Egy Youtube videobloggertől szedtem, hogy csukamájolajat kell szedni a tökéletes arcbőrért. És tényleg jó. De mi is a helyzet a csukamájolajjal?

A csukamájolaj az egyetlen olyan élelmiszer, amivel a naphiányos időszakban (értsd északon télen) a D-vitamint pótolni lehet. Az eszkimók például kizárólag halak és víziemlősök májából jutottak D-vitaminhoz, amikor nem sütött a nap.

Na de. Attól tartok, a bőrt nem a D, hanem a magas Avitamin tartalma csinálja meg. Gondoljunk csak bele, mi az a két szer, amely valójában szép bőrt csinál, és pattanás, valamint ráncok eltüntetésére is alkalmas. Az egyik a belülről szedett Accutane vagy a kívülről kent Retinol. Mindkettőben retinol sav van, amely egy A vitamin származék. Mindkettő igen hatékony.

Az A vitamint vagy bétakarotin formájában fogyasztjuk répa vagy sütőtök evéssel, vagy a retinoidokat kapjuk állati májból. Bőrre az utóbbi a tuti.

Egy baj van. Tök veszélyes. Terhes nőknek tilos használni retinolos termékeket, mert magzati károsodást okoznak, Idősebbeknél túladagolva szétveri a csontozatot. És persze zsírban oldódó, tehát nem ürül egykönnyen ki.

És nem esküszöm meg, hogy a csukamájolaj nem káros. Mivel ellentétes felmérések vannak. Az egyik szerint méreg, a másik szerint szuperjó a szívnek, rák ellen (D vitamin valóban rákmegelőző). Szóval mindenki döntse el, de szép bőrt csinál nagyon.

Még egyet kell tudni a csukamájolajról. Ma már nem azt árulják, ami kijön a halból.  Pont a magas vitamintartalom miatt először kivonják belőle a vitamintartalom egy részét, majd szintetikus vitaminnal dúsítják. Az ugyan kevesebb, veszélytelenebb, de sohasem olyan, mint az igazi. Ha jól tudom, gyakorlatilag nem is lehet kapni valódit még Norvégiában sem.


Cod liver oil tablets: 5p-a-day cod liver oil capsules 'can cut chances of suffering heart failure'

A bejegyzés trackback címe:

https://chezdubarry.blog.hu/api/trackback/id/tr214321961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pobeda 2012.03.17. 20:19:04

Ami nekem ilyen sárga bogyó az halolaj, amiből sok az omega-3.

arisztotela 2012.03.17. 21:46:35

@pobeda: ugaynúgy néznek ki, de nem ugyanaz. A halolajban nincs ennyi vitamin.

streptopelia 2012.03.18. 22:44:28

D-vitamin korlátlanul nem szedhető. Nyilván érdemes valamennyit pótolni, de már anno az oviban is csak télen adtak csukamájolajat és nem orrba-szájba. A halolajkapszulát Angliában nyomatják a gyerekeknek magatartászavarok "gyógyítására". Szerintem semmit nem szabad túlzásba vinni.

arisztotela 2012.03.18. 22:59:40

@streptopelia: A D vitsmin túladagolás sokkal kevésbé súlyos, mint az A, ezenkívül ma az emberek naphiányosak, sokkal inkább, mint amikos a csukamájolaj evés divatban volt, de én is írtam, hogy a csukamájolaj nem veszélytelen, bár sokkal inkább az A, mint a D vitamin miatt. A D vitamin mellesleg az egyetlen olyan vitamin, ami bizonyítottan meghosszabbítja az életet, lesz majd róla poszt. A C vitamin megadózisról is. Szerintem van, amit túlzásba kell vinni.

streptopelia 2012.03.19. 03:51:36

Hát, azért olvastam én nem egy orvosi véleményt a D vitamin és a rák kapcsolatáról. Mondjuk mivel nem tudják a rák okát, rá is foghatják bármire.

arisztotela 2012.03.19. 12:01:09

@streptopelia: azért ez nem ilyen egyszerű, mivel a D vitamint a napozással szintetizáljuk, elég jól látható bizonyos rákok előfordulási térképén, hogy a napozás mennyivel csökkenti az esélyt. Ezért nem állnak jól a Skandinávok.

Scala 2012.04.15. 16:07:48

A halolajat még csak-csak, de a másikat nem tudtam sose lenyelni.
Szibériai cédrusfenyő-magolaj, az nagyon nyerő!
süti beállítások módosítása