Folyt köv.

 2013.02.07. 14:58

Magas vérnyomás: életmód váltás is kell, 90 kilósan, nem mozogva valószínűbb, mint egy sovány futónál, plusz ivás, dohányzás, stb. Nekem nagyon alacsony cigi ide vagy oda, de a korral emelkedik, kábé 20 éve sorra haltak meg ismerőseim anyukái szívrohamban és agyvérzésben 50 körül. Talán erre ma már jobban figyelnek. Ha le van nyomva a vérnyomás, mindez nem történik meg.  

A magas vérnyomás nem vicc. Be kell venni a gyógyszert, de az orvosok nem mindig tudják kideríteni az okát. egyszerű ösztrogénhiány, vesebaj, pajzsmirigy túlműködés, örökletes, vagy életmód okozza. Étrendkiegészítőben egyértelműen minden, ami szívre jó: zabpehely, halolaj, Q10 és a lényeg a fokhagyma. Ezt döntse el mindenki maga, hogy megeszik-e három gerezdet naponta vagy supplementben eszi. Egyébként le lehet nyelni a fokhagymát is rágás nélkül, de a bőrön akkor is érződik, szóval necces (kár, mert kezdődő influenzát is vissza lehet tolni fokhagymával, ugyanis az egyetlen vírusölő étel talán, de ezt pont egyszer próbáltam, aztán vállaltam a betegséget inkább, olyan rohadt büdös).

Aranyér és visszér: Mindkettő feloszlatható supplementtel, de nagyon hosszú folyamat, nem két hét. A legjobb a rutin plusz vadgesztenye plusz bromelain (ananász enzim) kapszula plusz varázsdió krém külsőleg. Kár, hogy a vadgesztenye lecsoffasztja az arcot:), mert dagadt lábra, visszérre a legjobb. A rutin egy bioflavonoid, ami a grapefruitban és a narancsban van, tehát napi két grape megevése is opció, de mondjuk az kicsit soknak tűnik a jóból. Sok kell belőle, amit itt árulnak, 50mg-os, az egy vicc. Az ananászenzim fogyaszt is, legyek egycsapásra ez is kiváltható gyümölccsel, de akkor mindig, sokat. 

Pattanás: bojtorján tablettában (a legerősebb vértisztítók egyike), csukamájolaj (a retinoltartalomért), cink és niacin (csak, ha a rohamot is kibírjuk, mert az méregtelenít).

keratosis pilaris: homoktövisolaj és niacin. Szerintem külön-külön is elég, de itt is kell a flush a niacinnál, maga a roham segít, nem a vitamin (egész kis adaggal is előidézhető éhgyomorra, nem kell feltétlenül nagy dózis)

Haj: Silica, biotin, MSM az alap, erre jöhet még a PABA, ami megelőzi az őszülést, a kollagén, egy inozitol nevű cukorféle, és meglepő módon itt is játszik a fokhagymaolaj. Tudom, itt a vasat szoktátok emlegetni, azt is lehet szedni, de egy bonyolult ügy, mert sokszor csak felszívódási gondok vannak. Ha jól tudom, a D-vitamin hiány miatt is lehet vas felszívódási probléma, de erre ne vegyetek mérget. Általában minden, ami bőrre, ízületre és körömre jó, az hajra is. 

Ösztrogén dominancia: ligetszépe, wild yam vagy progeszteronkrém (ez Amcsiból rendelhető) vagy a másik megközelítés, hogy valamilyen adaptogén, ami nem emeli a progeszteront, hanem megpróbálja kiegyensúlyozni a nemi hormonok termelődését, "ott segít, ahol kell". A maca gyökér ilyen, de érzésem szerint ez egy elég erősen jang növény, tehát inkább a tetterő, energia irányába tol. A már egyszer emlegetett rhodiola is adaptogén. Ezeket nem lehet folyamatosan szedni. Két hónap szedés, három hét szünet. Meglepő módon a homoktövist is szedik hormonális kiegyensúlyozásra, de erről sem találtam kutatást, hogy mivel éri el a hatást. Minden progeszteronos cuccnál tudni kell, hogy nem folyamatosan alkalmazzák, csak a menses előtti két hétben, a következő két hétben vagy semmi vagy valami ösztrogénes hatású (de ez csak menopausa környékén kell). Teljes kavarodás van ezügyben, nincs semmi használható információ, de a hagyományos orvoslás megközelítése egy tragédia szerintem. Nemzőképeseknek felírják az antibébit, esetleg az orvosi progeszteron pótlást (ami állítólag rákot okoz, nem ugyanabból készül, mint a progeszteronkrém vagy a wild yam krém), utána a Premarint, ennyit tudnak.

Mindet ezek közül szedik klimaxra is. Arra a pueraria mirifica tűnik eddig a legpotensebbnek, de sokan a szójatejre esküsznek, viszonylag nagy mennyiségben (nem elég a kávéba egy kicsi), én irtózom a szójától. A hőhullámot a lenmag is elmulasztja állítólag. A klimax azért érdekes, mert bizonyos neuropaták szerint nem is kéne ösztrogént pótolni csak a progeszteront kábé 60-62 éves korig. Az orvosok viszont lóhúgy ösztrogént írnak fel, ami növeli a rák és a szívproblémák esélyét. Ritkább esetben tesztoszteront is adnak (egyes nők a férjük kedvéért kérik, mert libidót csinál). A natúr szerek viszont abszolút nincsenek megkutatva. 

Emésztőrendszeri betegségek: bél, gyomor, nyelőcső, tök mindegy. krónikus irritáltság esetén két dolog segít: kolosztrum és propolisz. Együtt is külön is, mindkettő csodákra képes. És eszik még rá a probiotikumokat is. Ezekben is tragédia a hagyományos orvoslás. Megtükrözik az illető szervet felülről vagy alulról értelem szerint, majd felírnak valami gyógyszert, amit nem lehet állandóan szedni, és amint nem szeded, kezdődik előlről. ha nagyon gyulladt, akkor vagy szteroid vagy műtét. Gyógyításról nincs szó csak tüneti kezelésről és kivágásról. 

Depresszió: erről azért már volt szó. Az a gond, hogy iszonyú sok oka lehet. egyszer belinkeltem egy tesztelős oldalt, ami sokféle depressziót megkülönböztetett: szerotoninhiányos, dopaminhiányos, pajzsmirigyes, stb. Kiindulásnak ez remek, de már a szerotoninhiány is csak egy tünet. Sehol nem láttam korrekt leírást arról, hogy miért is lesz valaki depressziós (azon kívül, hogy tápanyaghiányosan étkezünk). 

Mindenesetre, amit tehetünk:

1. teljesen természetes megközelítés: Hidtarálás (erről írok majd külön posztot, (sokszor csak vízhiányos az agy), több vitamin evése (nem tabletta, étel formájában), minden nap mozgás, fény keresése, napi két hideg zuhany. Ha ezt valaki megcsinálja, esküszöm jobban lesz, kérdés, van-e kedve hozzá, mert az igazán depressziósnak nincs.

2. Pszichoterápia: ez kétesélyes, ha jó a terapeuta, segíthet, viszont nagyon hosszú folyamat, évek.

3. Hagyományos orvoslás. A két depressziós ismerősömmel a következőt csinálták: havi egy vizit, negyedóra beszélgetés, majd különböző szerek felírása. Amikor nem hatott már egyik sem, akkor az adagok növelése. 

Az antidepresszánsokkal két baj van: rettenetes mellékhatásai vannak. Hízás, szájszárazság, szexigény eltűnése, személyiségváltozás (most mesélte egy barátnőm, hogy az anyja évek óta valamin van, és paranoid lett). A másik, hogy sok-sok év alatt elhasználják az agyi hormonokat. Többféle mechanizmusú van, és ezeket rotálják a dokik próba szerencse alapon. Van, akinek bejön! Ha beletalálnak, sokat segíthet. A különbség az az antidepresszáns, meg egy agyra ható fehérje között, hogy az antidepresszáns beleszól a szervezet működésébe, a fehérje meg amúgy is van benne, max. nem annyi. Így ha le akar jönni valaki a gyógyszerről, az több hónap szenvedés, mert teljesen átalakította az agy bizonyos működési mechanizmusait. Afehérjét nem veszed be, és nem változik semmi, legfeljebb rosszabb kedved lesz.

4. Gyógynövények: az orbáncfű kicsit hasonlóan működik, mint az antidepresszánsok egyik csoportja: nem engedi, hogy a szerotonint lebontó enzimek lebontsák azt, így több szerotonin marad az agyban. Úgy tudom, kevesebb a mellékhatása. A rhodiola rosea kiegyenlíti a meglevő agyi hormonok működését, a ginko biloba pedig az agyi vérkeringést serkenti, ettől minden jobban működik. Ezeket együtt ne! vagy-vagy. 

5. Vitaminterápia: minél több C-vitamin és niacin. Ez is egy-két hét, mire hat. Egyesekre a B12 is nagyon pozitívan hat. Másra meg a halolaj. Azt mondják, ezek a kínai vackok, amiket nálunk adnak, nem túl jók. Nem minden halolaj egyforma.

6. 5htp, L-Tyrosin és Gaba triója. itt meg állandóan figyelni kell, hogy hol állunk, van-e elég energia, nem álmos-e az ember, vagy nem pörög-e túl, és csak addig, amíg el nem múlik a mélabú. 5-htp szerotoninra, tirozin dopamninra, gaba lazítónak jó. Ezeket gyógyszerrel együtt nem szabad, gyógynövénnyel együtt is csak nagyon odafigyelve. orbáncfűvel soha, rhodiola, ginko elcsúszik, de figyelni kell a reakciókat.

Ez is sok sebből vérzik (bár ez azért kicsit meg van már kutatva), például, hogy a dopamin és a szerotonin egymással versengenek, és az egyensúly fel ne boruljon. Most azt gondolom, hogy 1-2 hétig ezzel fel kell oldani a passzivitást, és utána át kell térni a természetes és vitaminos kombinációjára, azzal terheljük legkevésbé a szervezetet, és egy pozitív spirálba kerülünk.

Hülyülés: ginko, ginzeng, DMAE, méhpempő, huperzine, kókuszolaj. Nem kell mind egyszerre. Úgysem szedhető folyamatosan egyik sem, váltogatni kell. Láttam ginkótól halottat feltámadni. És meggyőződésem, hogy ebben is a niacin az egyik legfontosabb. Ez is olyan terület, amire az orvosok már legyintenek. A 65 fölöttiek egészségügyi problémája kevésbé izgatja az orvosokat, főleg, ha demenciáról van szó, amit természetes folyamatnak tekintenek, ebben kénytelen mindenki magát gyógyítani, amíg van elég esze hozzá. Lehetnek ebben is kellemetlen meglepetések: mondjuk ginko és halolaj együtt, mivel az egyik vérkeringés serkentő, a másik alvadás gátló (aszpirin is), tehát mindent csak ésszel, és kúraszerűen. 

Zárszóként annyit, hogy egyszerre csak egy gondra érdemes koncentrálni, akkor nincs nagy kavarodás. Supplemettől sokkal kevésbé halnak meg emberek, mint gyógyszertől, és ritkábban fordul elő, hogy az egyik mellékhatása miatt kell a másikat szedni (ez a normál orvoslásban rutin), de nincs hepi end, mert ezekről meg nincsenek kutatások. Mondok egy példát. Egy kolléganőm mellrákos volt, felírták neki az ösztrogénkihajtó gyógyszert (tamoxifen), amikor ettől csontritkulást kapott, először mondták valószínűleg csontrák áttét (nem az volt), majd felírták a csontépítőt, ilyenkor azért átmegy az ember ezen-azon lelkileg, meg nem is jó, hogy ennyire csontritkulásos lett. A pueraria mirifica pont úgy véd a mellrák ellen, mint a tamoxifen, mert az is leköti az ösztrogénreceptorokat, viszont csontritkulás megelőző is. Viszont nincs megkutatva, tehát mondjuk ha a saját rokonomról van szó, nem merném javasolni neki, hogy szedje inkább azt, pedig jobban járna. És itt nem is volt szó orvosi felelőtlenségről, csak arról, hogy folyamatosan csak az egyes etiketteket alkalmazzák, nem is tehetnek mást.  

 

 

 

  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://chezdubarry.blog.hu/api/trackback/id/tr515067318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arisztotela 2013.02.07. 21:43:29

@macskaszemu: á nem, csak fixer típus, de néha elegem van belőle.
Ez tirozin, de ha jól látom, lórugásnyi. Felezd!

macskaszemu 2013.02.07. 21:48:36

@DuBarry: iszonyú depressziós vagyok, az 5htpből is kell 3-4 tabletta, h érezzek vmit. akkor is?

arisztotela 2013.02.07. 21:53:06

@macskaszemu: te jó ég, annyit ne vegyél be abból sem! Várd meg, amíg pár nap alatt hat. A tirozin sokkal kevésbé veszélyes, mint az 5htp, úgyhogy lehet, te jobban tolerálod, de nekem sok lenne az 1200 mg. nem aludnék.
Gyógyszert szedtél valaha?

macskaszemu 2013.02.07. 21:59:38

@DuBarry: nem, nem, nagyon félek a gyógyszerektől.
az első nap csak felet vettem be, ahogy mondtad, aztán egy egészet, kettőt, negyednap már hármat, és ez tűnik ideálisnak. utánaolvastam, depresszió ellen egy napra elosztva ajánlanak kb 100-300 gmmot, hát így én 150-200at szedek, de ha jobb napom van, akkor kevesebbet nyilván. nem akarom, hogy nagyon hozzászokjon a szervezetem és ne legyen hatása. majd mindig sport előtt, koradélután veszem be a tyrosinet. remélem ha jön a tavasz, 5htpből is kevesebb kell.

arisztotela 2013.02.07. 22:07:03

@macskaszemu: hol olvastál utána? az nem számít, mit írnak cikkben, csak a valódi tapasztalatok érnek (fórumok). Lehet, hogy azért nem hat, mert nincs szerotoninhiányod. A helyedben várnék pár napot napi 100 mg-mal maximum.

macskaszemu 2013.02.07. 22:29:56

@DuBarry: hatni hatott, csak nem eléggé. de összességében megvolt a pár nap, most inkább azt figyelem (kb 1 hét után) nem szedhetek-e kicsit kevesebbet. ma pl csak kettőt vettem be, ami 100g. szerintem mindenkire másként hat, nekem pl pont a depresszió miatti görcsös alváskényszeremen segített, sokkal kiegyensúlyozottabban és nyugodtabban alszom tőle, és kevesebbet (vagyis nem 10-12 órákat, hanem csak nyolcat)(és pl nem alszom du.)

arisztotela 2013.02.07. 22:32:33

@macskaszemu: www.antidepresszans.tenyek-tevhitek.hu/albert-kezebe-vette-gyogyulasat.htm

ez nagyon érdekes,

fura, tényleg, amíg szedtem az 5htp-t, nekem egy órával többet kellett aludnom, hogy kipihenjem magam.

macskaszemu 2013.02.07. 22:45:09

@DuBarry: hát lehet h nem szenvedsz ilyen atípusos depressziós aluszékony szarságban. annál minden jobb.
de amúgy tényleg nagyon köszönöm, nagyon jó a cucc, és nem is annyira intenzív, h megijesztene

Scala 2013.02.08. 09:43:21

@macskaszemu: Nekem is növelte az alvást a depr.! Általában hajnalban nem alszik, aki depr., egyéb időpontban meg bármikor.

Scala 2013.02.08. 20:12:26

Az aranyérre akarom írni DB, hogy nekem a hagyományos kúp és kenőcs (Reparon) nem hat(ott), amikor végre hozzájutottam a homeopátiás Hamamelishez, varázsdió, meggyógyultam, két hét alatt, négy napig szedni, két nap szünet, aztán mehet újra, napi kétszer, 9CH. Úgyhogy a vadgesztenye belsőleg kár ki is hagyható. :-)

Scala 2013.02.08. 20:29:37

@DuBarry: Elolvastam a Szendi-féle történetet és a kommentárt is, amit Szendi írt. Kicsit egyoldalú, néha azt éreztem, mintha a Lenkei lett volna, ezzel együtt a lényeg talán benne van: egysíkú a pszichiátria, és elég kísérletezős.

Nekem az nem áll össze, ha csak simán dopaminhiányom van, akkor mit kell rá szedni? L-Tyrosine-t? (Nem mostanra kérdezem, hanem rosszabb időkre).

arisztotela 2013.02.08. 22:08:49

@Scala: nincs tökéletes megoldás. A tyrosine szuper, de egy idő után egyszerűen nem hat. 5-htp-vel ez később jön el. Én a látszat ellenére óvatos duhaj vagyok, nem emelek adagokat, és már 3 hét után érzem, hogy meg sem kottyan, hozzászoksz.
Ugyanez van a gyógynövényekkel. 3 hétig remekül vagy, aztán ellaposodik a hatás, de legalább nem szól bele a rendszerbe, mint az antidepi.

Szendi nagyon pszichiáterellenes, én ennyire nem lennék az, ha anyósomat nem látom, hogy teszi tönkre kb. 5 doki egymás után.

ummabris 2013.02.09. 14:08:53

Elkezdtem homoktövist szedni (két napja), ill. leszoktatni a gyerekemet a szoptatásról (lehet, hogy hormonálisan is, ill. a "saját testem, kérem vissza" érzéstől is, de most már nagyon terhes).

Nekem volt sok éve egy elég durva periódusom, akkor 1 évig kaptam aurorixet, kurva mázli, hogy semmi mellékhatás nem jött ki rajtam és egy év után össze tudtam szedni magam annyira, hogy gond nélkül abbahagytam. Szóval van ilyen is, nekem akkor bevált a terápia+gyógyszer kombó, nem lettem örök életre gyógyszerfüggő se, lassan 10 éve rendben vagyok. A tél megvisel, jó lenne energikusabbnak lenni (ezért is gondolkodom még az 5-htp-n), de tényleg semmi kóros.

Scala 2013.02.09. 15:47:51

@ummabris: szerintem a többséggel azért ez van!

Mennyi idős a gyermek? Hogy kell leszoktatni?

ummabris 2013.02.09. 17:54:33

@Scala: 19 hónapos. Annyira én sem tudom, hogyan kell leszoktatni, a legtöbb gyerek állítólag magától abbahagyja egy idő után. Ehhez képest a nagy lányomat is erőnek erejével kellett leszoktatni 2 évesen és a kicsi se tűnik könnyebb diónak. Amúgy úgy csinálom, hogy időről időre kiiktatok egy alkalmat és mostanára már csak a kora reggeli, ébredés utáni szopi van, de nem megy a dolog magától.

Scala 2013.02.19. 10:46:19

@ummabris: Fú! Azt mondták, hogy elhagyja magától, legkésőbb 2 évesen, és az az ideális, ha ő hagyja abba, blablabla.
Én 9 hónapos korig tervezem szoptatni a lányomat. Nem tudom hogy fogom csinálni, azt a tippet kaptam, hogy ha érzi rajtad a gyerek, hogy nem szívesen csinálod már (úgy tényleg, tudatos és tudatalatti szinten meg vagy arról győződve, hogy ennyi elegendő volt), akkor azt megérzik...
Nagyon szép a leírt időtartam, felnézek rád! :-)))

/Bocs, hogy ennyi időbe telt a válasz! :-)/

ummabris 2013.03.03. 17:22:25

@Scala: Ez nem egészen tudományos, amit mondok, van némi pszichológiai alapja, de jórészt megfigyelés a saját és mások gyerekeiről (de nem csak a sajátom). Valamikor 6 és 12 hó között, amikor a gyerek már kezd enni egyebeket is, van egy átkattanás a szopiban, amikor az elsődleges tápláló funkció átvált egy érzelmi ragaszkodásba. A baba már érti, hogy az anya nem az ő kiterjesztése, bomlóban van a szimbiózis és ha ekkor nem áll át az anya testi közelsége helyett un. "átmeneti tárgyakra", akkor jó eséllyel fixálódik a cicire. Tapasztalatom szerint, ahol nagyjából gond nélkül abbamaradt a szoptatás, ott jellemzően volt helyettesítő tárgy (cumi, rongybaba, akármi, ami önvigasztalásul szolgál a babának) és többnyire az 1 éves kor előtt, vagy körül történt. Amelyik baba átment ezen a korszakon anélkül, hogy ilyen átmeneti tárgya kialakult volna, ott nem ment magától a leszokás. Enyémeknek egyiknek se lett, nem is ment könnyedén. A kicsi kemény 1 hete nem szopik, letiltottam. Egyszerűen betelt a fizikai tűrőképességem, egyre irritálóbb volt nekem, hogy követeli, nyúzza a mellemet. Nem ment zökkenőmentesen és még mindig naponta többször megpróbálkozik, de most már biztosan vége.

Mujza 2013.03.03. 19:39:26

@ummabris: félig-meddig én is ezt tapasztaltam. Nekem is önként hagyták abba, 8 ill. 7 hósan. Az elsőnél nem volt semmi vigasztárgy, csak a kistesó születése körül lett ujjcumi, ami azóta is tart. A kicsi mindig is cumis volt, ő viszont nagyon drasztikusan hagyta abba, én lepődtem meg rajta, mert tejem még lett volna. (A nagynál szépen elkopott, kb 2 hétig kérte még az elhagyás után, akkor kapta is, de belátta, hogy nincs már mit.) Szóval teljesen zökkenőmentes volt.

ummabris 2013.03.03. 20:28:41

@Mujza: Mázlista :) Mekkorák a gyerekek? Enyém kéri még, de nem kapja (még jó, hogy a tápszert elfogadja és megelégszik azzal is, hogy odabújik, ráteszi a fejét). Tejem volna még, a fizikai kontaktust elviselő képességem merült le.

A jó oldala, hogy cumi, ujjszopás nem játszott, még erről is nem kell szoktatni lefele.

Mujza 2013.03.03. 20:35:45

@ummabris: A nagy 3 éves, a kicsi 17 hónapos. A nagy az ujját, a kicsi cumit szopik, szóval ez felemásra sikerült. :-)

Mujza 2013.03.03. 20:36:57

@ummabris: ja, és én is örültem, hogy visszakaptam a testem :-) Nekem ráadásul nagyon érzékeny volt az egyensúly, oda kellett figyelnem, hogy eleget pihenjek, egyek.

ummabris 2013.03.03. 20:39:13

@Mujza: Akkor majd nektek lesz még egy menet :) Bár lehet, hogy az is zökkenőmentes. Nekünk egy volt, aztán zökkent rendesen..

Mujza 2013.03.03. 20:45:51

@ummabris: nálunk a pelenka a gond :-( szobatiszta egyébként, de néha visszaköveteli. Úgy tervezem, hogy a jó idő beköszöntéig próbálom a szép szó változatot, aztán letiltom, és mosok... vagy valami jó tipp?

Scala 2013.03.04. 08:48:09

@ummabris: Köszönöm nagyon! Remek tipp! Már most nyomatok neki rongyokat, de a fogzás miatt. Figyelni fogok. Ujját már szopizza, játszócumi nincs, nem is akarok.

Leányaid: Ó! Az elszakadás-ragaszkodás. Kis cukik. /Gyönyörű sok ideig szoptattad, reméljük azért hálásak is érte. :-)/

Ez a 8-9-10 hó jól hangzik. Bár itt tuti nem lesz kistesó még évekig! Azt garantálom. :-D

ummabris 2013.03.08. 08:27:30

@Mujza: Pelenkás ügyben nincs igazán jó tippem, úgy tűnik, hogy nekünk minden leszokási mizéria a szopiban összpontosult, egyébre már nem jutott energia cirkuszolni. A nagyobbik lányom, első próbálkozásra 2 éves 1 hónapos korában szólt, hogy bugyit kér és egy hét alatt nappalra, éjszakára szobatiszta lett. A kicsi látja a nagyot, tetszik neki a dolog, kért bilit, a pisi nem zavarja, de 18 hónapos kora óta szól a kakával, azt bilibe csinálja. Én is a jó időt várom, hogy akkor leveszem róla a pelust és próbálkozunk a szobatisztulással. A gyerekek nagy része állítólag 2 éves kor körül érik meg rá, ilyen szempontból szerencsés, hogy mindkét lány júniusi, pont a nyár idejére esett a "beérés" Állítólag a mosható, un. leszoktató pelenkák szoktak segíteni, de erről nincs saját tapasztalatom.

ummabris 2013.03.08. 08:30:45

@Scala: A kistesó gondolatára engem is a hideg ráz egyelőre, pedig mindenki cseszeget, hogy na egy harmadikat fiúnak (palmface).

katarocks 2013.03.08. 19:26:15

@ummabris: Nem tudom mit kell cseszegetni az embereket. Na, van pasid?, utána mikor lesz esküvő, aztán a gyerek, hihetetlenül pofátlanok egyesek.

Lilienfeld 2013.03.09. 00:10:31

@katarocks: ...and so on: hogy megy az iskola? beszél-e már nyelvet? van-e már barátnője? Sajnos, nem nehéz tetten érni a szívélyes érdeklődés mögé bújtatott, a zsigeri irigység táplálta rosszindulatot. Roppant gyűlöletes viselkedés :(

Hammam (törölt) 2013.03.09. 10:30:23

@Lilienfeld: ezt annyira jól megfogalmaztad, perfect. Nálunk családi betegség és öröklődik.

Lilienfeld 2013.03.09. 11:01:11

@Hammam: :( együttérzésem. A jaóindulatú nagynénik tipikusak. Egész gyerekkoromban vágytam egy népes, élénk, vidám családra; aztán amikor közelről láttam egyet-kettőt, akkor rájöttem, h ez nem feltétlenül olyan mint a filmekben. Van, akinek ez a keresztje.

Hammam (törölt) 2013.03.09. 11:12:25

11 hónapja azon ügyködöm egy pszichológussal, hogy az irreális elvárások, az érdemek elvitatása és a rosszindulat ütötte sebekkel tudjak valamit kezdeni. Nem a begyógyítás a cél azt hiszem, hanem hogy együtt tudjak élni velük. Nekem népes családom van, de ez csak annyit jelent, hogy soha senkire nem jutott elég idő, figyelem, így mindenki irígy, önző, kisstílű és intrikus. Csak én vagyok nagyon pozitív : D

arisztotela 2013.03.09. 12:18:20

@Hammam: én a gyerekkori elbaszódásaimat azzal oldottam meg lelkileg, hogy egyrészt megkerestem, mennyiben lettem erősebb tőlük, másrészt megnézem,m mi ebben a pozitív most. Pl. apukám magasról szart rám 17 éves koromig (nem szereti a gyerekeket), cserébe sosem telepedett rám érzelmileg, most jóban vagyunk, de kurva jól elvan, nem nyaggatja a gyerekeit, és ez valahol könnyebbség, nem terhel le. Sok olyan nőt tudok, aki nagy szeretetben nevelkedett, és pont ezért felnőttként valami elérhetetlent keres.

Hammam (törölt) 2013.03.09. 14:31:25

@DuBarry: az a gond, hogy engem és a fogyatékkal élő testvéremet anyu elhagyott még babakorunkban, egy despota nagyszülő nevelt fel. Hosszú, csúnya történet. A lényeg, hogy a sodródás lett a meghatározó sémám, nem tudom az elanyátlanodottságból mit profitálhatnék... De köszönöm, ez egy nagyon jó új nézőpont, a terapeuta pl sohasem közelített innen. Merci!

Scala 2013.03.09. 19:13:01

@ummabris: Három gyerek NAGYON NAGY meló! Nagyon.
Csak a nemek aránya miatt ne. Simán lehet leány, egyrészt, másrészt tényleg szétcseszi teljesen a bodyt. Azt már nagyon akarni kell.
Apósom anyukája 40 évesen négy fiú után, ÚGY várta a kis Arankát... :-)

Scala 2013.03.09. 20:29:24

@katarocks: Számtalanszor kifejtettem e helyt, hogy magyar járvány:
- a tapintatlanság
- az észosztás, kéretlenül főként!

Niurka pedig hozzáteszi: saját lakás,saját autó, saját gyerek. Ettől leszünk valakik.

Erről a szilveszteri rádiókabaré mondata jut eszembe, a Westendről mondja az egyik csóka, hogy úgy hirdeti magát: "20 millió ember nem tévedhet" (merthogy a 15 éves nyitás óta szerintük annyi járt ott). Annyit fűz hozzá: "Hát szerintem meg de..." ;-)

Scala 2013.03.09. 20:36:54

@Lilienfeld: Ja, ez valóban legtöbbször rosszindulat generált. Van egy kedvenc ilyen anyámbarátnője, ügyvéd, persze, még 50 évesen sem könnyen élte túl hogy jobb lett a PP vizsgám, mint neki anno... az ő fő jelmondata, mivel nem udvaroltattam egy ideig (tekintettel arra, hogy váratlanul meghalt az apám) az volt, hogy az első két évben kell megszerezni a fiúkat, mert akkor lehalásszák a jó anyagot. Szerencsére mára egyik gyerek élete sem úgy alakult, hogy nagyon nyomatni lehetne a csúcssiker dumákat. Úgyhogy, 2010-ben beszéltek utoljára, amikor is nagy fontoskodva előadta, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatalban micsoda állást készítenek elő a gyerekének, és őket most világítják át, amely hatalmas villantás érdeklődés hiányában kvára elmaradt és a gyerek továbbra is teng egy "nevetséges, alacsony" állásban, elhalt a kommunikáció.

Scala 2013.03.09. 20:49:55

@Hammam: A fodrászom meleg, és az öccse szintén fogyatékkal született (?). Azzal élő, mindenesetre.
Vele is hasonló történt, annyira agresszívan bántak velük fizikailag is, hogy a folyamatos lelki görcs miatt letapadtak az izmai, nem tudja magastartásba emelni a karját.
Meséltem neki arról, hogy már 4 hónaposan visszük a Barbit Dévény-terápiára, enyhébb változatban, de neki is kissé kötött volt az izomzata. Tökre képben volt, igazából elmondta pontosan hogy lesz, mert egy másik vendége részletesen beszámolt a saját babája kapcsán.
/Imádom a fodrászomat. Sokkal jobban bírom, mint bárkit, akivel az iskoláimat jártam. És nem azért mert megrendelőként bánik velem, mert nem úgy bánik./

Része vagyok a Mindennek, és a Szellem szemében tökéletes vagyok. Semmilyen emberi szó nem változtathatja meg azt, Aki Vagyok. Vagyok Aki Vagyok. Minden Vagyok Aki Vagyok, Minden Létező Vagyok.
Egy Vagyok Mindennel.

ummabris 2013.03.09. 21:36:34

@Scala: Ó nem, nincs különösebb igényünk fiúra, ez csak a környezet csesztetése. Most egyelőre nem tervezünk gyereket, bár lehetőségként meghagytuk, hogy talán 5-6 év múlva, ha elkap a vágy, akkor jöhet. De gyerek, csak úgy és nem feltétlenül fiú.

ummabris 2013.03.09. 21:43:30

Nekem nincs ilyen nagycsaládi hátterem, elég kiszakadva, elzártan éltek a szüleim, rendesen légüres térbe is kerültem, amikor meghalt az anyám 39 évesen. Mázli, hogy az apám viszont elég tisztességesen helytállt, nem rokonok neveltek. Az évi egy jópofizós együttlét is épp, hogy elviselhető, túlélhető velük.

Hammam, nagyon sajnálom történteket, a dubarry módszere nem rossz, én is nagyjából így keveredtem ki a saját traumatikus örökségemből. Már amiből, persze, mert olyan is van, amivel csak annyira jutottam, hogy tudok róla és tudomásul veszem, hogy ez van.

arisztotela 2013.03.09. 22:42:41

@Hammam: s pozitív pszichológia nem ugyanaz, mint a pozitiv gondolkodás, amiben nem hiszek, mert az a negatívat próbálja tagadni, ezzel felerősíti, de ha megtalálod a valódi pozitívat egy adott történetben, akkor az valódi megkönnyebbülés. A te esetedben például: nem volt egy anya, aki beültetett a fejedbe mindenféle káros mintát (az összestől lehet sok baromságot tanulni, elhiheted), megtanultál csak magadra számítani.
az jó, hogy pszichóhoz jársz, segíthet. De addig sem vagy köteles szarul érezned magad. Csak sose sajnáld magad, az sehova se visz. Csak onnan lehet elindulni, ha már nem sajnálod magad.

Lilienfeld 2013.03.09. 23:03:19

@Scala: Na, ezért érdemes öregedni pl. :) Megélni, h a nagyarcú megmondóemberek hogyan vesznek vissza magukból, 5-10 év múltán. Nekem is van pár, aki rendesen megkeserítette 20-as, kora 30-as éveimet. Olykor az egykori arrogancia, lekezelés kifejezetten kedvességbe, barátkozásba csap át, de sajna , aki számító volt, az is marad, átlátni a szitán... :)

Scala 2013.03.10. 07:45:31

@Lilienfeld: Minden szavaddal teljes egyetértés. ;-)

katarocks 2013.03.10. 18:23:57

@Lilienfeld: @Hammam: Nekem nem túl népes a családom, de azért mindenki bele akarja ütni az orrát mindenbe, irigyek, állandóan összevesznek, keverik a szart, majd a békülés, megint a legnagyobb cimborák. Anyukám utálja ezt, szóval ő meg állandóan titkolózik, semmit nem lehet nekik elmondani, én ezt is utálom, főleg, hogy a nagymamám mint egy boszorkány, ha nem mondasz el neki valamit, megsejti, és rákérdez arra a konkrét dologra. Áh, szóval én kicsit örülök, hogy másik városba költöztem, és kimaradok ebből. Biztos engem tartanak a sznob picsának, így jártam. :)

@Scala: Ebbe beleszól, hogy te miért nem udvaroltatsz? Hihetetlen. Ismerem ezt a típust is, aki csak dicsekszik, aztán mégsem jönnek össze olyan jól a dolgok a gyerekeknek, el is hallgat.
süti beállítások módosítása