Projekció. Aljas eszköz

 2012.04.14. 20:50

Amit nem tud elviselni, azt rávetíti másra. Roppant elterjedt pszichológiai mechanizmus ez, amely életeket tehet tönkre, számos interperszonális agresszió alapja.

Egy egyszerű példa. A feleség vonzódik egy kollégájához, már-már rászánja magát a hűtlenségre. A vacsoraasztalnál elkezdi faggatni férjét, mi a helyzet a titkárnőjével, megvádolja, hogy az vonzódik a nőhöz, miközben éppen ő az, akinek ilyen gondolatai vannak, de ezt képtelen feldolgozni.

Súlyosabb eset, amikor az abúzív férfi képtelen kiállni magáért vele egyenrangú felekkel szemben, ezért párkapcsolatában viselkedik agresszívan. teljesen értelmetlen dolgokon felkapja a vizet, akár fizikailag is bántalmazza feleségét és gyerekeit, hogy levezesse a külvilág okozta feszültséget. 

A projekciónál csak a tagadás a még primitívebb pszichológiai elhárító eszköz, de talán kevésbé ártalmas a környezetre, mint a kivetítés. Mindkettő tudtattalan viselkedésforma, ezért nehéz ellene érvekkel védekezni.

Projektálni lehet sérelmeket, kisebbrendűségi érzést, de akár érzelmeket is. A borderline projekció lényege, hogy az érzelmi túlfűtöttségtő próbál szabadulni az egyén oly módon, hogy megvádolja a másikat érzéketlenséggel, azzal, hogy nem szeret és törődik megfelelően, holott csak arról van szó, hogy a borderline reagál túl bizonyos eseményeket.

Szinte valamennyi érzelmi, pár és rokoni kapcsolatban jelen van a projekció, de munkahelyi, sőt nemzetek közötti szituációkban is. Lenézzük a szomszédos ország lakóit valami olyasmiért, amit pont önmagunkban vetünk meg, de képtelenek vagyunk vele szembenézni. Népirtások, genocidiumok alapja a projekció. A probléma az vele, hogy alacsony önértékelésű emberekben, embercsoportokban komoly károkat okozhat, mert az úgynevezett bűnbak típus nem ismeri fel, és internalizálja.

Egyes gondolkodók szerint az istenhit és a babonákban való hiedelem sem más, mint a szorongás levezetésére alkalmazott nagyszabású kivetítés.

Nem lehet tőle menekülni.

Érdemes odafigyelni arra, egyes emberek mivel vádolnak másokat, rengeteg hasznos következtetést vonhatunk le belőle arról, hogy az illető miben töri a fejét..

Címkék: borderline projekció nárcizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://chezdubarry.blog.hu/api/trackback/id/tr714431334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scala 2012.04.15. 12:48:30

Haha! A nemztek közti rész :-))).

Én a tagadással gyakrabban találkozom, -tam egyébként.

L'/Atalante (törölt) · http://egyemberelete.blog.hu 2012.04.16. 11:37:32

ismerek olyat aki ezt csinálja. de nem kell neki külön mondani, magától rájött, hogy segitség kell neki, már keresi...

arisztotela 2012.04.16. 13:36:36

@L'/Atalante: Hát az nagyon nagy szerencse!

göndördrót 2012.04.18. 06:09:55

@DuBarry: a projekció tudatos alkalmazásaival vajh mivan?
mikor valaki ismeri a tételt, és tudatosan projektál, fegyvert gyártva belőle?
olyannnyira, hogy bármit tesz, ha te állsz vele szemben, képenüt, majd elkezd sírni, hogy te miért ütötted meg, holott a te arcodon a tenyérnyom? na evvel vajh mit tehetünk? üssünk vissza? vagy tartsuk oda a másik orcánkat is?

arisztotela 2012.04.18. 11:21:19

@göndördrót: Nem vagyok pszicho:). De akiket láttam eddig projektálni (sőt, én is csináltam, attól tartok), nem volt tudatos. Még akkor sem, ha annak látszik. Amiről beszélsz, az több, mint projekció, azt úgy hívják: Crazy Making, amikor neked okoz valaki fájdalmat, de úgy állítja be, hogy ő vétlen, sőt te vagy a hibás, kiérdmelted, provokáltad, a fájdalomokozás is egy kiprovokált helyzet (nem valódi indulat, hanem kreált dráma alapján), a gond ezzel, hogy ez sem tudatos! Ezeket a védelmi mechanizmusokat, agyjátékokat tinédzserkorig sajátítják el a manipulátorok, és körömszakadtáig használják. Ha tudatosodik bennük, esetleg abba tudják hagyni.
Kérdésedre a válasz: mindenki azt állítja, hogy a lelki zaklatókat ott kell hagyni, más megoldás nincs, mivel nem érdekük a változás, ezért kár arra várni, hogy abbahagyják a játékaikat. Ezzel együtt, azok, akik ilyen emberekkel keverednek kapcsolatba, hajlamosak a végsőkig kitartani, de az már a saját problémájuk. Persze azért is kitartanak, mert egyszer vissza akarják kapni az igazukat. Sosem fogják, ezért kár ilyen emberekkel kapcsolatban maradni.

göndördrót 2012.04.18. 19:29:59

köszönöm a válaszod. elgondolkodtató amit írsz. Sajnos rokon esetében kár, nemkár, jóval nehezebb a kapcsolatot leépíteni.

de mostmár minden erőmmel azon vagyok ez sikerüljön végre véglegesen.

egy jódarabig én is az igazamért küzdöttem, mostmár csak a saját, és a gyerekeim jövőjéért. így könnyebb már azt hiszem, hogy nem vágyom az igazságra, csak eltávolodni akarok végleg.

arisztotela 2012.04.18. 19:44:10

@göndördrót: nekem is a férjem egy manipulatív nárcisztikus, és nagyon nehéz ez, de azt keresd meg magadban, hogy milyen gyerekkori minta alapján választottad. Az anyával való viszony szokott kulcs lenni. akit nem nárcisztikus szülő nevelt, ritkán marad ilyen kapcsolatban.

göndördrót 2012.04.19. 10:12:28

nálunk összetetteb sajna. a férjem nem ilyen:) kopp-kopp. de van családja, ahol két ember is ilyen... és jönnek ha akrjuk, ha nem időnként :(

jana-ina 2012.05.13. 02:03:43

van ám az a helyzet amikor a borderlinernek igaza van és nem csak simán vádol a "nagyvilágba" bele. először jönnek a megérzések (általában van indíttatás) és csak utána a vádak. általában ezt a bizonyítás követi. különben nem lenne borderliner hanem csak egy idióta.

jó...ha nem akarjuk tudni a választ akkor ne kérdezzünk, vagy ne keresgéljünk...de biztos, hogy nem akarjuk tudni a választ.

a borderlinernek is van méltóság érzete. valahol....

arisztotela 2012.05.13. 02:19:17

@jana-ina: Ez nehéz kérdés. Szerintem sok túlreagálása van, ezért önmaga számára a legnehezebb felismerni, igaza van-e. és pont ezért kerül rossz helyzetekbe.

jana-ina 2012.05.13. 14:31:00

ez így van. de a bizonytalanság - hogy igaza van-e vagy sem - az abból fakad, hogy a tapasztalat szerint általában igaza van...de a reményt meg akarja tartani, hátha nincs igaza. mert ha tudna különbséget tenni akkor azonnal le tudná vonni a konzekvenciákat és logikusan tudna dönteni.

arisztotela 2012.05.13. 22:00:00

@jana-ina: szerintem normális ember, ha igaza van, elmondja, és nem hallgatnak az igényeire, akkor odébbáll. A borderline marad.

jana-ina 2012.05.13. 22:57:21

talán a bosszú miatt marad? amire soha sem jön el az idő és lehetőség?

a narcisztikus sohasem szenved? neki nics meg a "szenvedtetője"?

Scala 2012.05.13. 23:00:06

@DuBarry: A borderline nem csélcsap, legalábbis szexuálisan? Az egyik kritérium a kérdések közt... Tudom, csak ötnek kell stimmelnie, de sztem a borderline-ok könnyen váltogatnak partnert, vagy nem?

arisztotela 2012.05.13. 23:27:46

@jana-ina: Nem a bosszú miatt marad csak. A Borderline az anya iránti vágyát vetíti a partnerre, ezért szeparációs pánikja a legerősebb parája. Te nem rettegsz az elhagyástól?:)

arisztotela 2012.05.13. 23:28:34

@Scala: Nem feltétlenül. Nem túl erős szexualitású bordik is vannak.

jana-ina 2012.05.14. 00:55:25

de igen...de nem azért mert félek egyedül lenni. sőt! inkább a dominancia miatt...meg a kudarc miatt...nem szeretek veszíteni. legalább is így érzem. de lehet, hogy az egész csak bebeszélés. ha belegondolok ami fájdalmas, az a már nem lehetséges élmények a jövőben...és mégis lépsz... de ha a sarokban vagy nincs túl sok lehetőséged...amíg még felismered, hogy van még egy kis méltóságod

Scala 2012.05.14. 11:12:39

@DuBarry: Értem! Köszi!

Az anya hatása a BPD kialakulásában nagyon erős, ezzel tökéletesen egyetértek!
süti beállítások módosítása