Veszélyes bogyók

 2013.01.10. 13:56

Figyelmetekbe ajánlom, hogy néhány nagyon elterjedt, közkedvelt táplálék kiegészítő is komoly gondokat okozhat. Ezeket én például kerülöm, akármilyen ígéretes hatásokat tulajdonítanak nekik. És nem megadózisról beszélek, hanem pár hétig szedve, a javasolt mennyiséget, már kellemetlen tüneteket produkálhatnak.

Az egyik az egész ártatlannak tűnő resveratrol. Népszerűségét annak köszönheti, hogy a vörösborban túltengő antioxidánsnak zsíroldó, fiatalító, szabadgyökök ellen védő hatást tulajdonítanak. Állítólag a folyamatos vörösborozgatástól olyan relatíve hosszú életűek a görögök, olaszok és franciák. Sajnos ez az anyag vörösborból kivéve erős testi fájdalmakat okozhat.

A másik az alfa.lipolsav. Ez egy nagyon erős antioxidáns, leviszi a vércukrot, enyhíti a cukorbetegséghez kapcsolódó neuropátiát (a rákosokét nem), és segít ösztrogén dominancia esetében, de nem olyan veszélytelen, mint látszik. Úgynevezett kelátor. Magához köti a nehézfémeket, végigcipeli a testen, ezáltal elég súlyos dolgokat képes kiváltani.

Vigyázni kell a vadgesztenye kivonattal. Ezt is árulják nálunk is. Visszeres, aranyeres problémákra szedik, és vérkeringés javítónak. Nagyon jó nyáron dagadt láb, repülőn elnehezedett boka, túlságosan kékülő, liluló test megelőzésére. Egy baj van vele, valamiért löttyedt arcot csinál. valami az elasztin termeléssel van, de nem teljesen világos, mi a lereccsenés oka.

Kálcium. Az egyik legfurcsább táplálék kiegészítő. Még orvosok is javasolják csontritkulás megelőzésére. sajnos a tablettában szedett kálcium egy része lerakódik az erekben, és megnöveli a szívroham esélyét. Különböző megoldások vannak: több nyers tejterméket, olajos magvat kell fogyasztani, vagy olyan ételeket, amik nem magát a kálciumot viszik be, hanem olyan anyagokat, amelyek a beépülését segítik (csoki)

D-vitamin. Sajnos a D vitamin is megosztó még nem túl nagy dózisban is. A magas D-vitaminszint is szívproblémákat okozhat. Ezt csak a napozással lehet pótolni. Télen nekünk nehéz. Egy kedves olvasóm, aki nem kommentel, írt egy levelet, hogy az egész családjának nagyon jót tett a D-vitamin, ne szidjam. Részletesen és igen meggyőzően le is írta, mit, hogyan, de kérte, ne írjam ide. Szóval a D vitaminról vannak nagyon jó tapasztalatok. napi 200 egység fölött sosem szedtem, úgyhogy ezennel nem szidom a továbbiakban.

E-vitamin. Agyvérzést okozhat és magzati károsodást. Ezt is táplálékból kéne felvenni. Olajos magvakból. Még a Dm-es minidózis sem ajánlott rendszeresen, mert erős vérhigító. 

Halolaj. Az a helyzet, hogy egyesekben a halolaj is problémát okoz. Különböző testi fájdalmak jelentkezhetnek, ezen kívül, mivel vérhigító, még normál dózisban is nagyon kell figyelni, hogy műtét előtt ne szedje senki. Még vizsgálgatják, hogy ez az ártalmatlannak tűnő dolog miért okoz problémákat, de valószínű, hogy mint minden esetében, a halevésnél olyan kisegészítő anyagokat is kapunk a halzsír mellé, amelyek közönbösíti a negatív hatást. Kivonatoknál ezek a védelmek megszűnnek. 

A-vitamin. Mindenki tudja, hogy magzati károsodást és csontritkulást okoz túladagolva, ezt még az iherben sem lehet kapni, csak orvos írhatja fel, mert bizonyos betegségeknél viszont elkerülhetetlen a pótlása. Biztos, hogy a rendes magyar étkezéssel a-vitamin hiányunk van, mivel nem eszünk nyers májat, csukamájolajat, de még nyers répát sem olyan mennyiségben, amennyire szükségünk lenne.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://chezdubarry.blog.hu/api/trackback/id/tr595009921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jana-ina 2013.01.11. 00:02:37

akkor most a gyengébbek kedvéért (mint én) a niacint meg az 5 htp-t lehet egyszerre szedni vagy kontraindikált?

én fogyáskontrollilag coderitot szedtem lájtosan, de annyira rossz közérzete lesz az embernek, hogy nem értem a drogistákat, akik coderitban utaznak, hogy hogy nem szenvednek a nagy adagoktól...nincs az a trip ami megérné

arisztotela 2013.01.11. 00:19:10

@jana-ina: ha van erőd niacint szedni, szerintem triptofánt vegyél hozzá, az sokkal természetesebb. De nyugodtan lehet 5htp-t is. Valahol már leírtam:
eszünk triptofánt (mondjuk kesúdiót), a szervezet ezt feldolgozza, ha niacin hiányod van, akkor niacint gyárt belőle (muszáj, mert létfontosságú), ha van elég niacinod, akkorp 5-htp-t (igen, mi is ilyet gyártunk belül), ebből pedig szerotonint. tehát ugyanaz a kettő előanyaga, nem ütik egymást. Csak antidepresszáns mellé tilos.

jana-ina 2013.01.11. 00:24:32

nagyon szépen köszönöm a használati utasítást, igen értékelem, hogy ilyen későn szakítottál időt rá.

(amúgy nagyon klassz a blog, változatos ami igen nagy előnye....)

Scala 2013.01.11. 13:57:42

D-vitamint kell adagolni a csecsemőnek, Viganthol-csepp, ugye. Mivel téli baba, 2014. tél végéig kell, hogy kapja. Influenza elln is ajánlják, amikor ment a H1N1 műsor, oltás helyett ezt javasolták. A veszélyi le vannak írva a Viganthol utasításban, vannak. Nem szabad túladagolni.

Halolaj-kapszuláról ezt nem tudtam, kúraszerű szedést javasolnak, szünetekkel. De, hogy műtét előtt nem szabad(na) most hallom először!

mici˙ 2013.01.11. 16:37:26

@Scala: Én is szedek vigantoletten tablettát, homeós orvos rendelte

Scala 2013.01.11. 19:01:20

@mici˙: Nem tudtam, hogy van ilyen, és nekem is rendelt a homeop. doki, ezt a cseppet, illetve a felnőtt változatot, csak nem jártam utána.

arisztotela 2013.01.11. 22:11:47

@Scala: azt írta a lány, hogy az előírt D-vitamint mindig adta a gyerekeinek, mégis hiányosok lettek:).

mici˙ 2013.01.11. 23:00:34

@Scala: itt bementem a patikába és a világ legmagátólértetődőbb módján adott száz darabos csaomgot az 1000ie-sből.

Scala 2013.01.12. 01:30:26

@DuBarry: Aha. Pedig épp attól óvnak, nehogy túllépjem.
@mici˙: Tök jó! Szerintem itt fel kell íratni...
süti beállítások módosítása