatasa, tul nem lehet adagolni, csak a szintetikusat es ez vonatkozik minden mas novenyre, gyogyszerre, terapiara! Remelem ebben egyetertunk! :-)

arisztotela 2015.02.23. 13:45:42

@bandité: Nem értünk egyet. A szintetikus kártékonyabb, de a természetes is az, sajnálom, nem arra vagy bedrótozva, hogy ötven fölött progeszteron legyen a szervezetedben, miután leállt a petefészek, olyan stimuláció ez, amire a női nemi szervek nincsenek felkészülve. Az, hogy valaki erről mit gondol, mint szakértő, nem jelent semmit. Nincsenek kutatások, mivel ezek a krémek kaphatók recept nélkül. A női szervezetben a zsírszövet ösztront termel menopauza után, de csak kövér nőkben van ebből sok, ez egy nagyon rossz ösztrogén, az tény, de le kell fogyni, nem progeszteronnal egyensúlyozni. ösztradiol, a jó ösztrogén szintén csak a petefészekben termelődik, ami elfogy menopauza után. Ha úgy tetszik.
Ha kened magan progeszteronnal, attól függ, mennyit használsz, felmehet a progeszteronszint olyan magasra is, ami fiatal nőkre sem jellemző, mert elraktározódik a zsírszövetben, onnan jön elő. Akármilyen szakértő valaki, mindannyian egyéniek vagyunk, és nem tudhatja, ez a te szervezetedben mit okoz.

bandité 2015.02.23. 14:12:23

@DuBarry: ami termeszetes az nem lehet karos! Legy oly kedves utananezni! Tehat a termeszetes progeszteron nem karos es azert kell menopauza utan adni, hogy az osztrogen tulsulyt kordaban tartsa! Erre van az adagolasi tajekoztato! Nincs mellekhatasa!! Tehat nem okozhat rakot! Nem tudom mivel foglalkozol, de meg a laikusok is tudjak, hogy ami termesztes annak semmillyen karos hatasa nem lehet! Ez ellentmondana mindennel, ami arra osztonoz, hogy egyunk, eljunk egeszsegesebben mindennel, ami termesztes! Nekem osztrogen tulsuly miatt televolt a mellem fajdalmas csomoval! Akkor kezdtem el hasznalni a kremet, es total elmultak a csomok! Ha nem hasznaltam volna es fennmarad az osztrogen tulsuly, akkor lett volna gondom az biztos! Tehat pont azt a jo hatast ertem el vele, ami megallitott egy rosszabb folyamatot! Nos akkor hogy jon ide a mellrak? Az ellen hat, ismetlem csak a termeszetes progeszteron! Utananeztel a molekularis felepitesenek mindkettonel? Abbol vilagosab latszik mi a kulonbseg es emiatt hogy hatnak kulon a sejtek szintjen! Ha azt megnezed, te is meg fogod erteni az oriasi kulonbseget, ha az nem gyoz meg, hogy ami termeszetes az nem karos!! Tul nem adagolhato!

arisztotela 2015.02.23. 14:25:09

@bandité: Úgy érzem, nem érted. A 60 éves nő nem termel progeszteront, ez a természetes. belevinni valamit, amit már nem termel, nem természetes. Teljesen mindegy, hogy fiatal korában termelte, ha már nem, akkor lejárt a progeszteronreceptorainak a szavatossága. van, aki ettől rákot kap, van, aki nem. Nem érdekel a Dr. lee hülyeség, amit a magyar szakértők nyomnak, ismerem ezt a hozzáállást. Mindenki azt tesz magával, amit akar, de mivel nem láttad te sem a saját progeszteronod molekuláris felépítését, és a krémét sem, ez egyszerű vakbizalom, amit valakibe beleteszel. Nem mondtam, hogy kárt fog benned okozni, de nem az a tökéletes csodaszer, aminek beállítják.
Azt egyébként még a hívői is elismerik már, hogy a menopauza utáni nők legnagyobb betegsége, a csontritkulás ellen semmit nem ér.

bandité 2015.02.23. 18:55:28

@DuBarry: kedves DuBarry! Bizonyara ismered azt a statisztikat, melyben az all, hogy menopauza utan ugrasszeruen megno a mell- ill mehtestrakosok szama! Nos ez azert van, ahogy irtad us, mert megszunik a petefeszek profeszteron termelese, ami eletunk vegeig osztrogendominanciat okoz, az pedig tudjuk, hova vezethet! Nos ma mar termeszetes modon lehet ez ellen vedekezni, es erre jo a termeszetes progeszteron, aminek nincs mellekhatasa es nem karos, sőt! A molekularis szerkezete pedig nem az egyentol fugg! Az olyan amilyen es a szintetikuse is olyan, amilyen! Nem bennem lesz mas es nem benned! Ugy gondolom, kicsit hianyos az ismereted, azt latom, h foglalkozol a temaval, de nem atfogoan! Kevered a szintetikus es a termeszetes fogalmat, egy kalap ala veszed es nem gondolsz bele, ha mindketto karos, akkor minek is belole ketto? Egyszeruen rossz aspektusbol indulsz ki, probald a jo oldalrol megkozeliteni es akkor latni fogod, hogy mirol is probalok beszelni! A lenyeg!!! Semmi nem karos es nem is lehet az, ami termeszetes! Fogadd el! Karos a fokhagyma, mint antibiotikum! Ez is termeszetes! Hát nem karos! Es progeszteronra pedig eletunk vegeig szukseg van, hiaba is irod, hogy ha egyszer leall a petefeszek, akkor az ugy jo! Nem, nem jo, mert egy sor betegseg kialakulasat eredmenyezi! Ezert kell potolni, de csak termeszetes modon es akkor csak hasznalni fog mindenkinek! Mivel nem lehet tuladagolni semmi kart nem okoz senkiben! Pl tudtad, hogy stresszes helyzetben fel sem tud szivodni a termeszetes! A szintetikus igen! Nos nem gyozkodlek tovabb! Nem tudom mi lehet a szakmad, hogy ennyire rossz velemennyel vagy a termeszetes irant, talan orvos, hisz leginkabb ok szeretik a kemiai modszereket, de ha nem, akkor passz, egy biztos, Te is hasznalod havonta, tehat annyira rossz nem lehet!

bandité 2015.02.23. 19:10:23

www.progeszteron.hu/wp-content/uploads/mellrak.doc

Javaslom elolvasni vegig a cikket, foleg az utolso harmadot, ott ugyanis pontosan le van irva az, amivel nem nagyon vagy tisztaba, hogy hogyan mukodik a termeszetes progeszteron es miert azt kell hasznalni es, hogy mi a kulonbseg a szintetikussal szemben!

arisztotela 2015.02.23. 23:12:57

@bandité: hidd el, bármit le lehet írni, és az ellenkezőjét is. Tudod, a gyilkos galóca is természetes, aztán mégis káros. Ugyanazt a hülyeséget ismételgeted,hogy ez természetes, nem szintetikus, igen, tudom, hogy ez a marketing szöveg. És szerinted hány statisztika készült az elmúlt években, amióta árulják?
Ha mutatsz egyet, és nem 50, hanem több ezer nőn elvégzettet, hát rendben.
Az olvasó szemüveg például szintetikus, mégsem káros.
Érdemes amúgy azt elovasni, hogy mellrákon átesett nők fórumokba mit írnak, hát sajnos nagyon sokan bioazonos hormont kentek magukra, vagy csak progeszteronkrémet, és ez nem védte meg őket a mellráktól. A mellrák legnagyobb rizikófaktora a túlsúly, a mozgáshiány. Nem vitatom, hogy a zsírban termelődő ösztron beindít ilyen folyamatokat, az azonban nem igaz, hogy ezt a progeszteronkrém megakadályozza. A mozgás ésa soványság viszont megelőzi. Még Dr. Lee sem ajánlja 60 fölött. Az meg, hogy akik árulják, azok szerint rendkívül egészséges, nemigen érdekel.

bandité 2015.02.24. 07:12:47

@DuBarry: ne haragudj, annyi osszefuggestelen butasagot irsz, hogy mar nem is tudok mit irni ra! Az biztos, hogy nagyon nem vagy tisztaban alapveto fogalmakkal es dolgokkal! Szornyu, komolyan mondom! Leirod peldakent, h a mellrakos nok progrszteronnal kentek magukat, hat persze, a szintetikussal! Az okozhatta a rakot, a termeszetes nem! Sajnos annyira nincs fogalmad ezekrol a dolgokrol, hogy elkepeszto! En nem folytatnam tovabb ezt a szelmalom harcot, de azert az jelzes erteku, hogy Te is hasznalod, tehat valahol megis hiszel benne!

arisztotela 2015.02.24. 12:17:27

@bandité: szintetikus progeszteronkrém nincs, a krémekben mindig a természetes progeszteron van. A szintetikus az tabletta: progesztin. A természetes progeszteron a krém, plusz a prometrium nevű tabletta. Ezeket szójából vagy jamból készítik, utánozví a női progeszteron molekulaösszetételét. Csakhogy, amikor a petefészek termeli ezt, akkor például a normális csatornákon jut a megfelelő helyre, amikor kened, a zsírszövetből áramlik, ki tudja hova. Az például köztudott, hogy csak nyálkahártyákra szabadna kenni (hüvelybe kenve kevésbé borítja a dolgokat, mert nem halmozódik fel). Neked nincs fogalmad semmiről, csak egy marketing szöveget ismételgetsz, mint egy lemezjátszó.
Már mondtam, valóban a progesztin károsabb a krémnél, de a krém sem ajánlott hatvan fölött, a menopauza teljes lezárulásával. Azt csinálsz, amit akarsz, például indíthatsz blogot erről, és akkor ott oszthatod az észt. A progeszteronkrém nem csodaszer, és nem oldja meg sem a menopauzát, sem a rákmegelőzést. van, aki jobban van tőle, van aki rosszabbul, mert például, ha nem méretsz hormonszintet, akkor nem tudod megállapítani, hogy ösztrogén túltengésed van-e. Azéárt, mert valaki ezt írja egy weblapon, miért hiszed el? Rengeteg az ösztrogénhiányos nő, nekik például rémes tünetei lesznek a progeszteronkrémtől, aztán vannak olyanok is, akikben a csodakrémed ösztrogénné alakul. Ha tudsz angolul, olvass utána, érdemes nem egy magyar szövegből kiindulni, ami ráadásul hirdetés.
süti beállítások módosítása