Bulgáriai nyaralás

 2012.09.08. 14:21

Nem szoktam ennyit menni, ez véletlen, és talán októberben egy indiai út is vár rám, az lesz az igazi izgalom.

Bulgáriát kizárólag nyaraló szemmel értékelem, mert nem ismerem, nem mentem sehová Neszebár városkáján kívül.

Az állítás: Bulgária tengerparti része (Napospart, Aranypart) már nem olyan, mint volt, igazi nyaralóparadicsom.

Ez részben igaz is.

Az elmúlt években módom volt szinte minden aránylag jól megközelíthető tengeres turista gyártelepet lecsekkolni: görög szigetek némelyike, olasz, spanyol, török, egyiptomi, ciprusi, horvát, marokkói, francia partokon. Ezeket két részre oszthatjuk: a hagyományos nyaralóhelyekre (olasz, francia, spanyol, horvát) és az új építésű műnyaralóhelyekre (a többi). 

Maradjunk ezeknél, mert ezekhez hasonlítható csak a bolgár megoldás. 

A szálloda jobb volt, mint a többi helyen, talán kompenzálnak a pottyantós vécés múlt miatt, nem tudom. Viszont noha nem lehetnek túl régiek az építmények, mégis van egy erős szlovák szocreál turistahotel stichjük. A bútorok, a lobbi, nehéz megragadni. 

A kaja csak Törökországban jobb, a többi helyen hasonló: ugyanazok az ízek minden este, viszont tűrhető választék. All inclusive voltam, amit utálok, de ezt dobta a gép, mindenesetre a szokásos nyúlós déli pizza helyett itt rendes svédasztalos volt az ebéd is, ami pozitívum. Az éttermi kaja szállón kívül zseniális volt, sok bolgár is jár étterembe, a jól szituáltak legalábbis. Hasonló jó éttermek csak Görögországban voltak. Nem turisztikus Diego pizzériája, hanem rendes bolgár helyi koszt, igazi krumpli, nem mélyhűtött halak, stb.

A hely olcsóbb, mint Magyarország, ami szintén egy plusz. A cigi egy árban van (Londonban 4,5 font volt egy marlboró, auuuu), a kaja olcsóbb, mint nálunk, választék ugyanaz persze.

A tenger talán a legkellemesebb volt, amiben eddig fürödtem, mert nem sós s nagyon meleg (egy tenger rossz, ha hideg, túl sós, túl hullámos, köves - nem tudom, mit esznek az Adrián egyesek ).

Neszebár gyönyörű, roppant szlávos kis faházakkal, és rengeteg 13. századtól felfelé templommal. Igazi ékszerdoboz.

A shoppinng itt bőrre, hamis Louis Vuittonra, hamis napszemüvegre és rózsaolajra korlátozódik. Érdekes mézek is voltak, de nem vettem. Táskát igen, bár drágább, mint a török parton, de a minőség jó.

A balkániság azért ott leng a kalauzok, tömött buszok, a turistáktól eltávolodva tapasztalható egyszerű szegénység miatt.

Undokok, mint a fene, bár a kihelyezett idegenvezető csaj szerint ez szex közben oldódik, de én nem kerültem elég közel egy bolgárhoz sem annyira, hogy ne csak az unott képüket, mosolytalan arcukat  lássam. A görögöknél azért nem rosszabbak (ott van egy bizonyos megvetés is). Viszont szemmel láthatóan nyugisabbak, elégedettebbek nálunk.

Szóval nem rossz hely,  de nem vágyom vissza, ha egyszer véletlenül el akarnék menni egy tengerparti nyaralásra, ahová nem muszáj, mint ezeken a helyeken, sokkal inkább a századik görög sziget vagy török városka, mint Bulgária.

A rilai hegység az más, oda elmennék, persze csak Japán, Mexikó, Rió, Kenya, San Fracisco, Ausztrália, Chile, Irán és Kuba után, szóval soha.

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://chezdubarry.blog.hu/api/trackback/id/tr324762965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása