A kozmetikai cégek el akarnak nekünk adni minél több krémet, ezért különféle elméletek születnek arról, hogy a napvédelem, hidratálás és hámlasztás már harmincöt alatt fontos, hogy később ne alakuljanak ki ráncok. Különböző termékeket ajánlanak a húszon-harmincas korosztálynak, mint a negyven fölöttieknek. De vajon tényleg szükség van-e ezekre?

Amióta elkezdtem személyes arcránctalanító utamat, egyre inkább azt tapasztalom, hogy az arcbőr egy nagyon jól reagáló, állandóan alakuló dolog, amit oda-vissza lehet alakítani. Tehát a kialakult ráncok visszafordíthatók, akár pár nap alatt is belülről és kívülről alkalmazott kezelésekkel. Nem egy állandó romlásról van szó, amivel ijesztgetnek.

Amit most látok, hogy a legfontosabb bőrszépítő tényezők a víz, a hormonok (ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron a megfelelő arányban) és a tisztaság. Az ösztrogén megtartja a vizet, a progeszteron rugalmassá teszi a bőrt, a tesztoszteron pedig feszessé. Fiatalkorban a petefészkek bőven termelnek mindhárom hormonból eleget, és az arányuk tökéletes. 

35 alatt szerintem nincs szükség arckrémre, sőt árthat, mert a bőr a saját vízmegtartó képességét ellustítja. Ebben a korban még elég a bőr hormontartalma, ettől jól tartja a vizet. Arctisztításra szükség van, mert az igazán szép bőr mindig patyolat tiszta. Vízivásra is természetesen.

A fenti tézisemre akkor találtam igazolást, amikor először a thai gyógynövényt, a pueraria mirificát kezdtem szedni. Ez a szer ugyanis még a saját ösztrogénnél is erősebben hat a bőrben található receptorokra, így egyetlen nap alatt hidratáltabb, fénylőbb lesz a bőr tőle. 3 liter víztől is. Azonnal. 

35 fölött már hasznos lehet a nagyon hatékony hidratálás (lásd a Lotion Maskról szóló írásom), de az is csak pár órás bőrjavítás. 

A pueraria mirificát amúgy egyéb okból már nem ajánlom szedésre, de a bőrszépítő hatása kétségtelenül bizonyítja, hogy nem annyira a krémeknek, mint a belső folyamatoknak van hatása az arcbőrre. 

A tisztítás viszont elengedhetetlen vákummal, szemcsés anyagokkal, masszázzsal. Már fiatalon is. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://chezdubarry.blog.hu/api/trackback/id/tr965815415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mujza 2014.02.15. 18:29:02

A PM-et miért nem ajánlod már?

arisztotela 2014.02.15. 18:56:27

@Mujza: majd megírom egy posztban.

sorskonyves 2014.02.17. 21:35:05

A kozmetikusom azt mondta, mindenképpen fektessek be az Estée Lauder ANR új változatába, minden cseppje megéri és kifizetődik. 29 vagyok. Túlzás lenne?

arisztotela 2014.02.17. 22:29:32

@sorskonyves: nem annyira, abban gyümölcssav van, ami hámlaszt, tehát a tisztaság kategória, de szerintem a koreai hámlasztó cucc jobb, és sokkal olcsóbb: chezdubarry.blog.hu/2012/05/08/suiskin_aha_bha_komplex_teszt
süti beállítások módosítása