Abszolút hiszek abban, hogy a megfelelő étkezéssel lehet szép bőrt elérni, mert próbáltam. A sok nyers, maximális zöldség-gyümölcs és halzabálás csodát tesz a bőrrel. Egész más a színe, állaga, rugalmassága. Viszont az szép bőr élvezeti értékéből valamyelyest levon, ha egy nő egész napját a biopiacon tölti, répát reszel és azon agyal, hogyan készítse el a heti harmadik makrélafogását, úgyhogy gyanítom, hosszú távon csak külön szakáccsal lehet megoldani a bőrbarát étkezést anélkül, hogy rámenjen az ember élete.

Ezért itt van néhány táplálékkiegészítő, ami bizonyítottan javít a bőr állapotán csülkösbableves mellett is, persze napi két liter kóla nem fér bele, mert a cukor a nap után a legnagyobb bőrgyilkos.

1. C-vitamin. Szent Györgyi Albert úgy szerette volna, ha por formájában a liszt mellett ott áll minden spejzban, mert a modern táplálkozás mellett elég sokra van szükségünk belőle. Mindenféle elméletek vannak, hogy a micsodából kivont milyen C-vitamin a leghatékonyabb, de az egyszerű patikai is jóval jobb, mint a semmi. 1000 mg simán elfér mindenkiben naponta, a felesleget kipisiljük. Maga Szent Györgyi ha beteg volt, 8000 mg-ig feltolta az adagját, és szép kort ért meg. Egyesek szerint a vesének nem jó a túladagolás, de ez egy nagyon veszélytelen vitamin a többihez képest.

2. E-vitamin. Nagyon jót tesz a bőrnek, és antioxidáns hatású. Ezáltal ellensúlyozza a környezeti ártalmakat, és a bevitt sok vackot, amit megeszünk (csülkös bab), 5-25 mg kell belőle. Zsírban oldódó, elvileg túladagolható. A pattanásos bőrt segítő A-vitamin mellé kell, mert együtt dolgoznak, gyulladáscsökkentő hatású.

3. Likopén. A paradicsom titka véd a napsugárzás okozta károsodások ellen. Ha valaki sok spagettit eszik, mint a st olaszok, az elég, de ha nem, tessék beszedni.

4. L-karnozin. Ez egy új, divatos táplálékkiegészítő, ami véd a cukorfogyasztás miatt fellépő glikáció ellen. A glikáció a fehérjék mutációjához vezet, aminek következtében az úgynevezett AGE-molekulák jönnek létre, melyek a kollagén és elasztin további károsodásához vezetnek. Tehát, ha nem hagyjuk el teljesen a cukrot az étrendünkből, akkor érdemes ezt az izét bekapni utána. Nálunk azt hiszem, csak a bodybuilderek szedik, de neten rendelhető külföldről.

5. Halolaj. Ez a legfontosabb talán a legtöbb közül, mivel vitaminokat csak-csak eszünk gyümölcsben, magvakban, de a tengeri hal fogyasztása heti háromszor garantáltan nincs meg a magyar étkezési kultúrában. Ami nem csoda, mivel hol van itt a tenger? Omega 3 zsírsavból sokféle van, a lenmagban is van dögivel, de valamilyen oknál fogva csak a büdös halolajé az igazi. leviszi a koleszterinszintet, jó az agynak, felkenve elmulasztja az ekcémát, pszoriázist, megéve ragyogóvá teszi a bőrt. Nem véletlen, hogy minden szépségtablettában vagy halolaj vagy algakivonat van.

6. Kovasav. A kollagén egyik alapja a szilika, de nem tudni pontosan, hogy ha megesszük, eljut-e oda, ahová kell, mindenesetre szedik bőrre is, nemcsak hajra.

7. MSM. Na erről sokat írtam már, nem tudom, mi a működési elve, de a városi legenda szerint elmulasztja a ráncokat, a hegeket, a pigmentációt. Elvileg minden élő sejtben jelen van, így akár túlspilázásnak tűnik még szedni belőle, de szinte mindenki, aki szedi, pozitív változásokat tapasztal. Itthon csak glukozaminnal árulják, amit nem értek, de mivel az sem árt a bőrnek, lehet szedni nyugodtan, legfeljebb nem fog fájni a bokánk évekkel később.

8. Alfa-liposav. A ma legdivatosabb antioxidáns. segíti a C- és E-vitamin működését, antioxidáns, gyulladásgátló.

9. D-vitamin. A legújabb kutatsáok szerint nagyon kevés bennünk a D-vitamin. Elsősorban azért, mert nem napozunk eleget, érthető okokból. A nagymennyiségű D-vitamin szedése véd a fertőzések ellen (ahol magasabb a D-vitamin az emberek szervezetében, ott kisebb volt a H1N1 pusztító hatása), és kimutatták, hogy megnöveli az élettartamot a szedése, amit egyetlen vitaminról sem lehet kimutatni!

10. És ide még néhány szert írnék, amelyek egyformán hatékonyak a bőr szépítésére: zöld búzafű kivonat, gránátalma kivonat, kurkuma, spirulina, resveratrol (a vörösborban van sok), szója, tengeri algák.

 

Ami biztosan árt: kávé (emeli a kortizol szintet, ami azonnali csúnyulást okoz, ezért nézünk ki szarul például, ha fáj a fejünk, mert a fájdalom is kortizol növelő), cukor, liszt (glikáció), zsíros húsok (omega 6 zsírsav bombák, és ha az omega3 nincs pariban az omega 6-tal, az árt a bőrnek), tejtermékek (csak ha valaki érzékeny rájuk, de az emberek nagy része az, nem okoz súlyos tüneteket, csak bőrkiütést, karikás szemeket, enyhe fejfájást, elég az), alkohol (ezt nem is kell részleteznem, cigaretta (oxidáns a végtelenségig, sajnos), nap (stay away from the sun, Hon!)

Címkék: bőr

A bejegyzés trackback címe:

https://chezdubarry.blog.hu/api/trackback/id/tr531954823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mother of Invention 2010.04.27. 15:21:47

egy keves kave szerintem belefer.
a legrosszabb, amit a borrel tenni lehet az a finomitott cukros taplalkozas (pia, cigi evidens)
vmint nekem az allergiat kivalto dolgokat kell kerulnom (tejtermek, kakao)es nincs gondom.

Mother of Invention 2010.04.27. 15:25:14

vmint fenyvedo nelkul soha, sehova...

arisztotela 2010.04.27. 15:28:31

@Mother of Invention: Most olvasom a Daily Mailen, hogy a fényvédők nem használnak:(.

cicómicó 2010.04.27. 15:36:26

A felsoroltakból: rengeteg C-vitamint szedek (tablettában napi 800 mg+gyümölcsök), E-vitamin, A-vitamin, halolaj, minden másnap fél deci vörösbor.

A kávé bőrre gyakorolt negatív hatásától most megijedtem. Ezt nem gondoltam volna. Lehet, hogy a fekete tea is?

A nap meg tényleg csak kis mértékben jó. (fényvédőket nem használok... Na jó, Dubarry felajánlott nyereményét azért "elfogyasztom") Viszont tudom, hogy nem jó a szoli, és én is radikálisan lecsökkentettem a látogatások számát, de ha két hét kimarad,már kis apró piros gyulladások jönnek ki. Lehet, hogy szolifüggő lettem?

arisztotela 2010.04.27. 15:45:31

@cicómicó: nem hiszem, az UV tényleg bőrfertőtlenítő, a keratosis pilarisra is jó, csak közben roncsol is. Az okosok szerint minden nap reggel kilencig kéne direkt napfényre menni negyedórát, az jót tesz a bőrnek, és a D vitamint megadja, ami kell.
Csak olyankor én még agyhalott vagyok, pedig van kertem.

mici˙ 2010.04.27. 15:46:30

hétvégén szépen megégtem, pedig nem is sütött a nap, a barátom pedig nemrég vásárolt be pierre marcolini-nél.

elásom magam :)

arisztotela 2010.04.27. 15:47:01

@cicómicó: nem hiszem, az UV tényleg bőrfertőtlenítő, a keratosis pilarisra is jó, csak közben roncsol is. Az okosok szerint minden nap reggel kilencig kéne direkt napfényre menni negyedórát, az jót tesz a bőrnek, és a D vitamint megadja, ami kell.
Csak olyankor én még agyhalott vagyok, ped

arisztotela 2010.04.27. 15:48:00

@mici˙: akkor egyél spagettit:).

arisztotela 2010.04.27. 15:51:51

@cicómicó: ja, a fekete tea is, persze:).

Mother of Invention 2010.04.27. 16:35:39

@DuBarry:

daily mail nekem nem tul meggyozo forras. viszont akkor erdekelne, miert nem egek le, ha kenem magam a hatastalan kremekkel:)

Mother of Invention 2010.04.27. 16:46:32

ez a konyv viszont alapmu:

bookline.hu/product/home.action?id=2100493624&type=10&_v=Oberbeil_Klaus_Hogyan_fiatalodjunk_10_evet_30_nap_alatt_

ugy emlekszem a szerzo sem kampanyol a fenyvedok mellett, viszont emliti a hajnali erdoben futast, az esoben setalast es hasonlo dolgokat, amikhez persze nem tul szerencses nagyvarosban lakni. az etrendi, egyeb eletmodbeli valtozasokat viszont konnyu kivitelezni.

Scala 2010.04.27. 17:04:34

@Mother of Invention: Pontosan, a kávé csak 3 presszó felett gond, ha valakinek alacsony a vérnyomása addig mehet. Én egy presszó, egy Ricoré, és egy a kettő közült iszom. És most rengeteg éjszakázás után sem festek rosszul, mert szedem a postban leírt vitaminokat! :-)))

Scala 2010.04.27. 17:06:47

@cicómicó: én is csökkentettem a szolit, ugyanis azt olvastam, hogy évente tíz alkalom az orvosilag tolerálható! :-) De valahogy nemis érzem hiányát. Egyéb időszakban a futás, kinti úszás, némi napozás a színfelvivő. Pedig az arcom sápadtabb, mint a testem... pigment különbség, vagy mindenkinek olyan?

Scala 2010.04.27. 17:09:12

@Mother of Invention: Ezek nagyon jó tanácsok, Váradi Tibor: Népbetegségek megelőzése és szelíd gyógymódjai, ott is hasonló tanácsok vannak.
Zöldövezetben kivitezhető, belvárosban nincs elég zöld.:-(((

Mother of Invention 2010.04.27. 17:26:02

jo 10 evvel ezelott nagyon sokat jartam tolunk delebbre. mivel nagyon feherboru vagyok, elotte mindig volt 2-3 het szolariumos alapozas, heti 3-4 alkalommal...most mar borzasztoan banom, bar tudom, mas ennek a 100szorosan van tul 30 eves korara, de en valoszinuleg az elso utcaramenetelkor pecsenyere egtem volna..nem tudom..

nemreg megint elmentem szolariumba (tel kozepen azert rohejes hofeheren a furdoruha) es hetekig olyan szaraz volt a borom a 3-4 alkalomtol, hogy egyesseget kotottem magammal..en feherboru vagyok es valoszinuleg az is maradok..ez van..scala-t ismetelve:az egeszseges arcszinhez ott a mozgas, az altalanos jo egeszsegi allapot, a szauna, a taplalkozas, a jol megvalogatott szinu ruhak es esetlegesen egy jo pirosito, de meggyonom, nem hasznalok, mert idegesit:) egy jo pigmentreflektes szinezett hidratalokrem is eleg szokott lenni.

Scala 2010.04.27. 18:55:43

@Mother of Invention: én kenem magam előtte, a saját készítésű krémemmel, mindig. És utána is bőségesen. Pedig nem vagyok durván száraz bőrű.
+ kreol is.
A krémről írok a másik postnál.
Kaptam mintát Ilcsi ichtiolos testápoló, jelentem nagyon szuper!!!

Scala 2010.04.27. 18:57:31

úgy értem a szolifülkében kenek magamra krémet.
Tagnap is voltam, de sok hét kihagyás után, és elhatároztam, nem megyek októberig.

OFF: elszívtam néhány szál cigit tagnap óta, már látom a szemeim alatt a sötét karikákat. Basszus!
Felhagyok vele, legkésőbb csüt. :-)

Mother of Invention 2010.04.27. 19:50:20

@Niurka:

mi lenne velem nelkuled..

a btw-ert meg nem is szamoltunk..azt hiszem 8 evesen roviditettem igy eloszor, de azert rendes volt toled:)
koszi:)

cicómicó 2010.04.27. 21:14:54

@Scala: A dohányzásod most meglepett. (Nem, nem, nem és nem ítéllek el, csak nem gondoltam volna.)

Rocko- 2010.04.27. 22:21:58

Niurka, leírnád a 11.-et? :D

katarocks 2010.04.27. 22:29:50

@cicómicó: @Scala: engem is, de csak az egészség "mánia" miatt :)
nekem az arcom barnább, mint a testem, de amúgy mindenkitől azt hallom, hogy az arca világosabb. biztos az én készülékemben van a hiba. én az arcomra 50+ faktoros naptejet teszek, vagy legalább UV-s arckrémet. bevallom, kicsit függő lettem :D szoliba be nem teszem a lábam, napozni csak reggel vagy 4 után.

Rocko- 2010.04.27. 22:52:23

@Scala: viheted az én alkalmaimat, nem járok szoliba.
szombaton voltam kint napon, kicsit megpirultam, de határozottan érezhető volt a jótékony hatása az egészségi állapotomra.
(haha, igen, állapotos vagyok.)

Niurka_törölt 2010.04.28. 02:46:31

@Rocko-: bocs, de miről van szó (itt a szoli, elítélem és egyebek között elvesztettem a fonalat)?

Rocko- 2010.04.28. 07:04:28

@Niurka: Scalanál beszélgetünk épp egy szerről, amitől éjszaka szebb lesz a bőr. gondoltam megemlíthetnéd itt is. :)

cicómicó 2010.04.28. 08:10:55

@Niurka: Scala bagózásáról volt szó. @Rocko-: A 32 féle vitaminosra gondolsz? Én csak G-vitaminnak hívom. :)

Rocko- 2010.04.28. 09:12:35

@cicómicó: arra, igen.
de újabb nevét tudtam meg most, tök jó. :)

Niurka_törölt 2010.04.28. 14:12:38

@Rocko-: itt? újabban nem olyan a hangulat :(

cicómicó 2010.04.28. 14:59:38

@Niurka: Ha nem alapfeltétel a lenyelése, akkor szívesen olvasnék róla. És ne csüggedj :))

Rocko- 2010.04.28. 17:36:24

@Niurka: a hangulatot mi csináljuk.

@cicómicó: "csak" olvasnál róla? :D

Niurka_törölt 2010.04.28. 19:28:03

@Rocko-: azért időnként felbukkannak itt a "hangulatfelelősök"

cicómicó 2010.04.28. 21:04:25

@Rocko-: Természetesen nem csak olvasnék róla, de mindjárt elpirulok. Van olyan pirulos smileyszerű karakter ide?

Scala 2010.04.28. 21:31:15

@cicómicó: Négy éve először hétfőn és kedden, összesen hat szál. Ezt azért nem nevezném 'dohányzásnak' :-DDD
Már jobban vagyok, sokkal, csak akkor úgy megkívántam. Telihold.

cicómicó 2010.04.28. 21:38:18

@Scala: Örülök, hogy itt és jobban vagy és nem dohányzol. Nekem ma bulimiaszintű édességrohamom volt. :(

Rocko- 2010.04.28. 22:02:05

@Niurka: lehet kezelni.

@cicómicó: Niurkát kérdezd. :D
most meg kellett keresnem, de msn ezeket használja: :S (zavarban lévő arc) :$ (pirulós arc)

@Scala: jaja, láttam én is hogy telihold. meg is akartam említeni, csak hát mihez kapcsoljam? nem változok farkasemberré. :)

cicómicó 2010.04.28. 22:07:17

@Rocko-: akkor :$ és egy :) is meg ;) meg valahány karakterkombináció a klaviatúrán.

Rocko- 2010.04.29. 00:33:20

apropó, ha már ez a téma. porontyot nem igazán szeretem, de ezen felröhögtem:
velvet.hu/poronty/2010/04/27/oralis_szexszel_megelozheto_a_terhessegi_toxemia/

Niurka_törölt 2010.04.29. 14:30:59

@Rocko-: Hát itt volt, aki farkasemberré változott :))

kedves cicómicó! szerintem ne aggódj, ha nem vagy egy szmájli fan, én sem vagyok, aki elég intelligens érti a pikírt humort, aki nem, annak aztán kacsintgathatsz, meg öltögetheted a nyelvedet.... :))))

Niurka_törölt 2010.04.29. 14:31:34

@Rocko-: megnéztem dr. novákot, szegény..... nagyon vágyik már egy kiadós cigire :)))

cicómicó 2010.04.29. 15:18:47

@Niurka: Oké, köszi. A Dr. Novák kicsoda? Lemaradtam valamiről?

Niurka_törölt 2010.04.29. 20:29:06

@cicómicó: a Rocko által belinkelt Porontyos cikkben a link (ban a nakának a nekében) :)))

Rocko- 2010.04.29. 21:07:08

@Niurka: :D
"megnéztem dr. novákot, szegény..... nagyon vágyik már egy kiadós cigire :)))"
kihasználja a (z ál)tudományos helyzetét.

@cicómicó: a porontyos post első linkje.

Niurka_törölt 2010.04.29. 22:43:59

@DuBarry: a cigi, az valójában nem cigi, hanem...... és gondolom azért találta ki ezt az egészet, mert a benne élő Freud valójában vágyik egy kis pippantásra. :))

Rocko- 2010.04.29. 23:00:09

@Niurka: ... hanem Monica Lewinsky jellegű szivar.

Niurka_törölt 2010.05.01. 02:43:57

@Rocko-: jó, csak a drága, hamvaslelkű, romlatlan DBnek kellett sejtetnem. Nem mindenki ilyen mocskos, mint Te, meg én :)))
süti beállítások módosítása