portrait of Catherine Howard by Holbein, on the back of a playing-cardSokszor vádolják azzal a mai celebvilágot, hogy tele van hülyeséggel és disznósággal. Bizonyítandó, hogy ez régen sem volt másképp, előkapok néhány régi celebsztorit. Először röviden mesélnék Catherine Howardról. Kora igazi aranyásója lehetett, szegény volt, magasra jutott. De nem sokáig élvezhette. VIII. Henrik angol király ötödik felesége volt (1540-ben házasodtak), és akárcsak Boleyn Anna, ő is bitófán végezte. Nem tudni, mikor született, de mintegy tizenkilenc-húsz éves lehetett, amikor lefejezték. Az ő bűne az volt, hogy szeles, elkényeztetett kislányként nemigen találta szexuálisan vonzónak negyvenkilenc éves férjét, és félrelépett egy fiatal nemessel, Culpeperrel.

Catherine Boleyn Anna, Henrik második feleségének unokatestvére volt, és a király akkor vetett rá szemet, amikor negyedik felesége, Anne Cleves udvarhölgye lett. Amikor Henrik megszabadult Cleves-től, akit nem talált elég szexisnek, azonnal elvette a fiatal lányt. Ennek politikai háttere is volt, az elszegényedett, de jó nevű családból származó Catherine-nel való házasság a katolikusokhoz való közeledés gesztusát mutatta, amire akkoriban az anglikán királynak szüksége volt. Henrik amúgy bolondult a lányért, ajándékokkal halmozta el, és "Tövis nélküli Rózsájának" nevezte. Ez tizenhét hónapnyi házasságra volt elég, mert a féltékeny király nem tűrte Catherine flörtölő természetét. Hogy az ötödik feleség valójában megcsalta-e, valószínű, mert a korábbi nejektől a király vagy azért szabadult meg, mert nem szültek neki fiúutódot vagy azért, mert nem volt képes együtt hálni velük. Ezen kívül Culpeper kínzás hatására elismerte a viszonyt, kár volt, mert kivégezték mindkettejüket. Így ért véget egy nem különösebben szép, szegény, és elég buta korabeli celeb élete, aki nem tudott uralkodni magán, mert mindent akart azonnal: ruhákat, pénzt, rangot és férfiakat.

Címkék: howard catherine

A bejegyzés trackback címe:

https://chezdubarry.blog.hu/api/trackback/id/tr51675310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása