Több ezer dolgot lehet ma már venni kapszulában, és ha valaki csak messziről figyeli ezeket, azt gondolhatja, hogy mind valami kvázi csodaszerként szerepel, nagyobb a füstje, mint a lángja. Valójában nagy részük csak egy-két dologra igazán jó, de arra nagyon. Írok néhányról, hátha van valakinek valamilyen megoldandó gondja. Nem minddel van tapasztalatom. de mielőtt a legérdekesebbekről írok, megnéztem, mi az, amit  mindenki szed, aki szereti a supplement evést. A következők már fogmosással egyenértékűek a fejlett országokban:

1. multivitamin. 2. C-vitamin. 3. Q10. 4. Halolaj. Nagyon sokan szednek még probiotikumot, kálciumot, magnéziumot és MSM-et. Ez azt mutatja, hogy az emberek a náthától félnek legjobban, utána a szívproblémáktól, és a végén jön az emésztési és a mozgásszervi gondok megoldása. Meg azt is, hogy még mindig a Szent-Györgyi-Pauling párosnak sikerült a legjobb marketinget csinálnia a c-vitaminnak, ami persze egy borzasztóan fontos anyag, de minden kutatás azt mutatja, hogy legalábbis a mai szokásos dózisban nem véd meg a náthától.

De nézzünk néhány bonyolultabbat, mint a c-vitamin. Tudni kell, hogy nagyon sok divatos étrendkiegészítő MLM-ként kezdte pályafutását, ezért csinálnak egy felesleges felhajtást körülöttük, majd lecsengenek, és mindenki elfelejti, sőt megutálja őket. Egyik sem helyes, mert némelyik remek. 

1. Méhpempő. Ez nem MlM, hanem már régóta nagyon divatos roboráló csodaszer, de van két tényleg fantasztikus tulajdonsága, amiben több, mint a nonik, yukkák, stb. Ez a méhek első három napi tápláléka, és csak a királynő eszi ezt egész életében. A méhpempő segítségével képea arra hatalmas termékenységre, amire szüksége van. A legfontosabb felhasználási területe a termékenység fokozása. Ha valaki nem tud teherbe esni, egyen méhpempőt. Sokaknak segített. Olyan előanyagokat tartalmaz, amelyek segítségével a termékenységhez szükséges emberi hormonok újra egyensúlyba kerülnek. És csak a méhpempő. Ugyanígy egy acetilkolin nevezetű neurotranszmitter is csak ebben van, ezért az idegrendszerre is nagyon jó hatású.   De elsősorban mégiscsak a teherbeeséshez ajánlott. A propolisz sem rossz, én például az szoktam venni (mézeset persze, mert ezek rosszak, mint a bűn), a gasztritisznek ugyanis ez az egyik legjobb természetes gyógyszere, folyamatos fogyasztása kinyírja a helikobaktert. Ezt leginkább candidára szedik tablettában.

2. Kolosztrum. Igazi MLM sikersztori, de tényleg fantasztikus. Ez a tehén előteje. Nem hangzik túl jól, de valóban ez is egy szupertáplálék, vitalizál, energizál, blabla. Mégsem ez a fő felhasználási területe, hanem az immunerősítés. Aki ezt szedi, állítólag valóban nem lesz influenzás (nem úgy, mint a C vitamintól). A kolosztrum viszonylag új dili. A kilencvenes évek óta használják, de csak pár éve lett mainstream. Vannak bizonyos autoimmun betegségek és olyan krónikus bélbajok (crohn, kollitisz), amelyek tüneteit csakis a kolosztrum enyhíti. Nem tudom, az orvosok ajánlják-e. Atléták is szedik teljesítmény növelésre, persze ők mindent.  

3. Rhodiola Rosea. magyarul aranygyökér. Ez egy adaptogén. Az azt jelenti, hogy segít a szervetnek mindenféle stresszre, változásra jól reagálni. Szibériában és Kínában termő gyógynövény. Most már termesztik az USÁban is, de azt beszélik, csak annak van erős gyógyhatása, amelyik a nagyon hideg területeken terem. A svédek, oroszok imádják, és persze a kínai gyógyászat is. Ez is fiatalít, vitalizál, jó depresszió ellen, de ezt sem ezekért az általánosságokért szeretjük. Ez az egyetlen növény, amelyik segít a poszttraumás stressz szindróma esetén. Vietnámi veteránok, megerőszakolt nők egyetlen segítője, de ilyen durva eseményeken kívül kisebb traumák is okozhatnak olyan sokkot a szervezetben, amelyek után az idegrendszer lenullázódik, és szüksége van a regenerálódásra.

4. Glutation. Ez a legújabb őrület. A "mester antioxidáns". Lehet glutationt is kapni, és olyan keveréket is, amiből a szervezet majd előállítja. Ki mire esküszik. Azért mester, mert a C, E vitaminok, az alfalipolsav és más antioxidánsok működését segíti. Valójában azért szedik, mert szépen fehéríti a bőrt és a fogakat. Nagyon erős májtisztító. Ezt szedem, szebb lett a bőröm tőle, mint előtte volt. Pigmentek eltűntek, és a fogam is fehérebb lett. Nagyon jótékony cucc. 

5. MSM. Erről már regéltem, de nemrégen értettem meg, mi ez. Ezt hol szedem, hol nem, sohasem folyamatosan. Ha valaki beszed mondjuk napi 200mg-ot, akkor azt tapasztalja, hogy megnő a haja, erősebb lesz a körme, jobbak az ízületei, és picit a szempillája is hosszabbodik. Ez a kénvegyület minden sejtünkben jelen van. A régi szép időkben, amikor még gyűjtögettünk és vadászgattunk, nagyon sok MSM-et evett az ember, mert az esővízzel öntözött növények tele voltak vele. Ma már ez annyira nem jellemző, hogy nyersen esővíz áztatta cuccokat ennénk, ezért kevés bennünk az MSM. Valójában a kozmetikai hatása mellett leginkább arra jó, hogy sokaknál kiváltja az allergiaellenes gyógyszereket.Teljesen más a mechanizmusa, mint az antihisztaminoknak, ezért nem tünetet kezel, hanem gyógyíthat allergiát. Ez nem MLM cucc, nincs is akkora őrjöngés körülötte, de nem toxikus, ezért allergiára érdemes megpróbálni.

6. Kókuszolaj. A kozemetikai részről már beszéltem. Belsőleg van egy használati módja, amiről kevesen tudnak. Az egyetlen szer, amely részlegesen visszafordítja az alzheimer kórt. Ne kérdezzétek, hogyan, de amikor az orvosok már csak legyintenek a nagypapára, érdemes neki kókuszolajjal főzni attól kezdve. 

7. Gyógygombák. Ezek közül annyi van, mint a nyű, sosem szedtem. Állítólag a legerősebb rákellenes hatású szerek. ne adj' isten, hogy el kelljen ebben mélyülni, de a Chaga és a reishi a kiemeltek. (MLM amúgy ez a társaság is) 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://chezdubarry.blog.hu/api/trackback/id/tr285064183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kicsijutka 2013.02.05. 17:14:48

Már régen olvaslak, nagyon tetszenek az írásaid.
A c- vitamint Szentgyörgyi annak idején 1000-2000 milligrammal szedte, elmélete szerint ennyi kell az optimális működéshez. Ki lehet próbálni, például vizsgaidőszakban.

arisztotela 2013.02.05. 17:26:13

@kicsijutka: Kösz.
10000-20000 milligrammot evett, nem 1000-t:). Én sokat szedek, nekem nem kell mondanod:). 1000 és 4000 között.

kicsijutka 2013.02.05. 17:47:32

@DuBarry: Gondoltam, hogy Te tudod, de esetleg olyan is olvassa a blogot, aki ezt nem tudja.

Thor vagyok 2013.02.05. 18:47:49

Van néhány pöpec dolog közte :) bár nekem még el fog tartani egy darabig a homoktövisen rágódás :) közben a véletlen folytán döbbentem ma rá arra, hogy bizonyos bosszantó tüneteim ösztrogén-dominanciára utalnak, és dereng, hogy mintha valahol írtál volna arra is valami gyomot :) De nem emlékszem hogy mit, neked eszedbejut? (vagy szedjek egy kis DMAE-t, hátha eszembejut? :)

MOnick 2013.02.05. 19:36:23

Szia! Hozzám most ért el a Kyani (vad áfonya) őrület... Erről van vmi tapasztalatod?:)

arisztotela 2013.02.05. 21:01:12

@Thor vagyok: de a yam és a ligetszépe olaj. Yamból jobb a krém, mert bőröm át hatékonyabb.

arisztotela 2013.02.05. 21:28:06

@Thor vagyok: még egy jutott eszembe, az ösztrogénnel nemcsak progeszteronnal lehet szembe menni, hanem tesztoszteronnal is. Maca gyökérrel, és nem fog szakállad nőni:). Szeretem, de azért nem szoktam szedni, csak egy időben próbáltam, az is feldobós. Dm-ben van.

Thor vagyok 2013.02.05. 21:30:29

Köszi :) utánanézek, mi van a Holland & Barrettben, mert DM kevés van errefelé. Fájdalom, de Rossmann is, a benne lévő jó kis homoktövissel :) pedig már csak 2 db van belőle.

Thor vagyok 2013.02.05. 21:49:54

A boltban a polcon nem volt, úh rendeltem, ezt. Rá bír jönni valaki, hogy hány milligrammos? Mert én akárhogy forgattam, nem.
www.amazon.co.uk/Superfoods-Sea-Buckthorn-Oil-Capsules/

Thor vagyok 2013.02.05. 22:22:43

Ó! Okos vagy! :)
De sajna akkor ezt négyesével kell szedni, hogy felérjen a másikkal.

Sutír 2013.02.06. 14:18:01

Én mostanában teljesen ki vagyok ütve, szóval imádom ezeket a cikkeket :)
Az lenne viszont a kérdésem, hogy msm-et honnan veszel? nézegettem webshopokba, de nem tudom az okés-e.

arisztotela 2013.02.06. 14:23:39

@Sutír: www.iherb.com/Natrol-MSM-1000-mg-60-Capsules/2262

ezt vettem, de az 1000mg nekem sok, így 3 naponta veszek egyet be. Az iherben van kisebb dózisú is. Vámolnak és postaköltség is van, úgyhogy egy dolgot onnan nem érdemes venni, de msm mindenhol van, nálunk is webshopban, ahogy írtad.

Sutír 2013.02.06. 14:36:06

@DuBarry: Köszi, akkor kipróbálok elsőre vmi "hazait" :)

Mujza 2013.02.06. 14:54:58

@DuBarry: én eddig megúsztam :-) Úgy taktikáztam, hogy 60 dolcsi legyen egy rendelés, arra már adnak kedvezményt is, az anno ingyenes (most 4 dolcsi, ha jól tudom) postázást is elérem, és még a vámon sem akad fenn.

arisztotela 2013.02.06. 15:17:33

@Mujza: nekem nem ad csak dhl opciót:(. az meg automatice vámol

Mujza 2013.02.06. 15:31:04

Global Priority Mail by DHL módot szoktam választani, és eddig 3x "nyertem".

arisztotela 2013.02.06. 15:42:16

@Mujza: ja, az, nem tudom, miért, de mindig volt vám, bár én nem voltam 60 alatt.

Mujza 2013.02.06. 16:08:32

@DuBarry: persze, az érték számít. de 60 alatt nem kötöttek bele. Jó, így biztos elesek némi iherb kedvezménytől, de szerintem még mindig így olcsóbb.

katarocks 2013.02.06. 19:59:08

Scalána küldöm, bár biztos te is rátalálsz :):
index.hu/tudomany/2013/02/06/homeopatia_a_nagy_atveres/
Én még nem olvastam végig, de kicsit olyan, mintha a Konteoblogot olvasnám. Teszem hozzá nem próbáltam még semmi homeopátiás szert, de nem szeretem az orvosoknak ezt a szemellenzős hozzáállását, mert igenis lehet, hogy van, akinek a homeopátia, vagy a csontkovács, vagy épp az akupunktúra használt. Nyilván az orvosin 6 év alatt ezt beléjük verik.

katarocks 2013.02.06. 20:05:22

@katarocks: Magamra reagálva, végig olvastam, és nagyjából azt is írta le, amit vártam. Nyilván nagyon sokan bedőlnek a csalóknak, ahogy ő hívja őket, de nem hinném, hogy elvitatható a tény, hogy sokaknak segít a homeo, lsd. Scala :)

Mujza 2013.02.06. 21:41:08

@katarocks: én nem vagyok elvakult hívő. Az immunerősítő/megelőző szer nekem nem volt átütő, sem elkerülni nem tudtam a betegséget, sem gyorsabban gyógyulni. Férjem allergiája viszont teljesen élhető lett az alkati szerétől, ami szép teljesítmény, mivel évekig haldokolt tőle. Írta valaki egyszer egy kommentbe, hogy a homeop. egyszerűen placebo. NA neki szól főleg a következő érv a homeopátia mellett:
kísérleteztem a gyerekeimen. Na, nem komoly bajokra, annyira nem vagyok bátor az előbb vázolt felemás tapasztalatok után, de pl. pár oltás kivezetőszerét felkutattam, és nem is okozott mellékhatást. (persze erre lehet mondani, hogy nem tudhatjuk...)
Viszont a lányom (3 éves) kb. 1 éve elkezdett szorulásos lenni. Persze itatom eleget, kap sok gyümölcsöt, blabla, de 3-4 nap aggódás után rendszeresen hashajtóba torkollottunk. Ezt elégeltem meg, és kerestem rá szert. Nem tudja, mire kapja, így a placebohatás erősen kilőve, és kellő darabszám áll rendelkezésemre, hogy azt mondhassam, attól van. Mert este megkapja, másnap 100%, hogy lesz produktum. Szóval ha azt azért nem is hiszem el, hogy mindenre jó, azt bizton elismerem, hogy igen is jó, van helye a többi gyógymód mellett/helyett.

arisztotela 2013.02.06. 21:41:34

@katarocks: sokaknak meg nem, de az orvosok a legtöbb krónikus betegséggel nem tudnak mit kezdenek, az alternatív terápiákat meg leszőlják. Sajnos mindenkinek magtát kell meggyógyítani. Kivéve műtétek, fertőzések, mert azokat remekül kezelik.

mici˙ 2013.02.06. 22:28:35

@DuBarry: Erre mondja azt a barátnőm, hogy az embernek el kell végeznie az orvosit, hogy megfelelő kezelést kapjon, és a jogot sem árt, hogy ha kell megfelelő paragrafusszámokkal az asztalra tudjon csapni :)

Mujza 2013.02.06. 23:24:44

@mici˙: óh, még tudnék pár szakmát mondani, amit érdemes tudni... hajrá építkezés :-)

Scala 2013.02.07. 11:24:26

@katarocks: ennél a fószernél PHD-zett a férjem haverja, egy gyökér. Most a srác Michiganben van, japán nő a főnöke, előtte Cambridge-ben, a faszfej meg Szegeden. Erről ennyit. :-)

Scala 2013.02.07. 11:33:09

@katarocks: azzal szültem, nem kaptam oxitocint, indítót, semmit amit szoktak, pedig a 41. hét végén nem akart jönni a baba, illetve csak túl tapintatosan. Három dolgot fél literes vízbe kevert a szülésznőm (ugyanazt, amit a tatai dokim ajánlott) ha nem működik a homeopátia, akkor hogy lehet, hogy másoknak ezerrel megy az infúzió ugyanazon hatás eléréséhez, amit mi a koktélokkal?
Egyébként felesleges az ilyeneknek magyarázni, vagy belemerülni az okfejtésekbe. Thorwald Deflethsen remekül leírja, hogy homeopátia hatásmechanizmusa nem magyarázható el lineárisan, csak ún. függőleges, látszólag nem összefüggő fogalmi rendszerek mentén, amelyek egy-egy ősprincipiumhoz kapcsolódva szerveződnek. Ha ez valahonnan ismerős nektek, az az alkímia, egyébként, ott is ezt a logikát használják. Na most ez a tudományban tabu, szóval észérvek mentén reménytelen az ilyenek meggyőzése. Tapasztalatom szerint, az ilyen kutatóbiológusok unokája elég asztmás vagy allergiás szokott lenni ahhoz, hogy szépen, biztosan eljutnak vele a homeopátiához. :-D

kingus80 2013.04.24. 10:32:29

@DuBarry: Sziasztok! Annyit szeretnék ezekkel a kiegészítőkkel kapcsolatban kérdezni, h vajon számít-e, h mikor/milyen napszakban veszed be őket?

kingus80 2013.04.24. 14:03:46

:) pl propolisz, glutation, ALA?

arisztotela 2013.04.24. 14:11:53

@kingus80: propoliszt bármikor, ALát nem javaslom, mert kelátor, és gondokat okozhat, egyébként inkább este, mert az antioxidánsok éjjel dolgoznak jól, kiv. C vitamin, ami pörget, azt csak reggel, glutationt én reggel eszem, de azt hiszem, mindegy.
Mindent, ami hathat az alvásra csak reggel (pl. ginseng mondjuk, nem szedem, de az pörget vagy a B-vitaminok is vannak, akiket felpörget), a tisztító dolgokat (máriatövis) inkább este.

Thor vagyok 2014.10.20. 23:33:05

Tudunk valami jót a melatoninról? Azt kaptam aludni, vény nélkül, gyógynövényboltban, 2 mg. Bevettem, felkelek még reggel? :)

sorskonyves 2014.10.21. 08:16:25

@Thor vagyok: felkelsz, de nekem pl. nehezebben ment. az elalvásnál nem segített, de nem ébredtem fel állandóan, a felkelés viszont egy csata volt magammal, annyira álmos voltam. én egy bio melatonin nevű cuccot szedtem, aki ajánlotta, azt mondta hogy ki kell tapasztalni az adagolást, főleg az időzítést

Mimi Komjathy 2014.10.21. 10:49:20

Szerintem jó a melatonin, csak nem mindegy melyiket szeded. Többfélét is próbáltam már, de nekem a Melatonin Pura lapkái jönnek be. Ebből egy fél és alszom mint a bunda, reggel pedig nincsen kóma.

Thor vagyok 2014.10.21. 18:37:26

@DuBarry: @sorskonyves: Nyert :) és még csak nem is most, hanem reggel, időben :) bár vártam a szerotonin-ömlést a reggeli napsütéskor, amikor a melatonin átalakul, de zuhogott az eső, és sötétség vala a mélység színén, pedig máskor reggel napozni tudok az ágyamban.
@Mimi Komjathy: ez is Melatonin Pura, de nem lapka, csak kis tabletta.

Mimi Komjathy 2014.10.22. 12:50:30

Valamit elnézhettem a csomagoláson mert az enyémből 3mg-os a tabletta, a lapka, meg folyadék 5mg-os. Az ESI a gyártó, lassan fogytán a készlet itthon és kezdek aggódni, mert ritkán kapni ezt a fajtát.

Thor vagyok 2014.10.22. 17:04:46

@Mimi Komjathy: Na akkor stimmel, ez 2 mg-os. Én Kolozsváron vettem, és csak egy levéllel, kipróbálni (ott simán megbontják a dobozokat és adnak x db tablettát vagy levelet belőle)

Mimi Komjathy 2014.10.23. 14:30:55

@Thor vagyok: Ez elég menő. Ha itthon is így lenne, nem lenne egy nagyobbacska láda táplálékkiegészítőm itthon. Mondjuk csak időnként bolondulok meg és érzem úgy hogy szednem kéne bármit is. Nyáron szinte soha. De télen depi, alvásproblémák és kehesség, szóval lassan aktuális, hogy alaposabban átgondoljam, hogy mire mit is kéne...

Thor vagyok 2014.10.24. 20:56:50

Van nehany dolog, amiben ott customer-oriented-ebbek.
Kb ilyen bajaim vannak nekem is telen, (nem kellett volna hazajonni). A szoli valamelyest hasznal mindharomra. Es nem tolti meg a fiokot :)
süti beállítások módosítása