Szerintem 5 táplálékkiegészítőt bőven elég egyszerre szedni (én azért többet szoktam, de az más:). Semmit sem ajánlatos folyamatosan. Illetve ételt igen. Tehát például kollagént (ami nem más, mint porított csontleves), vagy például tőzegáfonyát vagy mondjuk tejsavófehérjét lehet, mert ezek ételek, és ha mást is eszünk mellettük, akkor nem lesz egyoldalú a táplálkozásunk. Illetve C-vitamint is, de a komolyabb cuccokat vagy csak kúraszerűen vagy néha szünetet hagyva lehet sokáig szedni. A gyógynövényekkel kell legjobban vigyázni, mert azok olyan anyagok, amik se nem ételek, se nem találhatók meg a szervezetben, mint a vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék. Ebben leginkább a gyógyszerekre emlékeztetnek. A gyógyszereket szintén nem jó őket folyamatosan szedni, és jobban kell figyelni a mellékhatásukra, mint például a vitaminok esetében.

Sokan szednek multivitamint, azt én például nem. Nem szeretem a B-komplex szagát, ezen kívül túlságosan megdobják az étvágyat, és sokszor nem tudom, mi van benne. Az ásványi anyagokat is beleszórják, pedig az teljesen egyéni, hogy kinek van szüksége vasra, rézre, cinkre. Ezeket a szervezet jelzi. Van egy megközelítés, amely szerint csak azt a négy vitamint kell pótolni, aminek nagy hiánybetegség járványai voltak: C (skorbut), D (angolkór), B1-tiamin (beri-beri), B3-niacin (pellagra). A többi vitamint vagy szintetizáljuk vagy van belőle elég a rossz táplálkozás mellett is, mondja ez az elmélet. Illetve annyit még, hogy a D mellé K2 vitamin is kell, de az elég, ha egyszer egy héten savanyú káposztát eszik az ember. 

A cink, vas, stb. nekem félelmetes. Ezekből szépen túl tudja magát adagolni az ember, ráadásul a cink és réz egymást támadja, egyensúly kell (még kajával is meg lehet borítani, nemhogy táplálékkiegészítővel. Ezek közül csak magnéziumot veszek be, de csak, ha rosszul alszom, tehát nem naponta.

Minden mást csak célzottan, rövi ideig jó szedni, amíg fennáll a probléma. 

Most induljunk ki a kórságból, ahhoz milyen étrendkiegészítő jár. vegyük úgy, hogy a C-vitamin az alap. Meggyőződésem, hogy azt mindig jó szedni, folyamatosan. Télen D-t is, de nyáron nem, és én egyre jobban imádom a niacint, viszont az kellemetlen, tehát más úgyse fogja nagyon szedni (a bőrpírt nem okozó semmit sem ér!)

1. magas vércukor: Alfa-lipolsav, Gymnema Sylvestre (ayurvedikus növény), momordica (keserűdinnye), magnézium, ligetszépe olaj (a gamma linolénsav hatása), króm. Ha magas lenne a cukrom, akkor egy növényt választanék, ALÁt és a két ásványi anyagot.

2. Influenza szezonban. Bár még mindig ellentmondásosak a D-vitaminos kutatások (nem arról van szó, hogy nem értek hozzá, komoly emberek a szöges ellentétét állatják egymás után a D-vitaminról), de egyesek szerint fontosabb, mint a C az immunerősítésben. Azért kell C is, influenzaszezonban pláne. A legjobb immunerősítő növénynek jelenleg az astragalus gyökeret tartják, de több hét, mire kifejti hatását, tehát nem lehet az első tünetnél bekapni, illetve lehet, de minek. Most az echinachea nem trendi (úgy véd, hogy ellustítja a saját immunrendszert), de nyilván majd rehabilitálják, különben is az astragalus telomert is hosszabbít, tehát két légy egy csapásra. Végül a már agyba-főbe dicsért kolosztrum. Ez nem immunt erősít, hanem kész antitesteket visz be (mintha bébik lennénk).

3. Magas koleszterinszint.  Ez nagyon egyszerűen megoldható: elég reggel zabpelyhet enni minden nap. Vagy amíg le nem megy. Amúgyis a hosszú élet egyik titka a zabpehely. De ha mégsem, akkor Q10, halolaj és niacin, de viszonylag magas dózisban (napi 500mgtl felfelé). Halolajtól saját szememmel láttam koleszterint lemenni. És az articsóka. Enni naponta, de gyanítom, hogy olcsóbb a tabletta.

4. Májtisztítás, májbajok: máriatövis minden mennyiségben, mellé glutation.

folyt. köv.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://chezdubarry.blog.hu/api/trackback/id/tr65065791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scala 2013.02.07. 11:15:54

A magas koleszterinszintre a halolaj kapszulát én is olvastam, és saját példámmal meg tudom erősíteni!
Megemelkedett vérzsír és -koleszterinszint társulhat pajzsmirigy alulműködéshez, fiatal kori előforduláskor azt kell nézetni (40-45 év alatt).

Thor vagyok 2013.02.07. 14:39:05

Ca és Mg is kiüti egymást, nem is tudom értelmezni a kombinált szereket (hacsak az egyik nem retard - legalább 2-3 óra kell legyen a kettő között, hogy értelme legyen bevenni) nekem ez az állandó gondom, hol az egyik fogy ki, hol a másik és görcsöl be a lábam.
A vas azért nem félelmetes, eleve borzasztó lassan telik fel vele az ember, ha hiánya van, 1 hónapnál kezd megmozdulni a vas-szint, mire beszednél eleget addigra a legtöbb vaskészítménytől már annyit van gyomorégés-hányinger-székrekedés nyavalyád, hogy úgyis előbb abbahagyod. De szükség csak akkor van rá, ha szükség van rá, hülyeség csak úgy szedni, csak mert supplement.

arisztotela 2013.02.07. 15:27:46

@Thor vagyok: igazából igyekszem sok véres húst enni:). Bélszín, tatár, ilyenek, hogy ne kelljen vasat, terhesen szedtem, és gyűlöltem. Kálciumot meg termelői tejből. aztán vagy felszívódik vagy nem. De csontritkulásra a legjobb a mozgás.

Thor vagyok 2013.02.07. 15:35:36

Jujj :) de miért? Hiányod van? Az látszik, én legalábbis még a doki barátnőm nagy meglepetésére is elég jól be tudom lőni, hogy épp hogy áll a vérképe. Van egy bizonyos kis finom kék árnyalata a vashiányos hemoglobinszegényeknek :) Az itt feltett képeiden nem láttam ilyet.
Nem a csontom ritkul, az izmaim görcsölnek, ha ezek kifogynak. Kalciumot egyébként többnyire visz be eleget az ember, de az D vitamin nélkül ahogy bement ki is jön a D köti meg. Mostanában szerintem az okoz gondot, hogy a 2012-es nyár nekem kimaradt, a szoli meg olyan ritka itt, mint a rendesen záródó ablak. Innen nézve egész más értelmet nyert az angolkór mint fogalom.

arisztotela 2013.02.07. 15:40:10

@Thor vagyok: nincs szerintem, de ezért:).
Igen, angolkór abszolút van manapság is, például a szoptatott muzulmán néger lánycsecsemők esetében mostanában járványos:).
Miért nem szedsz D-vitamint?:)

arisztotela 2013.02.07. 15:40:59

@Niurka: kell hozzá, csak mostanában a folsavval is riogatnak:). De azért mindent nem kell elhinni, csak szerintem a multivitamint sem jó állandóan szedni egész évben.

Thor vagyok 2013.02.07. 15:42:46

@Niurka: Jaja, tudom, ráadásul érdemes pusztán csak folsavat is szedni, mert külön vas bevitele nélkül is képes segíteni abban, hogy amit a szimpla evéssel beviszel az felszívódjon. De a vas az most nem okoz épp gondot. Nagyon vicces, és dokiknak kiakasztó, de kb azóta nincs vashiányom, mióta nem eszem húst :) kb 7 éve. Szóval én nem hiszek a véres húsok vérképjavító hatásában :)

arisztotela 2013.02.07. 15:46:09

@Thor vagyok: pedig rézzel is tele van:).
Nem vagyok a vegetarianizmus híve, de vannak előnyei, pl. jobb immunrendszer, sok tekintetben tisztább bőr, de ötven körül sok minden csúnyaság előjöhet majd miatta, de nem baj, egy hét húsevés, és megoldódik:).

Thor vagyok 2013.02.07. 15:48:55

@DuBarry: Mer' elfelejtem :) ahogy fentebb is megegyeztünk, nem szedhet az ember folyton mindenfélét és nem foglalkozhat egész nap azzal, hogy mit tesz a szájába. Aszondják, legalábbis az evolúciós elmélet hívei, hogy az ember akkor kezdett el intelligenciát kifejleszteni, amikor már meg tudta oldani (jó körülmények vagy véletlen eszközhasználat által), hogy ne töltse az egész napját megennivalók szerzésével. Nos, nekem nem szimpi egyetlen olyan irányzat sem, ami visszavisz az antropoidák szintjére: sem a reggeltől estig munkamánia, sem az egész napos ódejóháziasszonyvagyok főzőcskézés, sem az, hogy egész nap azon gondolkozzak, hogy még mit kéne megennem az egészséges életmódért. Sőt a mostanában divatos csúcsgasztro-baszakodások is irritálnak egy szinten túl.

Thor vagyok 2013.02.07. 15:50:20

@DuBarry: Nem vagyok igazi vega, a halat meg a tenger kikotort fenekét megeszem, csak kb ott a határ.

arisztotela 2013.02.07. 15:51:43

@Thor vagyok: különben a magnézium dolgot teljesen feladtam, mert állítólag az olcsó, amit néha bekapok (dm vagy rossmann, nem tudom) fel sem szívódik, csak a bitrát, citrát, faszom tudja milyen változatok, ehhez képes nekem 5 percen belül leragad a szemem a legolcsóbbtól is, de ezek körül akkora cirkuszokat csapnak az orvosok, hogy elképesztő.

Thor vagyok 2013.02.07. 15:54:56

@DuBarry: Nekem a lötyi jött be. Szimpla Magne B6, gyorsan felszívódós, már másnapra kiengednek a görcsölős részletek. Ez: www.intima.hu/webshop/vitaminok/magne-b6/magne-b6-ivooldat-10x10-ml

A szemleragadás placebóhatás lehet, én nyugodtan betolhatom marokszámra, még soha életemben nem lettem álmos tőle.

arisztotela 2013.02.07. 16:10:24

@Thor vagyok: nyilván szeded sokszor, én max. havi kétszer, és nem altatónak, hanem lenyugtat valahogy. És ha én nyugodt vagyok, már alszom is:).

Thor vagyok 2013.02.07. 16:13:03

@DuBarry: Inkább kampányszerűen, amikor eszembejuttatja magát egy-egy izomgörccsel. Ilyenkor egy-egy ilyen doboz (10 db van benne az 5 nap, bár nálam inkább egy hét) és újabb fél évig nem kell.

mici˙ 2013.02.07. 20:23:24

@Thor vagyok: @DuBarry: próbáljátok ki a 3-as Schüssler sót, az a vas. Semmi mellékhatása, de tuti működik, mert amikor este is bevettem nem tudtam aludni miatta.

arisztotela 2013.02.07. 20:31:51

@mici˙: hát de nekünk nincs vashiányunk:). nekem a vértől, Thornak a spenóttól.

mici˙ 2013.02.07. 20:38:17

@DuBarry: ja, akkor vissza. AZt hittem csak a mellékhatások miatt nem szeditek.
Még nem sikerült felvennem postán az 5htp-t, de már tényleg nemsokára beveszem és beszámolok a tapasztalataimról.

Thor vagyok 2013.02.07. 23:37:05

Nekem is talán hétfőn jön és már várom, mert kezdem érezni, hogy kifogyott belőlem a homoktövis :)

Thor vagyok 2013.02.07. 23:48:58

@DuBarry: Egy dolog aggaszt picit - hogy a tirozin a pajzsmirigy-alulműködéseseknek is ajánlják. Arra meg ugye gyógyszert szedek és nagyon precízen és jól be van állítva évek óta, nem szeretném, ha most valami felborulna. Hm? Bár valószínűleg nem 2-3 nap alatt teszi, úgyhogy megtesztelhetem.

Thor vagyok 2013.02.08. 00:01:31

@DuBarry: OK, hát akkor sajna annyi a szerotonin-dopamin egyensúlyomnak.

arisztotela 2013.02.08. 00:05:34

@Thor vagyok: lehet szedni keveset magában is, legfeljebb nem hat egy idő után. de ne sokat, please.

Thor vagyok 2013.02.08. 00:10:02

@DuBarry: Jaja, nem akarom megölni magam :) csak azért nem-szerotoninhiányosnak lenni jobb lenne. De hosszabb távon ez a homoktöviscucc lesz a bejövős.

Scala 2013.02.08. 09:50:23

@Thor vagyok: Mióta szedsz gyógyszert a pajzsmirigy alulműködésre? És milyen TSH-d volt, amikor elkezdted?

Thor vagyok 2013.02.08. 10:53:24

9 éve. Sajna nem emlékszem, de kint volt már a referenciatartományból. Utólag jöttem rá, hogy évek óta már a határon volt, de nem keltette fel senki érdeklődését, amikor párszor elég jellegzetes tünetek miatt vizsgálták.

Scala 2013.02.08. 15:56:55

@Thor vagyok: És nem kellett változtatni, emelni a gyógyszeradagot? Nézték ultrahanggal, nem épült le a szövetállomány az idők folyamán?

Thor vagyok 2013.02.08. 16:10:56

@Scala: Egyszer kellett emelni, talán kb 2 év után, de most se nagy az adagom (100 mikrogr)Maguktól nem néztek semmit, tavaly az én kérésemre volt UH magánrendelőben, de ott is csak azt nézték, hogy duzzadt-e és nem volt az, sőt, az egyik oldalon kicsit kisebb is volt az átlagosnál. (Ezek szerint az már leépülés?)

Scala 2013.02.08. 20:39:25

@Thor vagyok: Lehet az örökletes is, ezért nézik meg a kezelés elején, így van viszonyítási alap. Kisit hanyagnak érzem a kezelésedet, nekem a Kútvölgyi kórházban, sőt a gyöngyösi kórházban (legjobb pajzsmirigy szakrendelés ever) is csináltak, minden probléma nélkül, anno 2004 és 2006. Legelőször a Budai Irgalmasrendi Kórházban, 2002-ben. Nem volt kóros eltérés, elmagyarázták, leírták.
Szerintem a pajzsmirigy-kezelések is túl vannak misztifikálva, a nem túl súlyos esetek tartományban.
Tápkieggel vagy homeopátiával simán elhagyhatod a hormont.

Kozmetikusom is jár, túlműködéssel, valami hormont neki is írtak, nem vette be, a következő vizsgálatkor a TSH érték alapján mondta a dokinő, hogy szépen nő az érték, lehet felezni a gyógyszert, gondolta magában az nagyon jó, mert egy kurva darabot nem vett be.
Természetesen azt is elmondom, hogy az alapbaja a prolaktin termeléssel kapcs. dolog nem múlt el. Ő tápkieg-et szerzett a túlműködésre, a homeopátiás dokinőmhöz nem képes eljutni.

Thor vagyok 2013.02.08. 20:44:53

@Scala: Ez a SOTE II Belklinika volt. Nem tudom igazán véleményezni, nekem egy jó darabig lelkiismeretesnek tűnt, az elején baromi sok vizsgálatot csináltak, nem csak pajzsmirigy csőlátásuk volt. De aztán mintha az fejlődött volna ki. Van valami örökletes is a családban, de azt hiszem, inkább túlműködés. Tény, hogy nem esnék kétségbe, ha másképp is karban lehetne tartani, de a napi 1 tabletta bevétele sem teszi nagyon kényelmetlenné az életemet és most nem merek nagyon kísérletezni így, hogy nem vagyok otthon és nem tudom, hova rohanjak, ha valami mégis borulna. Olyan szarul meg soha többet nem szeretném érezni magam, mint mielőtt elkezdték pótolni.

Scala 2013.02.10. 09:17:39

Itt egy teszt a nyugati babérlevélről és a magyarról, úgy hogy ugyanaz a cég és márka!
kajapiazongora.blog.hu/2013/02/08/a_szomszed_baberleve_mindig_zoldebb_teszt

Thor vagyok 2013.02.10. 11:42:15

@Niurka: Dr. Kis Róberthez. Elég szimpi öreg doki, az enyhe hímsovinizmusát leszámítva, bár azt hiszem, nem ő az egyes számú kedvenc ott. Hálisten a tömeg rendszerint a másikhoz vár a rendelő előtt.

Thor vagyok 2013.02.10. 20:23:15

@Niurka: ja ja ő a divatos, nem jutott eszembe a neve. A mellette lévő szobában rendel.

arisztotela 2013.02.10. 22:16:15

@Thor vagyok: mi ennek a tünete? Mármint nem a professzoroknak, hanem a pajzsmirigy cuccoknak?

Thor vagyok 2013.02.10. 22:58:09

@DuBarry: Kb úgy képzeld el, mintha a pajzsmirigy lenne a tűzhely gombja. Alulműködésnél, mintha lecsavarnák az élet lángját az emberben: én folyton fáztam, álmos voltam, kedvetlen, depressziós, híztam, 59 volt a pulzusom. Miután volt elég gondom épp (válás, munkahelyvesztés), tök indokoltnak tartották a depressziót és kezeltek is ellene, utólag azt kell mondanom, tök fölöslegesen. (Kb úgy tudnám ezt is érzékeltetni, hogy akkoriban, ha valami rossz ért előbb keseredtem el és kezdtem sírni, most előbb dühödök fel és kezdek kiabálni.) Ja és hogy híztam, hát biztos zabálok. Hiába mondtam, hogy nagyon nem, ez az általános felfogás aki hízik az zabál, max képtelen felmérni, hogy azt teszi. (persze ahogy végre ráhibáztak és pótolni kezdték a tiroxint, mindjárt lefogytam - pajzsmirigyes hízásnál ha a kaját csökkented előbb fogsz kihűlni és minden utcasarkon elaludni, de a szervezeted akkor is megspórolja azt az energiát, ami kell a hízáshoz. Ha edzeni próbáltam, az edzőmet ütötte meg a guta, hogy hiába hajszol annyira hogy már lila a fejem, 128 fölé nem megy a pulzusom) A legrosszabb az a belassultság minden téren, legszívesebben elvonulna az ember hibernálni valami jó kis fa gyökerei alá.
Emellé jönnek még olyan apróságok, hogy törékeny köröm, hulló haj (de hajam az mindig nagyon sok volt szóval a ritkulásig sose jutott el), száraz bőr.

Pajzsmirigy túlműködésnél meg fordítva: túlságosan felcsavart láng: zizegés, agresszivitás, sok kaja mellett is fogyás, pörgés, izzadékonyság, álmatlanság, magas pulzus, túlhergelt szív. A részleteit nem tudom, ezzel nincs tapasztalatom.

arisztotela 2013.02.10. 23:08:18

@Thor vagyok: köszi:). Azért az is lehet, hogy egy válástól merül le, nem? Tehát mégis lehet összefüggés.

Thor vagyok 2013.02.10. 23:17:51

@DuBarry:
jaja, ki tudja már, az is lehet.

Thor vagyok 2013.02.11. 09:01:21

@Niurka: Francba, csak nem ment nyugdíjba? Nem olyannak nézett ki, mint aki meg bír ülni a fenekén. Kb ugyanaz az anyag pasi kiadásban, mint a mamika akit mondtál.

brokeness 2013.02.11. 18:59:14

@Thor vagyok: Nagyon alattomos egy kórság, az biztos.Nálam 6,5 volt a TSH, mikor elkezdtek kezelni. Ugyanazok voltak a tüneteim, mint a tiéd.Azért alattomos a betegség,mert rá lehet fogni minden tünetet a körülményekre. Folyton fáradt voltam, de hát sokat is dolgoztam.Meg egyébként is öregszik az ember.A legrosszabb az egészben a hízás. Napi 600 kalórián éltem évekig,plusz heti 2-szer 5 km futás.
Véletlenül derült ki, mi a bajom.A doki azt mondta, hogy ez csak minimális eltérés, igazából csekély a gond, de én nagynak éreztem.4 éve diagnosztizáltak, s csak tavaly júniusban emelte fel az adagot úgy, hogy élni tudom az életem. Előtte nem vett komolyan a doki, nem hitte el, hogy tényleg szarul vagyok, helyette folyton lecseszett a hízás miatt. Akkor látta, hogy nem kamuzok, mikor egy műtét után nem indult be a spontán légzés.Szívbajt kaptak a dokik.Amúgy a műtét is a pajzsmirigy alulműködésének következménye:szép kis koleszterin epekövem volt. Rajtam röhögött az egész család, mert nem eszem semmi zsírosat (pont a hízás miatt).
Egyébként a TSH normalizálása egy dolog, a tüneteket nem korrigálja:magas koleszterin szint, magas fehérvérsejt-szám. Nekem a pulzusom emellett magas, alapjáraton 90. Az a gond, hogy a pajzsmirigyes beteget immunológusnak is kezelni kéne, ehhez képest ....Meggyőződésem, hogy az endokrinológia a leginkább gyerekcipőben járó ága M.o.-n az orvostudománynak. Nekem jódozott sót ajánlgatott a doki, holott ez tilos.Szelént kéne szedni inkább. Amerikában ez népbetegség, így ők előttünk is járnak e téren, főleg amerikai honlapokat olvastam, de szerencsére újabban M.o.-n is van egy olyan orvos, aki normális szemlélettel gyógyít. prof.Balázs Csaba a neve,s az írásaiban ugyanazokat a dolgokat olvasom, mint az amcsi honlapokon.
Bocs a terjedelemért, Dubi-)))) De már elég régen írtam. Most ez valahogy kikívánkozott.

Thor vagyok 2013.02.11. 20:24:58

@brokeness: /me együttérez :)
Lehet, majd a dokidat is megnézem, ha otthon leszek egyszer huzamosabb ideig.
Szerintem Magyarországon is népbetegség és többnyire nem törődnek vele. Nekem is tök véletlenül derült ki, úgyszólván mellékhatásként amikor egyszer a nőgyógyászom kért egy vérvizsgálatot egyéb miatt és csak úgy rutinból ezt is felírta.

Saara 2013.05.09. 15:09:54

Szia!

Ekcémás zsíros hajra tudsz valami hatásosat?
Kénes sampon: zsírosít
ecsetelők:10-ezer havonta
speciális sampon:Bioderma,Babe...

Szart sem ér.pls help!!!

arisztotela 2013.05.10. 14:37:47

@Saara: Semmit a világon:(. Utánanézhetek, de te is ha tudsz angolul:).

Saara 2013.05.15. 19:35:56

@DuBarry: De mi a helyzet a inozitollal amit írtál h jó ekcéma hajhullás ellen.Nem elég hatásos,vagy drága?

U.I:Azért köszi.:D

arisztotela 2013.05.15. 21:45:06

@Saara: nem drága, de nekem nem hullik a hajam, nem tudom, hat-e, bár egy időben szedtem. Mostanában nem, volt is egy kis ekcémás fellángolásom, de elmúlt.

Saara 2013.05.15. 23:11:03

@DuBarry: Azért megpróbálom igen csúnyán van a hajtöveimnél,és ráadásul zsíros is.

arisztotela 2013.05.16. 13:14:36

@Saara: erről tényleg semmit nem tudok, főleg, hogy az ekcémát szárazbőr betegségnek ismertem (nekem a tenyerem és az ujjbegyim viszketnek néha. Nem biztos, hogy az inozitol erre megoldás, mert a haj ezer dolog miatt hullhat, az okát kell kideríteni.

Scala 2013.06.18. 20:39:26

@DuBarry: Fontos!
Varázsdió krémre van szükségem, ez a magyar hiánycikk (legalábbis az én patikám szerint, de most úgy látom próbálkoznom kell netes rendeléssel akkor):
www.gyogyline.hu/termekek/sziv--es-erbetegsegek/visszerkezeles/varazsdio-krem-30-g

Van valami linked kf-i rendeléshez, és ha Ausztriában tudsz valamit, az is jó, megyünk.

Niurka (törölt) 2013.06.18. 21:11:37

@Scala: Azért ez a varázsdió felveszi a versenyt a fényevéssel. :)))

arisztotela 2013.06.18. 22:27:30

@Scala: nemértem a kérdést. Mindent az iherbről veszek.
www.zimbio.com/photos/Rene+Russo/Warrior+Los+Angeles+Premiere/vEuHcLL2JMa

4 dollár a posta, és 2 hét alatt jön, ha 45 euró alatti a rendelés, de egyszer megjött 1 hét alatt.
süti beállítások módosítása