Betiltották a chia magot

 2012.03.29. 13:52

Az azték harcosok nemcsak macát, hanem chiamagot is jócskán ettek a csata előtt. Ez is szuperfood a nagyok szerint. A spanyol hódítók meg is tiltották a termesztését Mexikóban, nyilván jó okuk volt rá. A hivatalos verzió szerint azért, mert az ősi azték vallási szertartásokban nagy szerepet kapott az isteneknek felajánlott chia, valójában bizonyára gyengíteni akarták ezzel is a helyieket.

A chia (salvia hispanica) nemrégiben kezdte reneszánszát élni, amikor felismerték egészséges mivoltát. Az első számú előnye, hogy tele van omega3 zsírsavval, ami ezen kívül csak a halakban és a lenmagban van nagy mennyiségben, de persze a chiában van a legtöbb. Ezáltal leviszi a koleszterinszintet és a vércukrot rendben tartja, meg szépít, mint minden, amiben omega 3 van.

Amatőr szuperfood fogyasztóként egyetlen hatását érzékelem, hogy szerintem ez is energizál. Nem véletlen, hogy a hosszútáv futók chia drinkkel kezdik a napot szaladás előtt.

2000-ért lehet venni több heti adagot, szóval tényleg nem drága. Íze mint a dióé, mehet müzlibe, joghurtba, salátára szórva akár.

Leghatékonyabban úgy szívódik fel, ha leöntjük vízzel, kicsit áll, ettől zselészerűvé válik.

Ha lime-ot cseppentünk bele, kész is egy ősi aztéc üdítő
 

Chia Seed

A bejegyzés trackback címe:

https://chezdubarry.blog.hu/api/trackback/id/tr174347937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

markusbird 2012.03.30. 11:52:44

arra nem tértél ki, hogy hol tiltották be és miért. van erről infód?

arisztotela 2012.03.30. 12:27:57

De, még a spanyolok több ezer éve:). Ez csak poénos cím. Most nincs betiltva.

Scala 2012.04.15. 15:25:46

Ezt kereste egy nő a boltban mellettem szerdán! :-D
Most ez a sikk! :-)
süti beállítások módosítása