A passzív agresszív férfi

 2012.04.18. 20:24

 

A passzív agresszív viselkedést nem vették fel a személyiségzavarok népes táborába, pedig az alapvetően passzív agresszív természet simán beleférne. 

Hogy értsük, mi az a passzív agresszió, leírok egy példát.

férj és feleség egy autón osztozik, férjnél van a kocsi, megígéri, hogy este hazaviszi, mert a nőnek programja van. Nő hiába vár, férfi éjjel jön meg, és elmeséli, hogy azért nem jött időben haza, ahogy ígérte, mert egy közös barátjuknak kellett segítenie: hatalmat gyakorol felesége felett, és manipulatív módon azt is megakadályozza, hogy az felháborodva számon kérhesse, amit ígértek neki.

A passzív agresszív emberrel pokol élni. Minden alkalmat megragad a fentihez hasonló erőjátékok alkalmazásásra, gyakorlatilag lehetetlen vele a mindennapi rutint is átvinni. Direkt ígér dolgokat, amiket nem tart be, minden kérés elől elhajlik. Kedvenc eszköze a sértődés, a nem szólok hozzád műsor, és az intimitás megvonása. Nem elég számára, ha elhúzódik a másiktól, az is fontos, hogy ez a másiknak fájjon, ezért sohasem választ magához hasonló intimitáskerülő embert, mert akkor nem érzi saját erejét. A passzív agresszív férfi csak akkor közeledik, ha veszni érzi a kapcsolatot. Ő sértődéssel, elfojtott gyűlölettel, bűntudat keltéssel próbálja elérni a másiknál, amit akar. A passzív agresszív férfi a kapcsolat legelejét leszámítva megvonja a szexet, de ezt csak akkor élvezi, ha ezzel szenvedést okoz. Nem az a lényeg, hogy ne legyen szex hanem az, hogy ezzel erőt érezzen magában, hogy hatalmat gyakorol a másik fölött. A passzív agresszív férfi folyamatosan azt érezteti  a másikkal, hogy minden az ő hibája, mert nem szereti eléggé, nem törődik vele, miközben minden érzelmi közeledést elutasít. A passzív agresszív férfi nem agresszív. Nem üvölt, nem veszekszik, nem verekszik. Kívülről ideális, szelíd embernek látszik. Felesége dühére nem dühvel, hanem visszavonulással reagál, nem hajlandó semmi szín alatt konfrontálódni. Ezzel őrületbe kergeti a másikat.

De mi kell ahhoz, hogy egy nő ilyen férfivel létesítsen kapcsolatot? Egy teljesen torzult szeretetséma. A szüleivel való viszonyában a szeretetért való küzdelem volt a vezető motívum, és ezt az ismerős rendszert állítja fel felnőttként is. 

Címkék: nárcisztikus intimitás kerülő passzív agresszív

A bejegyzés trackback címe:

https://chezdubarry.blog.hu/api/trackback/id/tr354459605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scala 2012.04.25. 18:10:21

Az érzelmi zsarolás addig működik, amíg a másik hagyja. Persze hogy a családból hozza az a nő, aki ebbe a csapdába kerül! Elég gázos így összeszedve, ha valakinek ez az alapmotívum a kapcsolatában. Mert néha megsértődni, mert valamit tisztázni kell, még beleférhet (férfi részéről értem).

Viszont azt szeretném kérdezni, ha valaki, mondjuk egy nő, csak nyeli, csak nyeli a haragját, még nem is tudatosítja, hogy kivel, mi a baja (ezek az emberek általában azt mondják, hogy neki az égvilágon senkivel semmi baja nincsen, ő nm is érti, amikor emberek gyűlölködnek), viszont viszonylag súlyosan és rendszeresen megbetegíti magát (pszichoszomatika), az nem a passzív-agresszív viselkedés folyománya? Autoimmun betegségektől, kezdve igen kellemetlen derékfájdalmig, kardiológiai zavarig terjedhet a skála, esetleg stroke. Szerinted?

Scala 2012.04.25. 18:12:07

Ugyanis eddig én azt hittem, hogy a passzív agresszív az ez. Nem veszed észre rajta, aztán csak egyszer idegösszeomlást kap. De lehet tévedek, azért kérdezem!
Nálunk a vérszerinti családban ilyen nincs, elemi erővel törnek fel a marsikus energiák. :-D Szóval csak másodlagos tapasztalataim vannak.

arisztotela 2012.04.25. 18:49:50

@Scala: Újabban azt gondolom, hogy a victimizált nő nem abba betegszik meg, hogy ilyen kapcsolatban van. Egyedül is megbetegszik. Gyenge, azért tűr, de a gyengeség magában is elemészti.

Scala 2012.04.25. 20:40:03

@DuBarry: Ahá! Ez azért nem jó hír, de igaz lehet... :-(
süti beállítások módosítása