Ösztrogén dominancia

 2013.04.08. 14:36

Sajnos ezt a kérdést nem fogom megoldani, de nagyon fontos probléma. Már írtam az előbb is, hogy életmód, életkor, lelki okok miatt felborulhat az ösztrogén-progeszteron egyensúly. Hízás, depresszió, mióma, méhnyálkahártya megvastagodás, felfúvódás, idegbaj, szexigény eltűnése, meddőség, stb. az eredmény. Ezt is már érintettük. a dokik vagy nem foglalkoznak vele, vagy kiveszik a petefészkeket (onnan jön az a sok gonosz hormon), és vagy a méhet (ha már tele van miómákkal, meg torzul a sok ösztro miatt). A miskárolás egy borzalmas dolog, és amíg nem történik meg valakivel, senki nem mondja el neki, milyen iszonyatosan fogja érezni magát a női szervei nélkül. Nemcsak lelkileg, hormonálisan, de praktikusan is, mert a hasi szervek közül ha kikapnak néhányat, a többi is rossz helyre kerül, de a férfi orvostársadalmat ez mit sem érdekli. Hiába fújnak tele hormonnal egy kipakolt nőt, sosem fogja úgy érezni magát, mint egy olyan, aki egyben van. Tehát főleg ezért nagyon fontos az ösztrogéndominanciával foglalkozni. Azt is elfelejtik jelezni, hogy egy petefészek eltávolítása is mínusz 5 év a klimax elérési korban, ugyanígy a petevezeték elkötése is. Az orrba-szájba felírt fogamzásgátlók (pl. arra, hogy a mensest rendszeressé, szabályossá tegyék) szintén felborítják a nők működését, és emelik a különféle betegségek esélyét.

Mit lehet tenni? Levinni az ösztrogént vagy fel a progeszteront esetleg egy kicsit a tesztoszteront, de az necc, mert kicsit elszámolja magát az ember, aztán borotválkozhat élete végéig..

A progeszteronkrémről már írtam.

lehet még DIM-et szedni. A diindolylmethane egy olyan vegyület, amit a káposztafélékből vonnak ki, és tulajdonképpen az ösztrogén metabolitjait segít lebontani. Úgy képzelem,ez olyan, mint amikor a mosógép szűrőjét kipucolják, és szabadon áramlik a víz. Tehát ürül a sok ösztrogénmaradvány méreg, ettől egészséges új ösztrogén termelődik, és a xenoösztrogének (környezeti, fito-, állati- idegenösztrogének kipucolódnak). Igazából, ha valaki nyers brokklit eszik sokat, az is megteszi, nem kell ide tabletta. Ezzel is csak az a baj, hogy van akinek az egész ösztrogénjét kihajtja (hőhullám, sírógörcsök, viszketés, blabla), másnak nem csinál semmit, a harmadiknak megoldja minden gondját. Ezt nem próbáltam. sajnos ez is goitrogén, tehát pajzsmirigyeseknek tilos, mert leállítja a működését. 

Vagy lehet még életmódot váltani. na ebben nem hiszek egyáltalán: zéró liszt, kávé, alkohol, cukor, krumpli, bármi finom szénhidrát, mert ezek mind ösztrogéneznek. Csak házi hús, amiben nyomokban sem lehet hormon (szerintem ezt itthon meg sem lehet oldani, csak falun). Csak ellenőrzött, organikus nyers tejtermék. Zéró szója (mindenben van, bármilyen felvágottban, gyógyszerben ott lehet adalékanyagként), zéró kozmetikum. Csak kókuszzsír, kakaóvaj, mosakodásra, hajmosásra háziszappan. Műanyagban nem tárolunk, palackos vizet nem iszunk. Csapvizet szintén nem (a víz tele van ösztrogénnel, fluorral, az is ösztrogén dominanciát okoz), nem is tudom, milyen vizet lehet inni, talán házilag tisztított csapvizet, persze hajfesték se, meg műszálas ruha, ágymatrac csak lószőrből vagy isten tudja, miből. tehát fasza, teljesen reménytelen a környezeti ösztrogénektől szabadulni. Mozgás, napozás, ez a része még oké.

És még lehet varázsolni a jammal, ligetszépe olajjal, macával, de ezek nem fognak segíteni.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://chezdubarry.blog.hu/api/trackback/id/tr565210823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mici˙ 2013.04.08. 15:39:19

Nagyon érdekes ez az írás, köszönet érte. :)

Solid214 2013.04.08. 16:01:53

Az E vitamin is ösztrogén antagonista. Amióta szedek napi 1000 IU-t (tudom sok), azóta kicsit jobb. A maca-t ki fogom még próbálni.

arisztotela 2013.04.08. 16:11:34

@Solid214: Én on and off szedek macát, nagyon szeretem, az is feldob, mint a prog.krém, de mindig az az érzésem vele, hogy azt azért nem szabad folyamatosan szedni (nem láttam ezt leírva). Elvileg azzal hat, hogy a saját hormontermelést szinkronba hozza (leviszi ahol sok, fel, ahol kevés), de gyanítom, hogy 35 fölött ez már nem elég, mert már nem képes a szervezet követni a parancsokat. Egy negyvenéves nő nem fog annyi progeszteront termelni, mint egy 25. Ezért sajnos egy idő után be kell vinni.
A vitexet sosem próbáltam (barátcserje), de arról durvábbakat olvastam, mint a progeszteron krémről. Például túl magas libidó lenyomására is szedik, szóval szerintem az is fiataloknak való.
Az e-vitaminról nem tudtam. meddőségre is szedik, úgyhogy ez meglep.

Thor vagyok 2013.04.08. 19:15:22

Nekem meg egy Indonal nevű cuccost ajánlott a boszorkányom. Most megnéztem, brokkoli- és karalébékivonat, szóval összhangban van azzal, hogy nyers brokkolit kéne rágni :)

arisztotela 2013.04.08. 21:51:48

@Solid214: érdekes, bár ennyi supplementet nem lehet folyamatosan enni.

mici˙ 2013.04.08. 22:19:28

@DuBarry: És a civilizációban van lehetőség megelőzni a kialakulását, vagy ahhoz ki kell költözni egy érintetlen erdőbe?

arisztotela 2013.04.08. 22:29:01

@mici˙: ja, pl a nagyon soványak sosem ösztrodominák.

mici˙ 2013.04.08. 23:03:53

@DuBarry: a zsír az új cigi :) lassan újra elkezdek dohányozni, úgyis hiányzik. nagyon.

Thor vagyok 2013.04.10. 14:59:56

Azér kemény. Most hogy utánaolvastam, az ösztrogéndominancia még pajzsmirigy-alulműködést és inzulinrezisztenciát is okoz. K jó, ezek mind megvannak, az ájulós vércukoreséseim serdülőkorom óta, és dejó, 30 évvel később már meg is tudom, hogy ez mind másodlagos tünet az ösztrogéndominancia örömére. És tényleg, ahányszor meghíztam, mindig középre, fene aerodinamikusan, ha fel akartak volna lőni, nagyon előnyös lett volna, de így csöndben irigykedtem még az unokatesóimra is, akik ha híztak, szemöldöktől lábujjig tették egyenletesen. Ja és 11 évesen kezdtem menstruálni, ami megintcsak beleillik a képbe. Tulképp egyetlen haszon a koromat meghazudtoló arcbőr és a viszonylag nagy mell.
Nem tudom DB miért szólod most le a yamgyökeret, régebben te ajánlottad valahol. Szerintem én megpróbálom, azért semmilyen tünetem nem extrém, lehet hogy elég lesz. Akármikor el lehet kezdeni szedni, vagy inkább csak a ciklus második felében?
Itt találtam belőle készült krémet is, talán alternatíva a sima progeszteronkrémre: www.testtudat.eoldal.hu/cikkek/women_s-cream-termeszetes-.html

arisztotela 2013.04.10. 15:12:26

@Thor vagyok: nem szólom le, csak megtudtam, hogy egy barátnőm évek óta szedi, és igen-igen ösztrogéndomináns maradt szemmel láthatóan (meg el is ismeri). Attól még egy próbát megér, ártani nem fog. A yamkrémet sosem próbáltam, de a progeszteronkrémet erősebbnek mondják.

Thor vagyok 2013.04.10. 15:14:47

@DuBarry: Évekig biztos nem fogom szedni. Arról van valami infód, mert nem találok, hogy hogy kell szedni? Bármikor el lehet kezdeni, vagy csak a ciklus második felében?

arisztotela 2013.04.10. 15:25:41

@Thor vagyok: amikor szedtem, egész hónapban, és nem zavart be a ciklusba. De azért nézz utána:).

Thor vagyok 2013.04.11. 22:02:59

@DuBarry: Vettem tegnap jamgyökeret, bevettem egyet este, egyet reggel, majd reggelizés közben hirtelen melegem lett és aszondtam, hűbazmeg nagyon ütős ez a jamgyökér, ez hőhullám lehet nade ilyen gyorsan és korán? Aztán rádöbbentem, hogy hirtelen 12 fok lett kint és az időzítős fűtés is bekapcsolt, úgy tudván, hogy még tél van.

Scala 2013.04.14. 22:39:30

@Thor vagyok: Lehetséges, hogy jam-elixírt árulnak a bio-boltban? le van értékelve. Most a szoptatás miatt nem aktuális, de állítólag jó íze van. :-)

cicómicó 2013.09.07. 22:17:45

DB: honnan az info, hogy a kávéban sok az ösztrogén? Köszi

arisztotela 2013.09.08. 13:24:14

@cicómicó: hát gondolom, megmérték, hogy növeli (sztem nincs benne, csak növeli)

cicómicó 2013.09.09. 12:29:32

Ő meg már tesztoszteron-domináns. :)
www.blikk.hu/blikk_sztarvilag/levetkoztette-rekat-kasza-tibi-2210027

Ma reggel egy beszélgetős műsorba is mini sortba ment be a fotózás apropóján. ("Én sosem fázom, még a hidegben sem, mert fűt a Norbi iránti szerelem" - mondta, mikor kérdezték, hogy nincs-e már hideg ilyen csiklókibuggyanó gatyában. ) Azt mondta, hogy nincs ps a képeken a testét illetően. Hát a tv-ben máshogy festett, egy drabális nő lett, aki a férfivé válás útjára lépett, és egyre butább. Izmos, szálkás, ez tény, de nem nőies és attól, hogy like-vadászatot tartanak a FB-n, még csak szeretni/kedvelni való sem.Folyton a képünkbe tolja magát ennyire ízléstelenül (a zsinórtangás Norbi-könyv bemutató még egy pár éve, mikor a kislánya feje épp anyu seggéig ért, és úgy ölelte át, amúgy felülmúlhatatlan volt.)
süti beállítások módosítása