A divat milliárdosai

 2012.03.31. 15:11

Van egy Rosalia Mera nevezetű 68 éves asszony, aki kutyául gazdag. Több pénze van mint Zuckenbergnek, a Facebook alapítójának vagy Oprah Winfreynek.

Mert elvált férje a világ egyik legnagyobb üzleti zsenije.

Négy éve és két éve is jártam Párzsban. sehol nincs annyi kicsi, saját márka, mint a franciáknál. És most nem az áruházi brandekre gondolok, hanem a Rivoli környékén kapható no name, de jellegzetes ruhákról. Két év alatt lecsökkentek a butikok, és azt láttam, hogy mindent elönt a Zara és a H&M. Rohadtul idegesítő volt. Mindent megesz a spanyol és német ruhaszenny.

Mos jött ki a Forbes top ten, és az ötödik nem egy olajmágnás, nagybefektető vagy sofvergyáros, hanem ki más? Amancio Ortega, a Zarás pasi. a az ő elvált neje a szerencsés nyugdíjas hölgy.

A Corúnában (külön) élő páros anyira rejtőzködik, hogy sohasem adnak interjút, fotó alig van róluk. 

De mi a siker titka? A kezdet a szokásos, otthon varrogattak, aztán nyitottak egy boltot, meg még egyet, meg még egyet. Sokan voltak ezzel így, csak már tönkrementek. Legtöbbjüket ez a két helyes spanyol vágta haza.

A kilencvenes évek összes nagy bizniszsikere, a Benetton, Gap, stb. kínlódnak, ezek ketten meg letarolták a világ kínai piac felett eggyel helyezkedő divatpiacát. 

Nagyon egyszerű a titkuk. A Zaránál egy ruha a varrógéptől a boltig két hét alatt teszi meg az utat. A többi cégnél ez kilenc hónap. Egyszóval sokkal mobilisabbak. Miért jó ez? Azért, mert ha valami nem megy a boltokban, azonnal kidobják, küldenek mást, ami meg megy, rögtön utántölthető. A Zara nem költ reklámra. Helyette lopkodásra költ: a trendeket azonnak másolja, plusz erre az állandó cserélgetésre. Zseniális.

És nagy részben otthon, Spanyolországban varratnak, nem Kínában vagy Indiában.

Kezdem azt hinni, hogy a régi típusú, marketingorientált üzleti modellnek leáldozott. 

A ruháikat nem bírom.

Címkék: zara milliárdos forbes

A bejegyzés trackback címe:

https://chezdubarry.blog.hu/api/trackback/id/tr924352125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scala 2012.04.04. 00:10:26

Szia Chere Dubarry!
Nagyon örülök, hogy frissül a blog, el is olvastam sok postot az újakból. Most csak azért jelentkezem, hogy tudd, jelenleg rajtam kívül álló okból nem tudok valami sokat gépezni, de olvaslak, átfutlak, nagyokat bólogatok!

A nyrskosztnál nincs jobb, remélem még csinálod, nekem a paleo kicsit nevetséges, a paleo muffin pl. de a nyerskoszt király!

Szendiről majd írok abban a postban, nekem ő túlságosan pontatlan a könyveiben sok a tárgyi tévedés, amikor pl. gyógyszerösszetevőkről ír. Így számomra nem hiteles a faszi, a paleós könyvében olvastam, és majd lefordultam a kanapéról. Na majd egyszer kifejtem, pápá! :-)
És csak így tovább!

arisztotela 2012.04.04. 12:07:34

@Scala: Szia és köszi! Örülök, hogy megtaláltál.

Scala 2012.04.04. 13:01:51

Most elolvastam a ZARA postot is, ha már... Nagyon igaz, a mobilitás, a rugalmasság.
Ki kell válogatni, de én bírom a klasszikus vonalú és a méréskelt jeans dolgokat. Cipőt soha! Max. egy papucsot. Férfi cuccokban se lehet melléfogni, az H&Mhez képest ők célozzák meg a heteroszexuális férfiakat... vagy legalábbis terem némi babér nekik is. :-)
süti beállítások módosítása