Bár a magyar ember nem túl egészségtudatos, a multivitaminokig és a kálcium tablettákig azért sokan eljutnak agyban. Bár ne tennék. Egyre több olyan hang van az egészségguruk körében, amely azt mondja, a tengeri kagylók héjából vagy korallból kivont kálciumtabletták nemhogy nem védenek meg a csontritkulástól, de megnövelik a szívroham kockázatát.

 

Márpedig a kálciumhiány igen gonosz dolog, szétesnek a fogak, törik a csont, sőt, azokon a vidékeken, ahol a gyerekek sok tejet fogyasztanak, nagyobbra, erősebbre nőnek az emberek, tehát fiatalkorban is igen lényeges a megfelelő kálcium bevitel. Ezért olyan szép magasak a szinte nyers tejen tengődő maszájok vagy a skandinávok, akik sos tejet isznak.

Eddig úgy vélték, a tej, mint közellenség kerülendő, helyette kálciumot kell szedni, ámde ez az étrend kiegészítő egy vizsgálat szerint 30 százalékkal növeli a szívroham esélyét, mivel a kálcium nem a csontokban rakódik le, hanem az érfalakat jobban szereti. Tehát vagy igyunk tejet (sokan nem bírnak), együnk mandulát, lazacot, szardiniát, brokkolit, mert ezekben van még sok a tejtermékeken kívül. 

De van egy még jobb ötletem: együnk csokit.

Nem is az én ötletem persze, hanem kedvenc nutritionistám, David Wolfe állítja, hogy igazából nem kálciumot kell szedni, hanem sillicát, mert ez segíti a kálcium felszívódását, hiszen nem az a baj, hogy a táplálkozásunk kálciumszegény, hanem az, hogy nem jól hasznosul. 

Silicát lehet kapni tablettában, van a paradicsom héjában, az uborka héjában (ezt nemigen esszük meg), és a nyers kakaóban. Aki naponta eszik fekete csokit (nem tejcsokit), annak jobb a foga, mint azoknak, akik nem.

Calcium Supplement

A bejegyzés trackback címe:

https://chezdubarry.blog.hu/api/trackback/id/tr494320041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pobeda 2012.03.16. 19:33:18

45%-os étcsokim van, az jó? :)

arisztotela 2012.03.16. 20:30:38

@pobeda: Azt hiszem, minimum 75 kell:)

FZN 2012.03.17. 08:37:45

@DuBarry: Hu, az már lehet hogy túl sötét.

Scala 2012.04.15. 16:13:21

@DuBarry: Az van itthon,most 86%-os. :-)
Egyébként a fogromlásban nagy szerepe van az elfojtott agressziónak, gyerekkorban is!
Nem a cukorka, vagy a hiányos mosás, annak is lehet szerepe, de sokkal kisebb, ha a gyerek pl. keleti harcművészettel kiadja a gőzt. :-D
süti beállítások módosítása