Helioterápia: menj a napra

 2010.04.30. 10:29

http://www.morphe.gr/portal/images/stories/heliotherapy02.jpgAhogy a tojásról kiderült, hogy nem növeli a koleszterint, egyre inkább kezdik mondogatni, hogy napozni is kell. Mivel a napsugarak öregítik a bőrt, pigmentációt okoznak és bőrrákot, egyre inkább teljes naphiányban szenved a fejlett országok népessége. A legújabb kutatások szerint a napi húsz perces direkt napozás fényvédő nélkül fedezi a D vitamin szükségletünket. Ez azért fontos, mert a rák kockázata hetven százalékkal kisebb rendes D-vitamin ellátottság esetén, kevésbé kapjuk el fertőzéseket, és nem lesz csontritkulásunk. A biológiai óra visszaállításához, magyarul a jó alváshoz is elengedhetetlen egy kis napfény. Korábban még azt gondolták, hogy az utcán sétálgatunk annyit, hogy a kilátszó bőrfelületen elég napfény jusson a szervezetbe a megfelelő D-vitamin képrődéshez, de a H1N1 járvány idején kiderült, ez tévedés volt. Azt ugyan nem értem, hogy Mexikóban például miért D vitamin hiányosak az emberek, de a kutatások szerint azok. Mindenesetre most azt ajánlják, hogy reggel kilenc előtt negyedórát napozzunk védelem nélkül, amikor még nem éget a napsugár. Ez sokféle bőrbetegségre (pszoriázis, ekcéma, pattanás, keratosi pilaris), D vitamin hiányra, álmatlanságra és depresszióra is gyógyír lehet. Hiába kerestem rá, nem találtam arra választ, hogy ez pigmentációt okozhat-e sajnos.

Címkék: nap

A bejegyzés trackback címe:

https://chezdubarry.blog.hu/api/trackback/id/tr731963827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mici˙ 2010.04.30. 19:05:24

a jógaoktatóm is mondta mindig, hogy reggel menjünk napra, mert egész más energetikája van a reggeli, kelő napnak, és a nyugvónak.
de mostanában arra sem tudom rávenni magam, hogy a reggeli kávéval kiüljek a teraszra

arisztotela 2010.04.30. 21:29:04

@mici˙: ez olyan érdekes, kertes házban lakom, és én is nagyon erőltetem, hogy kimenjek reggel. Teljesen el vagyok szakadva a természettől.

cicómicó 2010.04.30. 22:04:34

A biológiai óra visszaállítása egyenértékű egy jó alvással?

Fiatalabban jobban bírtam a napozást. No meg, valami a nap összetételében vagy bennem változott. 8 éve pl. egy június eleji tengerparti nyaraláson összeszedett barna szín egész nyáron kitartott. Két éve már két hét múlva semmi nem látszott. Az arcomon nagyon vigyázni kell már a nappal. Apró kis szeplő szerűségek jönnek elő+két halvány foltom is keletkezett. Viszont érdekes, hogy inkább a szoli az, ami a gyulladt (pattanásos) bőrömet helyrehozza, a nap már nem annyira.
@DuBarry: Ha nekem teraszom lenne, tuti mindig ott ücsörögnék reggelente+nyárestéken+napozgatnék.

mici˙ 2010.04.30. 23:19:44

@DuBarry: ahhoz is ki kell lépni az ajtón, az már nekem a külvilág reggel.

Rocko- 2010.04.30. 23:54:40

@DuBarry: én ki se szoktam nézni. pedig nem egy dzsungel.

Niurka_törölt 2010.05.01. 02:40:58

Annyi barom jár az utcákon gyalog, autóval, bringával, stb. félelmetesen buták, agresszívek, fene szeret köztük lenni. én a mértékletesség híve vagyok, mindig ezt papoltam, hogy semmit sem szabad fanatikusan csinálni, mindig is napozás ellenes voltam, de azt mondtam, az se jó, ha nem jár az ember (N-ra érdemes hallgatni, mert már annyi mindent látott). :)))

katarocks 2010.05.01. 11:48:15

hát, napos időben 20 percet azért talán mindenki kinn tölt az utcán, aki nem mozgásképtelen. de én csak fényvédővel! :)

Scala 2010.05.01. 15:03:28

@Niurka: Igen. A görcsös akarás semminek nem tezs jót. Ez tény.
És a fanatizmus sem. :-)

Scala 2010.05.01. 15:07:36

@mici˙: @DuBarry: Igyekezni kell visszatlálni a természthez, egyre jobban érzem, hogy részei vagyunk egy nagy egésznek. Nekem is el kell pakolnom az erkélyen, szóval kicsit hasonló a helyzet: lenne rá lehetőség, de nem annyira élek vele.
A cicák visznek mindig le, őket kajtatni a kertben, etetni, játszani velük, ez most a kapcsolat. :-)

mici˙ 2010.05.01. 15:18:34

@Scala: nálam a reggel a gond. délután, este kimegyek, de amikor éppen a legjobbat tenne, akkor nem. de én is egyre inkább igénylem a természetet. bár régen nem voltam nagy kiránduló. annyira megváltoztam, hogy már a nyaralásban is kezdem előnyben részesíteni természetközeli, mint a kulturális élményt nyújtó utazásokat.
(egyébként most jöttünk vissza a hárshegyi sétából, javaslom neked is, jobb mint a normafa, több út, sokkal kevesebb ember)

arisztotela 2010.05.01. 16:17:09

@Scala: Én meg beeresztem a kutyát, ott játszunk:),
fura, 4 éve lakom kint, városi nő vagyok. Nem hiányzik a belváros, imádom nézni a kertet, a zöldet, egész más erre ébredni, de ha gyerekként keveset voltál a fűben (azért voltam persze valamennyit), felnőttként már nem lesz nagy ukanyar.

Scala 2010.05.02. 10:44:12

@mici˙: Hárshegy: teljesen igazad van!
Tegnap rendet raktam az erkélyen, kiültem, órákra, nagyon jó volt.
A gépet is ki fogom vinni. :-)))
@DuBarry: Igen, ez a gyerekként mit szoksz meg dolog igaz lehet...

Niurka_törölt 2010.05.02. 17:09:23

@Scala: a macskákkal nehéz, csak akkor jön oda, ha ő akar, órákig kell "könyörögni" nekik, de ha odajön szuper, lehet simizni :)))

Niurka_törölt 2010.05.02. 17:12:03

Én bp-i vagyok, társasház hatalmas kerttel, de sokat voltam falun nagyszülőknél és azok a nyarak..... minden vágyam egy kis faluban tapicskolni a tyúkszarban. Egy jó terepjáró, net és mobil, ezek jöhetnek, ja, meg (ahogy már írtam) a fiatal állatorvos :)))
süti beállítások módosítása