5 fiatalító jógapóz

 2009.12.31. 12:34

Valójában a jóga minden gyakorlatától fiatalosabb, erősebb lesz a test, a helyes légzés, az egyensúlygyakorlatok pozitív hatással vannak a szervezetre. Vannak pózok, amelyek különösképpen segítenek a test öregedési folyamatainak fékezésében. Íme az 5 legjobb:

1. Hasbehúzás: uddíjána bandha

Udayyanasana

 Technikája: Álljunk kis terpeszbe, Vegyünk mély levegőt, majd 3-5 másodpercig tartsuk vissza a légzést, utána egy h hang kíséretében erősen fújjuk ki a levegőt. Ezután húzzuk a hasfalunkat befelé, miközben nem veszünk új levegőt! Tartsuk pár másodpercig. Tágítsuk a mellkasunkat, és a hasat domborítsuk, majd újra húzzuk be, mindezt levegővétel nélkül. 3-5-ször ismételjük.

Hatása: megmozgatja az összes hasi szervet, a beleket, de a fej, az agy vérellátását is serkenti. Ez az úr biztos nem szült itt balra, de szülés után kifejezetten jó a gyakorlat a has kötőszövetének tornáztatására.

2. Fejálléás (sirsászana)

A Hatha jóga egyik legfontosabb pozitúrája. Erő és egyensúlygyakorlat.

 

Technikája: Térdeljünk le, bal kezünket tenyérrel felfelé fordítva tegyük jobb tenyerünkbe, s helyezünk magunk elé a talajra. Kissé dőljünk előre, és karunk hajlításával ereszkedjünk alkartámaszba, két könyökünk kb. vállszélességben legyen. Fejünket tegyük tenyerünkbe, mélyen lélegezzünk be, és lábunkkal lassan közelítsünk a fejünk felé. Lábainak tassan emeljük, hogy zsugorhelyzetbe kerüljünk, Zárjuk össze a lábakat, és lassan nyújtsuk felfelé. A jó fejállás függőleges, a terhelés eloszlik a két alkaron és a fejen.

Hatása: fokozza a fej és az agy vérellátását, ránctalanít, csökkenti a szem alatti karikákat.

 

http://ashtangayoga.info/asana-vinyasa/finishing-positions/01b-Salamba-Sarvangasana.jpg

3. Gyertya (szárvángászana)

Mindenkinek naponta kellene gyakorolnia, az egész test ászánája, a legjobb fiatalító.

Technikája: Feküdjünk hanyatt, nyújtsuk ki karunkat a combunk mellett, egy teljes belégzés után nyomjuk tenyerünket erősen a talajra és emeljük lábunkat nyújtva függőleges helyzetbe, majd a csípő megemelésével alakítsuk ki a gyertyát. Pár percig tartsuk a gyertyát, de a haladók sokszor órákat töltenek ebben a helyzetben.

Hatása: két hónapos gyakorlása is megváltoztatja a test vérkeringését, Segíti a pajzsmirigy működését (a fejállással ellentétben itt a vér nem a fejbe, inkább a nyaki részbe folyik vissza, így más a hatása), a pajzsmirigy működésének helyreállításával segíti a fogyást is.

http://cuadernodeyoga.com/wp-content/uploads/2008/10/halasana.jpg4. Ekeállás (halászana)

A gyakorlat majdnem azonos a félgyertyával, de nem azért, mert fele olyan hatékony!

Technikája: Feküdjünk hanyatt, Karunkat nyújtva, lefelé fordított tenyérrel tegyük magunk mellé, mély belégzéssel nyújtott lábunkat emeljük fejünk fölé, majd tegyük a talajra, állunkat feszítsük a mellkasra. 3 percig végezzük.

Hatása: egyesíti a vérkeringést javító és a hasi szerveket mozgató ászanák jótékony hatását. Hátgerincgyógyító gyakorlat, szebb tartást biztosít.

http://3.bp.blogspot.com/_Zs9nNlwuDUI/SLPC2l5fjpI/AAAAAAAACGY/3pWbPaFEtcQ/s400/The+Twist+Posture.jpg5. Kifordulás (mátszjéndrászana)

Bagáván Mátszjéndra jógiról kapta a nevét, kicsit nehezebb gyakorlat.

Technikája: üljünk nyújtott ülésben, majd térdünk hajlításásval húzzuk lábfejünket a bal térdünkhöz, és tegyük át fölötte. Jobb karunkat vigyük hátra, s támaszkodjunk meg kifelé fordított csuklóval , majd bal karunkat emeljük át jobb térdünk fölött, és felső testünket erősen fordítsuk. Tenyerünket helyezzük a földre. Mellkasunkat domborítva fokozzuk az elfordulás mértékét úgy, hogy bal könyökünkkel a jobb térdünket befelé nyomjuk. 3 percig tartjuk, másik oldalra ismételjük.

Hatása: Javítja a gerinc oldalirányú deformációit, és a vérkeringést. Nagyon jó a mozgásszervi fájdalmak csökkentésére.

A bejegyzés trackback címe:

https://chezdubarry.blog.hu/api/trackback/id/tr491634878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pobeda 2009.12.31. 15:47:10

Lementettem.Ki fogom próbálni. Köszi.

pobeda 2013.03.16. 08:05:51

Azóta sem jött még divatba a jóga? :)

cicómicó 2013.03.16. 08:19:05

@pobeda: Több ezer éve divatban van már:) Ilyen gyakorlatkhoz miért kellenek kollektívák? Otthon, egyedül, csendben. Szuper.

pobeda 2013.03.16. 08:48:00

@cicómicó: Csak a kommentek hiánya miatt írtam. ;)

"Otthon, egyedül, csendben."
Igaz. :)
süti beállítások módosítása