Bár a magyar ember nem túl egészségtudatos, a multivitaminokig és a kálcium tablettákig azért sokan eljutnak agyban. Bár ne tennék. Egyre több olyan hang van az egészségguruk körében, amely azt mondja, a tengeri kagylók héjából vagy korallból kivont kálciumtabletták nemhogy nem védenek meg a csontritkulástól, de megnövelik a szívroham kockázatát.
Márpedig a kálciumhiány igen gonosz dolog, szétesnek a fogak, törik a csont, sőt, azokon a vidékeken, ahol a gyerekek sok tejet fogyasztanak, nagyobbra, erősebbre nőnek az emberek, tehát fiatalkorban is igen lényeges a megfelelő kálcium bevitel. Ezért olyan szép magasak a szinte nyers tejen tengődő maszájok vagy a skandinávok, akik sos tejet isznak.
Eddig úgy vélték, a tej, mint közellenség kerülendő, helyette kálciumot kell szedni, ámde ez az étrend kiegészítő egy vizsgálat szerint 30 százalékkal növeli a szívroham esélyét, mivel a kálcium nem a csontokban rakódik le, hanem az érfalakat jobban szereti. Tehát vagy igyunk tejet (sokan nem bírnak), együnk mandulát, lazacot, szardiniát, brokkolit, mert ezekben van még sok a tejtermékeken kívül.
De van egy még jobb ötletem: együnk csokit.
Nem is az én ötletem persze, hanem kedvenc nutritionistám, David Wolfe állítja, hogy igazából nem kálciumot kell szedni, hanem sillicát, mert ez segíti a kálcium felszívódását, hiszen nem az a baj, hogy a táplálkozásunk kálciumszegény, hanem az, hogy nem jól hasznosul.
Silicát lehet kapni tablettában, van a paradicsom héjában, az uborka héjában (ezt nemigen esszük meg), és a nyers kakaóban. Aki naponta eszik fekete csokit (nem tejcsokit), annak jobb a foga, mint azoknak, akik nem.