Hatalmas vita az étrend guruk között, hogy most akkor árt-e nekünk a tej vagy sem. Két alapvető ellenérv van a tejtermékekkel szemben. Az egyik, hogy a laktózt lebontó enzim csak gyerekekben van meg az anyatejes táplálás miatt, a felnőtt ezt kinövi, ezért sokan laktóz intoleránsak. Van aki tudja, van aki nem, csak enyhe panaszai vannak a tejtermékektől (fejfájás, kis hányinger). A másik, hogy a tej az a borjú táplálására készült. A borjú egy kis állat, aminek fel kell nőnie, tehát tele van növekedési hormonnal, és olyan anyagokkal, amire egy fiatal, növényevő emlősnek van csak szüksége, nekünk nincs.
De ez a kisebb baj, a nagyobb, hogy a nagyüzemi termelés miatt antibiotikumos és nemi hormonokkal kezelt a tej, amit iszunk, ráadásul a mai tehenek százszor annyi hozamot adnak, mint száz éve, ami minden, csak nem természetes. A táplálásuk, tartásuk, minden a pénzszerzés felé mutat. Plusz többféle tehén van, többféle tejjel, és amit nálunk tartanak, az adja a kevésbé emberbarát tejet.
Több évtizede pasztőrözve árulnak minden tejterméket a TBC miatt, így az értékes tápanyagokat kipusztítják a tejtermékekből, mire megesszük azokat.
Kimutatták, hogy bizonyos rákfajták és a cukorbaj jóval elterjedtebbek a tejfogyasztó népeknél. Bizonyos ázsiai országokban nemigen fogyasztanak tejterméket (Japán, Kína, stb.) Nem tudni, hogy ezért, vagy a magas szójafogyasztás miatt, de a mellrák jóval kevésbé elterjedt nálunk, mint az USÁban és Európában.
Egyes táplálkozási szakemberek szerint semmi tejterméket nem ehetünk (Testkontroll, Perricone), mások engedik a joghurtot, kefirt, és van amelyik minden tejterméket pártol pasztőrözés nélkül, kisüzemi termeléssel.
Nálam jóval okosabbak sem tudják eldönteni, mi az igazság, de azt tudom, hogy ha nem eszem tejterméket és lisztet, akkor fogyok akkor is, ha krumplit, rizst, és valamennyi cukrot eszem.