AHA, BHA, Retinol

 2012.04.13. 14:25
Teljesen fölösleges drága krémeket vásárolni, ugyanis nincsen bennük semmi. Gyakorlatilag négy olyan anyag van, amely valóban ráncmegelőző, illetve ráncosodás visszafordító hatású: az AHA, BHA (szalicilsav), Retinol (A-vitamin származék) illetve a C-vitamin.
 
Az első kettő hámlaszt, a harmadik kollagént termeltet a bőrsejtekkel, a harmadik pedig sejtmegújító hatású. Miért nem kaphatók ezek krémekben? Kaphatók, de nem akkora koncentrátumban, amennyiben szükségesek lennének. Ennek az az egyszerű oka, hogy a nagykoncentrátumú hatóanyag bizonyos esetekben kellemetlen hatásokkal is jár, és a nagy kozmetikai multik nem engedhetik maguknak meg, hogy tömegtermékeik használata bármiféle irritációval, allergiával, gyulladással járjon.
 
Márpedig, ami hat, az veszélyes is.
Nézzük, tehát mi marad ki a krémekből:
 
AHA ötféle van: almasav, borkősav, glikolsav, tejsav és citromsav. Ha ezekkel kezelik az arcot (glikolsavas hámlasztás vagy teljsavas hámlasztás kérhető bőrgyógyásztól), akkor lehámlik a bőr pár nap alatt, és új, egészséges bőr növekszik a helyén. Ez több, mint egy arcradírozás, mert akkor csak az elhalt hámsejteket távolítják el (microdermabrázió), ami már magában drámai hatású, mivel egy ragyogóbb, élőbb felszín látszik a helyén, de a kémiai hámlasztással mélyebbre jutnak, és gyakorlatilag ki is cserélik a bőrt. Egész Hollywood ilyent csináltat két héttel a vörös szőnyeges fellépések előtt, mert annyi idő alatt gyógyul is. Aha kapható krémekben kis mennyiségben, ezek a minihámlasztók nem sokat érnek. Viszont az almaecetes lemosásnak például ez a titka: az almasav tartalom miatt folyamatos használata bőrmegújító. A citromlé szintén, a nagykoncentrátumú citromsavval. Ennek plusz előnye a Cvitamin tartalom (az almaecetben egy gramm nincs), ami sejtmegújító, kollagéntermelő és antioxidáns. Tehát a gyümölcssavas hámlasztást ezekkel a savakkal otthon is megtehetjük folyamatosan, vagy szakember csinálhatja nagyobb töménységű anyaggal. Az AHA és BHA között a mechanizmusukban van alapvető különbség: az AHA vízben oldódó, a BHA zsírban oldódó sav. Ezért van az, hogy zsíros, aknés bőrt BHA-val érdemesebb kezelni, míg az AHA csak hámlaszt, a BHA például a mitesszereket  is eléri, plusz gyulladáscsökkentő hatású, míg az AHA nem. Ha valaki aszpirinmaszkot készít, az első, amit észre fog venni, hogy a bőrön látható kis pirosságok megszűnnek, mert erősen bőrnyugtató hatású. Az AHA ajánlott száraz, túlnapoztatott bőrre. Hangsúlyoznám még, hogy a vízben oldott aszpirin azért még nem BHA. Az aszpirinből ugyanis csak az emésztés során lesz szalicilsav, tehát az aszpirinmaszk nem egyenlő egy BHA kezeléssel, viszont hasonló. Ugyanez mondható a gyümölcssavas krémekre, csak hasonló anyagokat tartalmaznak, mint az öt valódi AHA sav. Az igazi csak a bőrgyógyásznál van.
 
De nézzük a retinolt. A retinol nem hámlaszt, mint a fentiek. Irritáló lehet nagy koncentrátumban, ezért hiszik sokan, hogy ez is hámlasztó, de nem. Ez az A-vitamin származék lejut a mélyebb rétegekben, és a kollagén termelést élénkíti. Az egyetlen olyan anyag, ami bizonyítottan, kutatásokkal igazoltan vissza tudja építeni a kollagént. Viszont elég kevesen bírják, fokozatosan kell hozzászoktatni a bőrt. Nagyon aknés vagy nagyon napkínozta bőrökre nálunk is felírja bőrgyógyász, ha jól tudom, Trentinoin néven. A neten lehet kapni viszonylag olcsón.
A negyedik a C-vitamin. Nagyon széppé teszi a bprt, de sajnos nem lehet csak úgy feloldani vízben, és rákenni, mert iszonyatosan instabil anyag. Amint oxidálódik, használhatatlanná válik. Egy-két nagyon drága C-vitaminos krémben van olyan származéka, ami nem levegőérzékeny, és ezek hatékony szérumok is (egyszer volt nekem egy La Prairie C vitamin szérumom, már egy felkenés látványosan szépített), tehát ezt nem lehet csináld magad módon előállítani.

 

 

Címkék: bőr retinol aha bha

A bejegyzés trackback címe:

https://chezdubarry.blog.hu/api/trackback/id/tr624409041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cicómicó 2012.04.13. 22:05:19

Írtam egy kommentet, és ez a szöveg jelent meg alul:

"Üzenetedben olyan kifejezést vagy linket használtál, ami tiltott. Fogalmazd át és küldd el újra!"

Mi ez?

cicómicó 2012.04.13. 22:06:14

Szóval a kérdésem lényege az lett volna, hogy mindegy hogy aszpirinnal vagy kalmopyrinnel csinálod azt a fajta maszkot?

arisztotela 2012.04.14. 16:04:10

@cicómicó: ez nem maszk, vízzel elkeverem, leradírozom vele a képem, és kicsit rajta hagyom.

Scala 2012.05.29. 16:22:08

Ez egy remek összefoglaló!

Ms. Dolorez Applepie 2012.06.07. 13:23:01

C vitamin témában kérdeznék. Ezt találtam, elég jól hangzik amit írnak róla. gyogypatika.hu/spd/nanopure/Nano_Pure_12_nanoszomas_Cvitamin_arcfiatalito_p

A többi termékül is elég ígéretesnek hangzik. Egy próbát megér?

Timea25 2012.06.07. 13:44:29

@Ms. Dolorez Applepie: erről még nem hallottam, de ugyanennek a cégnek (Isis pharma)a gyümölcsavas hámlasztójáról: Glyco A12%, nagyon jókat olvaatam
süti beállítások módosítása