Az azték harcosok nemcsak macát, hanem chiamagot is jócskán ettek a csata előtt. Ez is szuperfood a nagyok szerint. A spanyol hódítók meg is tiltották a termesztését Mexikóban, nyilván jó okuk volt rá. A hivatalos verzió szerint azért, mert az ősi azték vallási szertartásokban nagy szerepet kapott az isteneknek felajánlott chia, valójában bizonyára gyengíteni akarták ezzel is a helyieket.
A chia (salvia hispanica) nemrégiben kezdte reneszánszát élni, amikor felismerték egészséges mivoltát. Az első számú előnye, hogy tele van omega3 zsírsavval, ami ezen kívül csak a halakban és a lenmagban van nagy mennyiségben, de persze a chiában van a legtöbb. Ezáltal leviszi a koleszterinszintet és a vércukrot rendben tartja, meg szépít, mint minden, amiben omega 3 van.
Amatőr szuperfood fogyasztóként egyetlen hatását érzékelem, hogy szerintem ez is energizál. Nem véletlen, hogy a hosszútáv futók chia drinkkel kezdik a napot szaladás előtt.
2000-ért lehet venni több heti adagot, szóval tényleg nem drága. Íze mint a dióé, mehet müzlibe, joghurtba, salátára szórva akár.
Leghatékonyabban úgy szívódik fel, ha leöntjük vízzel, kicsit áll, ettől zselészerűvé válik.
Ha lime-ot cseppentünk bele, kész is egy ősi aztéc üdítő