A családon belüli erőszakról

 2012.09.20. 17:05

Sokan írtak mindenfélét a családon belüli erőszakról, és azt övező büntetőjogi kérdésekről, de sehol sem láttam igazi pszichológiai magyarázatot, valamint megoldási lehetőségeket.

Adott két álláspont: a konzervatívok szerint elégséges a BTK azon pontjait alkalmazni a családon belüli bűncselekményekre, amelyek azokat a bizonyos bűncselekményeket megtorolják, és nem szabad külön kategóriát felállítani, mivel ezzel veszélyeztetjük a családok egységét. A liberálisok szerint viszont a családon belüli erőszak más típusú bűncselekmény, mint a családon kívüli, ezért külön szabályok érvényesek rá.

Mindkét álláspontban van igazság, és sajnos egyik sem oldja meg az alapproblémát: miszerint az apák (esetleg az anyák vagy gyerekek) ne verjék, kínozzák, erőszakolják meg, esetleg gyilkolják meg a nőket (férfiakat, gyerekeket).

Nyilvánvalóan az alapállás minden épeszű magyarországi emberben és politikusban ugyanaz: a probléma létezik, és akár jó is lenne megoldani. A jobboldalon erre nem olyan nagy a hajlandóság, de igazából nem ellenezné egyetlen politikus sem, ha kevesebb nőt ölnének meg évente, mint jelenleg (a heti 1 nekem túlzó számnak tűnik, hiszen az összes emberölés száz valahány). Ők maximum fontosabbnak tartják, hogy kevesebb legyen a válás, több gyerek szülessen, minthogy hány nőt ver szarrá a férje minden fizetésnapon.

Miből alakul ki a családon belüli agresszió? Ennek személyiségi és társadalmi okai vannak egyaránt. A társadalmi ok: nyilván egy erősebben patriarchális társadalomban jobban dívik az asszonyverés, annak személyi szabadságának korlátozása, alávetett szerepének kihasználása, megerőszakolása akarata ellenére, stb. Magyarország félig-meddig patriarchális. Mint mindenben, ebben is középtájon vagyunk (várható élettartamban, GDP-ben, időjárásban, stb.). Tehát nálunk nem lehet utcán megdugni bármilyen nőt, akit a pasik akarnak, mint egyes fekete kultúrákban, nem önthet büntetlenül a visszautasító menyecske arcára savat az udvarló, de egy pofon miatt nem szokás elválni, és a gyerekeket megfosztani a két szülős családmodelltől. Ennyit a társadalmi tiltásról és megengedésről (azért cikinek tartjuk a nőverést, ezzel is csak azt érve el, hogy sok vert nő hallgat a dologról, míg tőlünk nyugatabbra nagyobb dobra verik az ilyesmit).

Nézzük a pszichológiai tényezőt. Az asszonyverők személyiségzavaros emberek. Több típus is lehet, ezt nem elemezném, de egy fontos rész hiányzik a személyiségükből: az empátiára való készség. Nyilván, aki empatikus, az  - bár saját akaratát próbálja érvényesíteni az életben -, de bizonyos határokon nem megy túl, és nem bánt olyan embert, aki ki van neki szolgáltatva (mert gyengébb, mert nincs pénze, mert szereti, mert összetartaná a családot). Tehát nincs olyan, hogy egy egyébként egészséges lelkületű, felnőtt férfi megüt egy nőt, mert annyira dühös. Az, aki ilyet csinál, az beteg. Az az a személyisége sötét oldalát leprojektálja a hozzá közel állókra, így szabadul meg bizonyos feszültségektől. A rendszeresen vert nő sohasem érdemli meg. Ha valaki nem érzi jól magát egy kapcsolatban, akkor joga van elmenni, érvényesíteni anyagi követeléseit, elválhat, de nem verekedhet. Az asszony verők, abuzálók, terrorizálók egy része alkoholista, ami nyilván segít az agresszió felerősítésében, de nem mind az. Józanul is vernek nőket egyes férfiak.

És milyenek a vert asszonyok? Ők azért kevésbé sérültek a kapcsolat elején, de sok esetben egy elnyomott gyerekkori státuszból kerülnek bele abúzív kapcsolatokba, tehát kaptak egy előnevelést, és mire kijönnek a történetből, addigra viszont nagyon súlyos pszichés átalakuláson mennek át, az bizonyos. Sokszor gyógyíthatatlan traumákat kapva ők is, gyerekeik is. Ne tekintsük őket idiótáknak, akik megérdemlik, miért nem mentek el, mert sokszor késve jönnek rá, miben vannak egyáltalán. Az agresszor, agymosó abúzív férfi nagyon érti a dolgát, és a nőket nem arra nevelik, hogy erre fel legyenek készülve.

Hogyan kezdődik a családon belüli erőszak? Mindig szép szavakkal, udvarlással, és mindig fokozatosan romlik a helyzet. Az azonban elmondható, hogy az első pofontól a gyilkosságig, sőt a kék-zöld foltokig azért hosszú út vezet, és ezen az úton nem szabadna ma Magyarországon végigbaktatnia senkinek. 

Lehet-e törvénnyel szabályozni mindezt? Nem lehet, de kell. A törvény mindig visszatartó erejű. Ha nem lehet sehol dohányozni, kevesebb cigaretta fog fogyni, ha bezárnak kiflilopásért, kevesebbet lopnak, ha nagyon nagyon gáz lesz az asszonyverés, akár az egy pofon is, meggondolja a férj, hogy alkalmazza-e.

Miért nem elég a sima BTK? Mert a családon belüli erőszak teljesen más, mint egy kocsmai verekedés. Ismétlődő, kihasznál bizonyos külső tényezőket (gazdasági közösség, láthatási jogok, stb.), és ha nem szabályozzák le, nem kap védelmet az áldozat (pl. távoltartási törvénnyel, ami nálunk nincs ugye), akkor az ismétlődés megakadályozhatatlan (a gyerekeim miatt jogom van oda menni, én lakásom, stb.)

Miért nem elég a családon belüli erőszakot szabályozó törvény sem?

Mert a családon belüli terror nem mindig testi jellegű. Lehet ugye lelki terror, elszigetelés, anyagi függőségben tartás. Lehet valakit sorozatosan megerőszakolni egyetlen rossz mozdulat nélkül, például azzal a fenyegetéssel, hogy elveszik tőle a gyerekeit, vagy elzavarják (egy nincstelen nő esetében, akit évek alatt magatehetetlenné tett a férje gazdasági szempontból). tehát a terrornak nagyon furmányos fajtái vannak, amik törvénnyel tökéletesen szabályozhatatlanok. 

Miért rossz, ha szabályozzák? A véleményem az, hogy nem hiszem, hogy tömegesen visszaélnének a nők egy ilyen törvénnyel (ez az egyik ellenérv konzervatív oldalról, vagyis, hogy mondjuk az amúgy is feleségbarát válóperes bírónak még bemutatnak egy-két látleletet, máris oda a láthatás és a vagyon), de van egy másik veszélye. Szerintem a családon belüli erőszak áldozatait ki kellene hozni lelkileg az áldozat státuszból, nem erősíteni azt. 

Mit lehetne tenni? Mivel a bántalmazó kapcsolatok forgatókönyve nevetségesen hasonló, fiatal korban kellene felkészíteni férfiakat és nőket is a párkapcsolatban való normális viselkedésre. Meg kellene tanítani a kisfiúknak, hogy a bántalmazás ugyanolyan elítélendő, mint mondjuk a mások vagyonának eltulajdonítása vagy a gyilkosság. A nőknek pedig azt, hogy ismerjék fel, ha rosszul bánnak velük, testileg és lelkileg. erőt kell adni a nőknek, hogy dönthetnek a saját sorsukról, és nem kötelesek semmilyen más ember nyomorát magukévá tenni. Nemcsak arra nem kell kötelezniük magukat, hogy eltűrjék, ha kiabálnak, verekednek, gyalázkodnak velük, de nem kell alkoholistákkal maradniuk, nem kell depressziósokat istápolniuk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://chezdubarry.blog.hu/api/trackback/id/tr364790525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

habakukker 2012.09.21. 17:32:02

Mintha fokozatosan szofisztikálódna a blog. Majdnem feltettem a kérdést, hogy DB érzi e változást, de mi közöm van hozzá:)
Tetszenek az új témák!

arisztotela 2012.09.21. 18:26:44

@habakukker: hopp, engedett ide egy kommentet?

Nash vs. Keynes 2012.09.22. 01:47:07

sőt, többet is. Egyébként szerintem már az is elég jó ok egy ilyen törvényre, ha a nők úgy érzik szükség van rá.

polkupyörä 2012.09.22. 16:58:32

Valóban elképesztőn komplex probléma, és egyetértek azzal, hogy egy tényállás a Btk-ban csak egy lépés a megoldás felé, viszont fontos lépés.
A legnagyobb gond talán a cinizmus a társadalom és az állam felől, és már maga a nyílt párbeszéd alkalmas arra, hogy ez ellen tegyen.
A napokban említette egy svéd barátnőm, hogy náluk szinte pontosan ilyen módon volt jelen a családon belüli erőszak nagyjából 50 évvel ezelőtt. Azóta a rendőrség és a szociális szervek egyik legfontosabb feladata lett, hogy ezekre a konfliktusokra érzékenyen és okosan reagáljanak, de persze, sok idő kellett hozzá. Meg az is, hogy egy jóval gazdagabb társadalomban sokkal kevesebb olyan feszültség van, ami megágyaz ezeknek az emberi frusztrációknak.
Én személy szerint bizakodó vagyok, és nagyon örülök, hogy a kérdés ezen a blogon is szóba került!

arisztotela 2012.09.23. 12:03:41

@polkupyörä: Hát mi sosem leszünk svédek.

Scala 2012.09.25. 04:55:48

@DuBarry: Le vagyok maradva! Most látom a kommenteket. Örülök, hogy helyre állt a rend.
Majd írok érdemit is, a posthoz: teljesen egyetértek DuBarryval, bár nem szedtem ezt így össze magamban, de tökéletesen igaz, hogy egy férfi vagy soha nem üt meg egy nőt - akkor sem, ha az bizonyos szempontok alapján talán meg is érdemli - vagy megüti, (meg)erőszakolja (testi, lelki értelemben). Az egész itt kezdődik, és lenne jó, ha végződne is. Tudom az élet nem ilyen egyszerű, de legalább az alapösszefüggéssel, ha tisztában van az ember, gyorsabban tud önmagára gondolni.
Ez olyan, hogy ha elveszi a pénzemet szerencsejátékra, vagy másra kér kölcsön, sose lesz vége, sose ő hozza majd haza a zsét.

Scala 2012.09.25. 05:07:09

@polkupyörä: a magyaroknak nem működnek a fejlett, gazdag európai társadalomban kidolgozott módszerek. El kell fogadni, hogy Európa Hegyeshalomnál kezdődik... itt egy gyakorlatban balkáni, de még kárpát-medencei önigazoló vonásokkal (fülledt, önpusztító, büszke indulatok idezárva) kavar van német jogállami szósszal leplezve.
A magyarok pszichomotorjából és gazdasági viszonyaiból kell(ene) kiindulni, és megoldásokkal szolgálni.

Amúgy szerintem egy Btk. tényállással nincs semmi baj, bár mindig eszembe jut a taxis, akivel arról beszélgettem '99-ben, hogy őket közfeladatot ellátó személyként fokozottabb Btk. védelem illeti meg, és ez milyen jó, mert véget vet majd a sok erőszakos bcs-nek ellenük. Csak annyit mondott, az rajta nem segít, hogy minek minősíti őt a törvény, amikor elmetszik a torkát nyereségvágyból, a kb. 30 ezer forint készpénzért, amit magánál tart.
Hogy minek van ebben az országban visszatartó ereje?
Fene se tudja.
A következetes végrehajtásnak szerintem gyakorlati szabályozó szerepe, nem a jogszabályalkotásnak.

polkupyörä 2012.09.26. 18:52:30

@Scala: abszolút igazad van. Mégis úgy gondolom, hogy az, hogy "ügy" lett a tényállásból, hogy bekerült a politikai diskurzusba már egy lépés. A többi meg egy iszonyú lassú tanulási folyamat.
Szerintem nem Hegyeshalom a határ, a törésvonal ennél úgy érzem, sokkal bonyolultabb, és van benne minden: város/falu, főváros/vidék, értelmiség/nem értelmiség kérdésen kívül benne millió más faktor. És egyre többen vannak, akik nem tartják az erőszakot bármilyen probléma megoldás során lehetséges eszköznek, ez pedig mégis biztató.

Scala 2012.09.26. 18:59:39

@polkupyörä: Igen, vannak biztató tendenciák. és valóban, ha valami nem tabu, vagy agyonhallgatott dolog, abból előbb-utóbb (inkább utóbb) kialakul egyfajta, valamilyen mértékű változás.
Az teljesen világos azonban, hogy azok, akik erről európai módon gondolkodnak és beszélnek, elég ritkán esnek az ilyesmi hatókörébe, vagy érintettek bármilyen módon. Azaz, valaki vagy megüt egy nőt, mert úgy tartja kedve/indulata, vagy sosem tenne ilyet, akkor sem ha az a nő még meg is érdemli.
Még egy dolog: pénztől nem mindig függ, ismerni mega-gazdag agresszorokat.

blur7 2012.09.27. 06:53:03

@polkupyörä: "az, hogy "ügy" lett a tényállásból, hogy bekerült a politikai diskurzusba már egy lépés"
Így látom én is, a képviselő szerencsétlen mondata elindíthat egy konstruktív közéleti és társadalmi diskurzust. És remélem, hogy a jogalkotók szakmai alapon alakítanak ki új tényállást. Egyébként nem lesz könnyű dolguk, mert az egyik legnehezebb kérdés magának a család fogalmának definiálása. Szerintem ide valami más kifejezés kell, de nekem sincs ötletem, mi lenne a jó. A jogalkalmazók dolga sem lesz könnyű az új jogszabállyal, mert ők is találkoznak majd a család fogalmának meghatározhatatlanságával, másrészt ez egy tipikusan nehezen bizonyítható bűncselekmény.
Úgy gondolom, hogy sok igazán komoly "bűncselekmény" (nem jogi értelemben véve, gondolok itt a házasságtörésre, a lelki erőszak különböző formáira stb.) eleve nem kezelhető a jog eszközével.

arisztotela 2012.09.27. 11:46:07

@blur7: az utolsó mondatod a lényeg. Mire rommá vernek valakit, már lelki roncs a kontroll egyéb formái miatt, és ezt nem lehet jogi úton orvosolni. Ezért elengedhetetlen az oktatás is.
süti beállítások módosítása